PRIČA LORENE AMIDŽIĆ

CURICA ČIJU JE BITKU PRATILA CIJELA HRVATSKA 'Da nismo pokrenuli akciju za odlazak u Beč, Lorena ni danas ne bi bila operirana'

Lorena Amidžić

Baš kao što smo ovih dana svi pratili tijek akcije Svi za Milu, tako se u prosincu 2017. godine iščekivala vijest iz Kepler Universitätsklinikuma u Linzu gdje je austrijski tim liječnika petomjesečnoj Loreni Amidžić uspješno razdvojio čeljust.

Naime, Lorena iz Črnkovaca pokraj Donjeg Miholjca rođena je s iznimno rijetkom anomalijom, sa sraslim čeljustima, zbog čega je od prvoga dana imala u nosu ugrađenu sondu kroz koju su je roditelji hranili tekućom hranom. U svijetu je poznato samo 25 takvih slučajeva, a Lorenin je bio prvi poznati u Europi.

- Kada smo saznali da će troškovi operacije biti oko 30.000 eura, nije mi ni palo na pamet da bismo mi to sami morati financirati jer ta je operacija za Lorenu značila život i omogućila joj je normalan život koji ne bi imala da smo slušali pojedine liječnike u Hrvatskoj koji su je bili spremni operirati kada navrši tri ili pet godina - objašnjava Anamarija, Lorenina mama.

Brza reakcija

Zbog takvog zaključka zagrebačkog liječnika Loreni su roditelji potražili drugo stručno mišljenje u Osijeku i na preporuku tamošnjeg liječnika pokrenuli su postupak za liječenje u inozemstvu. No prvo rješenje HZZO-a bilo je negativno, što je dovelo do humanitarne akcije.

- Toliko se sve brzo odvijalo da nismo ni stigli pomisliti kako ćemo nabaviti novac, već su prijatelji pokrenuli humanitarnu akciju i organizirali koncert te angažirali medije. Nakon teksta u Jutarnjem, u 48 sati ukupno je prikupljeno 260.000 kn, a na kraju akcije bilo je ukupno pola milijuna na Loreninu računu - prisjetila se mama Anamarija.

Rastezanje čeljusti

Na koncu, HZZO je pokrio troškove prve operacije, ali i one koja je uslijedila godinu poslije, pa je obitelj Amidžić odlučila prikupljeni novac koristiti samo za potrebe Lorenine rehabilitacije, a što je, kako nam je Anamarija rekla, pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Budući da Lorena od studenog prošle godine svaka dva do tri tjedna s roditeljima ide u Linz na mehaničko rastezanje čeljusti, što stoji oko 1600 eura, novac prikupljen u humanitarnoj akciji svakako je dobro došao, kaže Anamarija, jer si u suprotnom ne bi mogli priuštiti takvu rehabilitaciju koja je malenoj Loreni nužna.

Djevojčica ima godinu i devet mjeseci, stalno se smije i priča kao navijena. Napredak je vidljiv, a 28. travnja su sljedeće korekcije i manji operativni zahvat.

U akciju za Milu uključila se i Lorena pozirajući s malim transparentom, a mama i tata uplatili su donaciju.

- Drukčije gledam ovakve slučajeve kada sam i sama prošla slično. U pošti suznih očiju ispunjavam uplatnicu, a na koncu se i službenica rasplakala. Ne mogu više biti imuna na ovakve priče kao nekada - priznala je Anamarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:07