MODERNI PAROVI

ANTE I ANTONIO, HRVATSKI FRAJERI BUDUĆNOSTI Sa svojim suprugama dijele kućanske poslove: 'Čistimo, kuhamo i brinemo se o djeci, ali nismo papučari'

 HANZA MEDIA

Očevima naših muževa sigurno je bilo puno lakše. U brak se ulazilo bez “probne zajedničke vožnje”, a kad su se nakon useljenja našli pred golemim brdom neopranog suđa, gomilom neizglačanog rublja, masnom pećnicom i prašnjavim tepisima, nekako se podrazumijevalo da će to napraviti ona. Naime, ipak su to ženski poslovi.

Sva sreća, danas je ženama ipak malo lakše. Za početak, imamo “testnu vožnju” pa ako ćemo skupljati smrdljive čarape i same raditi baš sve po kući, možda se i predomislimo. O tome da se ipak dogodio neki pomak na bolje pokazuje nam istraživanje koje je prošlog tjedna objavio institut “Ivo Pilar” koje pokazuje da muškarci više kuhaju i odlaze u kupovinu namirnica. Također, više interesa pokazuju za djecu nego naši očevi pa ih tako češće viđamo kako razvoze mališane u vrtić i školu.

Bolje, ali ne savršeno

Malo su se trgnuli. No, ipak nedovoljno, upozorava Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. I njezin je ured proveo istraživanje na tu temu, doduše isključivo među ženama. Za mišljenje su pitali čak 600 žena, koje nisu baš jako hvalile svoje muževe. Naime, ispalo je da muški partneri na rutinske kućanske poslove tjedno potroše onoliko vremena koliko ga najveći broj žena troši dnevno. Samo dva sata!

Žene i dalje više glačaju, peru posuđe i brinu o čistoći rublja. Također češće brišu podove, prašinu, a upravo će one biti te koje će dezinficirati kupaonicu ili kuhinju.

O tome da žene danas ipak malo slobodnije dišu dokazuju i naši sugovornici, Antonio Jagetić (26) i Ante Mihić (37). Oni su pravi muškarci, moderni očevi i vrijedni muževi koji ravnopravno dijele sve obveze sa svojim partnericama.

Podjela poslova

Ante Mihić otac je troje djece, Kiare (9), Marle (3) i Mike (2), a zajedno sa suprugom Lanom Klingor Mihić radi u PR agenciji. Kaže kako su zbog obveza prema djeci spojili poslove i krenuli zajedno u biznis. I nisu požalili.

- Čini mi se da dobro funkcioniramo. Naravno, uvijek ima konflikata, kao i kod svih. Nekad mi se stvarno ne da i najradije bih pogledao utakmicu, ali što ću? Uskačem svojoj supruzi, uskače i ona meni. To tako kod nas ide. Jedino od čega se gotovo uvijek uspješno izvučem jest pranje kupaonice. To prepustim mojoj dragoj, ona to ipak radi bolje - priča Ante, koji je, kaže, otpočetka njihove veze bio spreman na kompromise oko svih zajedničkih obaveza. I sam je, kao dijete, sjeća se, imao neke svoje odgovornosti i zadatke. Pa zašto bi se to promijenilo u braku, pita se Ante.

- Najčešće ja razvozim djecu ujutro u vrtić i školu te ih poslije pokupim. Lana više brine o čistoći stana, pranju veša i slično. Pogotovo veša. Njega uvijek ima preko glave i tijekom tjedna i preko vikenda. Tako je to s djecom. Kod nas vlada konstantni kaos, a kako i ne bi kad smo veseli i brojni - kaže Ante te dodaje da vjeruje kako je podjela poslova kod njih dobro raspoređena.

Lana i Ante nisu jedini koji čiste u njihovu domu. Ponekad im se pridruže i djeca. - To je naš mali odred za čistoću, koji obično ne napravi previše, ali to je taj obiteljski trenutak u kojem svi uživamo. Činjenica da radimo nešto zajedno je zbilja posebno. Meni zbilja ništa nije problem, no, naravno, shvaćam i ljude kojima se ne da, puno rade, dođu umorni s posla… - nastavlja Ante te optimistično zaključuje kako će im biti puno lakše kako djeca budu rasla, a ako im negdje zapne, uvijek mogu pozvati prijatelje u pomoć.

Inače, dokazano je da su parovi koji u jednakoj mjeri obavljaju kućanske zadatke puno zadovoljniji. Ni muškarac ni žena se ne osjećaju zakinuti i žive u većem skladu.

Priznajem, lijen sam

Tako radi i obitelj Jagetić. Antonio je otac četverogodišnjeg Adriana. Radi u tvrtki za servis tehničke opreme, ima puno radno vrijeme, a ponekad i putuje poslovno. Njegova supruga Nikolina radi u pekarnici, što znači da katkad ustaje u tri ujutro. Tada tata Antonio preuzima svu brigu oko Adriana, što znači da sam sinu priprema odjeću za vrtić, složi njegov krevet, pripremi mu doručak, opere zubiće, odveze ga u vrtić…

- Uglavnom se dogovaramo, ali moji poslovi kod kuće sastoje se od pospremanja za djetetom ili eventualno kad završimo s ručkom. Također, uskočit ću ako treba pospremiti ili presvući krevet - napominje Antonio te dodaje kako s dolaskom lijepog vremena više radi oko kuće nego u kući.

- Iako je Nikolina zadužena za kuhanje, imao sam i ja svojih eksperimenata s povrćem i jajima, što je ispalo jako fino. Katkad smo to jeli dva do tri puta tjedno - hvali Antonio svoje kulinarske vještine i naglašava kako gotovo uvijek on usisava, dok je Nikolina zadužena za kupaonicu i pranje podova.

- Priznajem, ponekad se svađamo jer sam totalno lijen i ne da mi se ništa. Sva sreća da me moja žena razumije i oprosti mi moje trenutke slabosti - iskren je Antonio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46