JUNACI IZ ZRAKA

'2022. kad budemo prvaci prepratit ću ‘vatrene’ s F16'

Natporučnik Nino Gaković
 Tomislav Kristo / CROPIX
 

Kada Niku Gakovića pitate gdje je bio kada se pripremao veličanstveni doček “vatrenima” na povratku iz Rusije, ovaj satnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovorit će vam uz smiješak.

- Pa bio sam u MiG-u 21, na visini od dvije tisuće metara, samo deset metara lijevo od aviona Croatia Airlinesa u kojem su bili naši reprezentativci. Prvo smo ih službeno pozdravili, mahnuli i brzinom od 500 kilometara na sat zajedno s našim ‘vatrenima’ preletjeli Trg bana Josipa Jelačića - priča pilot Gaković, kojem je to bio jedan od najdražih zadataka u karijeri vojnog pilota. Cijeli događaj, ističe Gaković, bio je predivan, ispunjen ponosom, a on se nada da će tijekom života imati priliku da još jednom učini isto.

Zagreb, 160718.
Avion s Hrvatskom nogometnon reprezentacijom preletio je u pratnji migova grad.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Zeljko Grgic / CROPIX

Novi planovi

- Nadam se već za četiri godine, kada postanemo prvaci, da ćemo ih ponovno na isti način dočekati i da ćemo ih s novim MiG-ovima F-16 popratiti do zračne luke - kaže.

Upravo je dolazak MiG-ova bio trenutak u avionu Croatia Airlinesa kada su “vatreni” posebno živnuli.

- Bili su i pomalo umorni, ali kad su ugledali MiG-ove, živnuli su, posebno kad su čuli da prelijećemo Trg bana Jelačića - ispričao nam je jučer 42-godišnji kopilot Tomislav Dolovski, koji je bio jedan od tri pilota u avionu Croatia Airlinesa koji je iz Moskve vratio naše reprezentativce u Zagreb.

Zagreb, 170718.
Buzin, Bani 75b.
Kopilot aviona koji je vozio Vatrene sa SP u Rusiji, Tomislav Dolovski.
Na fotografiji: Tomislav Dolovski.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Tomislav Dolovski

On i stjuardesa Ana-Marija Knez bili su dio osmeročlane posade koja je u ponedjeljak poletjela iz Zagreba da bi pokupila “vatrene” u Moskvi te ih vratila u Hrvatsku.

- Kasnili smo jer nam je slijetanje u Moskvi bilo odgođeno za pola sata zbog tehničkih problema na aerodromu - otkrio nam je Dolovski.

Sam let do Zagreba bio je iznimno ugodan, atmosfera je bila odlična, a u avionu je sve išlo spontano. “Vatrenima” su prvo poslužili hranu, i to polpete od janjetine s prosom i pečenim rajčicama, miješanu salatu, platu od tri vrste sira s bademima i suhim voćem te rolice od maka i oraha. Malo kasnije dobili su i posebnu tortu “Bravo, vatreni”, a uz nju su im poslužili i šampanjac.

Vrućina i voda

- Ali ‘vatreni’ su najviše pili vodu jer je u Moskvi bilo dosta vruće i sparno pa su bili žedni - kaže stjuardesa Knez te dodaje da su svim članovima posade dali autograme.

Često su, kaže, ponavljali da još nisu ni svjesni što su napravili, ali su još manje bili svjesni da će ih u Zagrebu dočekati toliko ljudi.

Euforija je, kažu, nastala onog trenutka kada su ušli u hrvatski zračni prostor te kada su im stigle riječi dobrodošlice iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Poruku “Dragi naši ‘vatreni’, sudionici hrvatske nogometne oluje Rusija 2018., Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor. Hvala na iskazanom zajedništvu i još samo jedna riječ - neopisivo”, pročitao im je kontrolor leta Boris Mrkonja koji je bio dežuran i prije 20 godina, kada se brončana generacija vraćala u Zagreb.

Prvu poruku dobrodošlice Repki pročitao je kontrolor leta Boris Mrkonja

- Tada nije bilo sve organizirano kao danas. No sjećam se da sam tadašnjem pilotu Gavranoviću rekao da naše ‘vatrene’ čekaju tisuće navijača ispred aerodroma te da prije slijetanja preleti iznad njih - prisjetio se 54-godišnji Mrkonja.

Kada je saznao da se “vatreni” vraćaju u ponedjeljak, želio je biti na poslu, kolege su mu to dopustile baš zbog povezanosti s 1998. godinom.

- To su trenuci ponosa, kada zbog sreće suze same idu. I nisam to htio propustiti - kaže popularni Mrki i dodaje da je u trenucima kada je sletio avion s našim reprezentativcima hrvatskim zračnim prostorom letio avion Air Serbia.

- Oni su se javili i čestitali ‘vatrenima’, a to su učinili i slovenski kolege iz njihove kontrole zračne plovidbe - otkrio je Mrki.

A kada je avion CA sletio i kada su se reprezentativci ukrcali na slavljenički autobus i krenuli prema Trgu bana Josipa Jelačića, iz vojarne Lučko poletio je transportni helikopter Mi-8 i u njemu posada - Dubravko Radić, Mirna Radošević, Marinko Gudeljević i Denis Buranji.

Lucko, 170718. 
Aerodrom Lucko.
Razgovor s pilotima helikoptera koji su preletili Zagreb sa hrvatskom zastavom tijekom doceka Vatrenih.
Na fotografiji:pilot Dubravko Radic i tehnicar Marinko Gudeljevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Pilot Dubravko Radić i tehničar Marinko Gudeljević

Grdosija nad Trgom

Njihov zadatak nije bio nimalo lagan. Iznad Trga, iznad stotinu tisuća navijača pronijeli su petmetarsku hrvatsku zastavu. Zadatak su dobili dan prije same proslave, oko zastave su stavili teret od 50 kilograma i polako je spustili niz sajlu.

S grdosijom od oko 10 tona iznad Trga letjeli su na visini od 80-ak metara brzinom od 35 kilometara na sat.

- Željeli smo zahvaliti ‘vatrenima’ na uspjehu koji su postigli. Upravo zbog toga smo bili iznimno ponosni što smo bili mali kotačić u toj velikoj proslavi - rekli su nam pilot Radić i tehničar Gudeljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:36