ISKUSTVO

Čak je i evente moguće organizirati bez štetnog utjecaja na okoliš

Ana i Marijo Rakić
 Ronald Goršić / CROPIX
Na primjer, dijelove akreditacije, uzicu oko vrata kao i plastični dio skupljamo i koristimo ponovno. Koliko izgledalo banalno, to je i velika ušteda

U vrijeme kad se bavimo ovom temom, u Hrvatskoj je organiziranje evenata dopušteno, ali trenutačno smo svi još online. Rekla bih da se u svijetu održavaju najzeleniji eventi.

Bezbroj webinara i konferencija širom svijeta održava se bez ikakvog štetnog utjecaja na okoliš, bilo da je riječ o putovanjima, otpadu ili ostalim štetnim utjecajima na okoliš koji brojna društvena okupljanja mogu proizvesti, govori Ana Rakić koja sa suprugom Marijom Rakićem petnaest godina ima tvrtku za poslovni turizam i evente Jagma.

“Moj je san bio klasični turizam, promocija hrvatskih lokacija. Marijo je arhitekt po struci, koji je prije često znao organizirati i stručna putovanja za kolege. Ja sam iz ekonomije, turizma. Mene je povukla moja struka, njega njegova, spojili smo ih. To je posao koji znamo i volimo.” Strane tvrtke, kaže, češće traže da se obrati pozornost na ekologiju.

- Najčešće zahtijevaju da ne bude plastičnih slamki; dijelove akreditacije, uzicu oko vrata kao i plastični dio skupljamo i koristimo ponovno. Koliko god to izgledalo banalno, to je na kraju velika ušteda. Također, mi smo narod koji baca puno hrane, još se vjeruje da hrane treba ostati iza sudionika na švedskom stolu. Vani se hrana na eventima daje puno štedljivije - govori.

Certifikat

O zelenim eventima organizirali su i kongres u Hotelu Accademia prije nekoliko mjeseci, neposredno prije pojave koronavirusa, a preko Event kluba. Kako govori naša sugovornica: “Kod nas još nije uveden taj certifikat, no u Austriji se po želji organizatora posljednjih deset godina eventi mogu prijaviti kao zeleni, i pri tom zadovoljiti poprilično stroge kriterije. U Hrvatskoj zeleni eventi nisu, nažalost, nigdje definirani.

Kriteriji prema kojima se u Austriji neko događanje može certificirati kao ‘zeleno’ tzv. Eco-labelom i kategorije kojima se event boduje su mobilnost, ugostiteljstvo, smještaj, kongresni prostor, nabava i upravljanje otpadom, socijalni aspekti i tehnička oprema”.

Organizirate li eco-friendly evente, korištenje pirotehnike, konfeta i pjena je zabranjeno. Organizator pronalazi zajednički prijevoz, po mogućnosti javni, a motivirani su da rezerviraju smještaj sudionicima na lokaciji do koje mogu i pješice.

Kako kaže Ana Rakić: “Lokacija za event je odabrana tako da najmanje pedeset posto sudionika može do nje stići javnim prijevozom za manje od dva sata. Udaljenost event lokacije od javnog prijevoza je kraća od deset minuta. Za prijevoz se angažiraju prijevoznici eco-friendly flotom.” Organizator, nastavlja, dodatno motivira sudionike da koriste javni prijevoz, primjerice, smanjivanjem cijena kotizacije, darovima, sudjelovanjem u nagradnim igrama, kupnjom karata za javni prijevoz.

Voda iz pipe

Smještaju se u hotelima s eco-certifikatima. U ugostiteljstvu se koristi pribor za višekratnu upotrebu, tanjuri, čaše, beštek. Koriste se stolnjaci koji se mogu oprati pa ponovno koristiti, poželjna su velika pakiranja pića, voda iz slavine, sezonska hrana i hrana lokalne proizvodnje i iz ekološkog uzgoja, catering s eco-certifikatima, čišćenje ekološkim sredstvima i ekološko zbrinjavanje otpada. Gostima se ne dijele konferencijske vrećice, a ako da, onda su proizvedene od recikliranih materijala.

Ne koriste se limenke niti aparati za kavu s kapsulama, nastoji se piti voda iz pipe. Na menijima za goste navode se lokalni dobavljači namirnica i sve osoblje je obučeno da gostima da iste informacije.

Važno je da to bude paper­less event, naime, u cjelokupnom procesu komunikacije sa sudionicima, od pozivnica do kraja eventa ne koriste se tiskani materijali. “Što se tiče tehnologije, ako se na eventu očekuje više od 80 gostiju, o tome trebaju biti obaviješteni. Ako su za event napravljene privremene građevine, kao što su šatori, pozornice i slično, one se rastavljaju ili se ponovno upotrebljavaju ili su svi materijali odvojeni prema vrsti materijala i reciklirani.”

Ana Rakić dodaje: “U Hrvatskoj postoji Udruga Lijepa Naša koja provodi međunarodne ekološke programe: Plava zastava (ekološka markica za plaže i marine), Zeleni ključ (ekološka markica za smještajne objekte, kao što su hoteli, apartmani, kampovi) i Ekoškole. Sva tri programa intelektualno su vlasništvo FEE -Foundation for Environmental Education, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i provode se u više od 70 zemalja diljem svijeta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:44