DISKRIMINACIJA

BRAČNI PAR OGORČEN: BLOKIRALI IM POSVAJANJE DJETETA ZBOG PORIJEKLA?! Prošli smo 16 umjetnih oplodnji, 7 godina smo pokušavali, a sad nas i tu odbijaju

 Twitter

Bračni par iz Berkshirea u Engleskoj, porijeklom Indijci, podigao je veliku buru u britanskim medijima rekavši da ih je agencija za posvajanje djece odbila zbog njihovog ‘kulturološkog nasljeđa’. Sandeep i Reena Mander kažu da je agencija na raspolaganju imala samo djecu bijele boje kože, što je njima bilo apsolutno svejedno, pa su im sugerirali da radije ‘usvoje dijete iz Indije’.

Zaposleni par u srednjim tridesetim godinama javio se u agenciju nakon čak 16 bezuspješnih umjetnih oplodnji. Pokušavali su začeti sedam godina, a onda su donijeli odluku o posvajanju. U agenciji su na prvom sastanku rekli da im nije važna rasa ni nacionalnost djeteta. Premda je agencija odmah utvrdila da su pogodni za posvajanje, par tvrdi da su im službenici rekli da ne bi trebali ni predati prijavu jer trenutno na raspolaganju imaju samo djecu bijele boje kože. U tom slučaju prednost imaju Britanci ili roditelji bijelci.

Bračni par Mander nema gotovo nikakve veze s Indijom osim što su porijeklom sikhi, piše Daily Mail. Pokrenuli su tužbu kako bi promijenili odluku pozivajući se na diskriminaciju.

- Sudjelovali smo u radionicama koje je organizirala ta agencija, vezano uz posvajanje djeteta, bez obzira na rasu. Djetetu smo htjeli pružiti samo sigurnost i dom pun ljubavi. Nismo očekivali odbijenicu za samo predavanje zahtjeva, i to ne zato što nismo sposobni, nego zbog našeg porijekla koje je u dokumentima definirano kao ‘indijsko/pakistansko’ - rekla je Reena Mander.

Britanski mediji pišu da agencije legalno mogu dati prednost roditeljima iste nacionalnosti ili rase, ali prema vladinim smjernicama različita rasa ne smije biti prepreka za posvajanje djeteta. Pad u broju posvojene djece u Velikoj Britaniji mnogi vide upravo u pogrešnom vjerovanju da djecu trebaju posvajati obitelji iste narodnosti ili rase.

Stručnjak za ljudska prava David Isaac rekao je: ‘Mnoga djeca čekaju obitelji i ljude koji im žele pružiti ljubav, kao što su Sandeep i Reena. Oni im samo žele pružiti bolji život. Uskratiti im to pravo samo zbog kulturološkog naslijeđa je jednostavno pogrešno.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37