SHOPPING PATROLA

Ako ste već savladali pripremu domaće tjestenine, vrijeme za novi izazov i još slasnije okuse

 Alle12
Osnovni recept imate već ‘u rukama‘ i zamijesili ste lijepo žuto tijesto, razvaljali ga. Bez nervoze jer sada ide odabir punjenja...

Savladali ste pripremu domaće tjestenine, izvaljali kilometre tagliatella, nahranili ukućane s bezbroj mašnica i smatrate da ste spremni za nove izazove? Odlično, onda je stiglo vrijeme za punjenu tjesteninu. Jedna od najjednostavnijih vrsta za početnike svakako su ravioli, meki i zasitni punjeni jastučići.

Ako osnovni recept imate već "u rukama" i zamijesili ste lijepo žuto tijesto, sada ga valjkom ili aparatom razvaljajte na ujednačenu debljinu. Dok se malo ne uhodate, nemojte valjati tijesto pretanko, ali svakako eksperimentirajte s debljinom. I bez nervoze jer sada ide odabir punjenja.

image
Ilia Nesolenyi

Nije svako idealno za svaku veličinu punjenog tijesta, no svakako pripazite na sljedeće: punjenje ne smije biti previše vlažno. Umjesto toga, uvijek treba biti poput paste ili imati gušću kremastu teksturu.

Ako je punjenje premokro, svježa tjestenina postat će ljepljiva i spojit će se s podlogom. Punjenje ne bi smjelo biti ni pretvrdo jer bi moglo probiti slojeve tjestenine i iscuriti tijekom kuhanja.

image
Leonardo Macedo

Radite li, primjerice, punjenje od badema, oraha i sličnih namirnica, pobrinite se da ih prvo dobro sameljete. Pritom je samo opremljenost vaše smočnice granica jer tjesteninu možete puniti s bezbroj slasnih kombinacija.

Ne zaboravite da će, osim klasičnog mljevenog mesa, kao punjenje odlično funkcionirati i dobro usitnjena kobasica, ne možete pogriješiti ni s brojnim sirevima, kao ni s pečenim povrćem poput bundeve, gljiva, šparoga i slično. A što se kalupa tiče, samo ih nemojte zaboraviti pobrašniti. Sretno!

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Budući da Hrvati doista vole tjesteninu, u gotovo svakom dućanu s opremom za dom moguće je pronaći neki oblik pomagala za izradu tjestenine, što se u kategoriji one punjene odnosi na razne pečate za izrezivanje, veće kalupe i razne rezače, pa je doista moguće pronaći nešto za svaku razinu vještine.

VIVRE

Kalup za raviole Eppicotispai Triangular
Cijena: 83,90 kn
Kalup s ručkom koristi se poput pečata tako da se na razvaljanu tjesteninu lagano utisne kako bi definirao rubove raviola, potom se u njihovu sredinu stavi punjenje i prekrije se novim slojem tjestenine, pa se pomoću kalupa izrežu pojedinačni komadi.
Dimenzije: 10,5 x 8 x 8 cm
Materijal: aluminij, ručka od bukovine
www.vivre.hr

image
Vivre
BELLA FORMA

Kalup za raviole Küchenprofi Pastacasa
Cijena: 129 kn
Aluminijski kalup za pripremu veće punjene tjestenine koristi se tako da se četverokut tijesta stavi na pobrašnjeni kalup, na sredinu se stavlja smjesa pa se kalup pomoću ručki zatvori i rubovi se stisnu.
Dimenzije: 22,5 x 11 x 5 cm
Materijal: aluminij
www.bellaforma.hr

image
Bellaforma
EMMEZETA

Cijena: 149,99 kn
Aluminijski kalup sadrži 18 utora koji omogućavaju oblikovanje punjene tjestenine tako što se na kalup položi prvi sloj tjestenine te se rukom lagano utisne u utore, stavi punjenje pa prekrije novim slojem tjestenine. Uključenim drvenim valjkom zatim se prijeđe po kalupu da se oblikuju pojedinačni ravioli koji se istresu na podlogu.
Dimenzije: 15 x 29 x 3 cm
Materijal: aluminij
www.emmezeta.hr

image
Emmezeta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:39