PONIŠTENA VIZA

AUSTRALIJA NAKON 50 GODINA HRVATICU ŽELI DEPORTIRATI U RH 'Živim ovdje od svoje druge godine, poslati me natrag znači poslati me u sigurnu smrt!'

Ilustracija
 Reuters, cc

Australski mediji raspisali su se posljednjih dana o Marryane Carić odnosno Mirjani Carić iz Brisbanea, 52-godišnjakinji kojoj prijeti deportacija u Hrvatsku, iz koje je u Australiju došla kad je imala dvije godine. Deportacija joj prijeti jer je višestruko osuđivana zbog dilanja droge, a posljednja je presuda iz 2015. godine kada je dobila dvije godine i 4 mjeseca zbog dilanja heroina, piše Slobodna Dalmacija.

Njena viza automatski je poništena nakon njene posljednje kazne, a to je posljedica zakonskih izmjena u australskom zakonodavstvu od kraja 2014. godine prema kojima se onima koji nisu državljani Australije, a koji su osuđeni na više od 12 mjeseci zatvorske kazne, automatski poništavaju i otkazuju vize.

Od stupanja ovih izmjena zakona na snagu deportirano je više od 2300 osoba koji nisu bili državljani Australije, a radi se mahom o državljanima Novog Zelanda.

U njenom slučaju, 28. veljače Alex Hawke, pomoćnik ministra za useljavanje, donio je odluku kojom odbija njen zahtjev za ostanak u Australiji. U razgovoru za radio ABC Mirjana je rekla nije ponosna na svoju kriminalnu prošlost.

- Nikad nisam provaljivala u tuđe kuće niti sam ikada bila osuđivana za djela s nasiljem ili nasilne zločine bilo kakve vrste. Sve sam izgubila, odslužila sam zatvorsku kaznu, već sam kažnjena. Oni me šalju u stranu zemlju u kojoj nikoga ne znam, ne znam čitati ni pisati taj jezik. Imam 52 godine, što da radim, hoću li biti prosjak na ulici? Imam dvije unuke i to je sve što mi je ostalo, a oni mi i to sada žele uzeti. Poslati me u Hrvatsku, znači slati me u smrt - kazala je Carić za radio ABC. Svi članovi njene obitelji nalaze se u Australiji, a tvrde da ona niti nema hrvatsko državljanstvo.

Iako je pokušavala uvjeriti australske vlasti da joj ponište odluku o otkazivanju vize tvrdeći da u Australiji živi 50 godina i da će njena deportacija negativno utjecati na malodobne državljane Australije, njene nećake i unuke, to joj nije odobreno.

Mirjana Carić, po pisanju australskih novina, niti sama ne zna koliko je godina provela po australskim zatvorima zbog droge. Uglavnom je bila osuđivana zbog posjedovanja, ali i rasparčavanja.

Carić se trenutno nalazi u deportacijskom centru i ne može doći do hrvatskog konzulata da bi uopće vidjela ima li pravo na hrvatsko državljanstvo, a Jason Donnelly, odvjetnik koji joj je pomagao u pravnoj borbi protiv deportacije, navodi da se u u odluci o poništenju australske vize ne navodi čiji je ona državljanin te da će australska vlada sada morati utvrditi ima li ona pravo dobiti hrvatsku putovnicu i državljanstvo i biti deportirana iz zemlje.

Ako se utvrdi da nema pravo na hrvatsko državljanstvo, to bi mogla postati osnova da ponovno od australske vlade traži ostanak u toj zemlji. Njena sestra Katarina za radio ABC je pojasnila da se njihova obitelj doselila 1968. godine i da je "tata bio zagorec, volio je popiti."

Zbog toga je Mirjana pobjegla od kuće kad je imala 14 godina, a njena sestra se sa 16 godina udala.

- Ja sam sebi i roditeljima organizirala da dobijemo državljanstvo kad sam se udala i nisam mogla otići na put, a Mirjana nije živjela s nama i nismo je se, kako bih rekla, ni sjetili za tu situaciju. Prvi put su joj 2007. godine rekli da ako ne dobije državljanstvo da je mogu deportirati.

Tad je podnijela zahtjev, ali su joj kazali da bi, s obzirom da ima dosje i da je bila u zatvoru, trebala najmanje pet godina biti čistog dosjea, bez iti prometnog prekršaja da bi uopće razmislili o tome da joj daju državljanstvo.

Tri godine poslije opet su joj vlasti isto rekle. Ona njima sada smeta, a mogli su s njom raditi što žele svih ovih 20 godina koliko je bila po zatvorima. Uzeli su joj dvije kuće da ih nije zaradila, auto, sve, ostala je bez ičega i onda su je bacili u zatvor - rekla je njena sestra kazavši, pak, za ABC da je njena sestra "idiotkinja, ali da pripada ovdje", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:28