EKSPEDICIJA ŽIVOTA

DAVOR ROSTUHAR 'Osvojit ću Južni pol sam, bez dostave hrane i opreme'

 

Još malo je ostalo do ostvarenja polarnog sna našeg avanturista, putopisca i fotografa Davora Rostuhara. U dva mjeseca prošao je 1200 kilometara po Hrvatskoj, istu duljinu puta koju planira prijeći posve sam, bez dostave hrane i opreme te bez upotrebe vanjske energije prema Južnom polu. Turneju po Jadranu završio je na jugu, u Dubrovniku.

- Sve je išlo po planu i stigao sam u roku koji sam si zacrtao - rekao nam je tridesetpetogodišnji Rostuhar, koji je obišao i otoke poput Brača, Hvara i Korčule. Dodaje da trening nije bio jedini razlog njegove turneje po Jadranu.

- Osim hodanja i treniranja izdržljivosti, ovo je bio i način kampanje za prikupljanje financijskih sredstava u offline obliku. Kako sam prolazio kroz gradove, održavao sam i niz predavanja pod nazivom ‘Usudi se sanjati’ kako bih prikupio ostatak iznosa - objašnjava. Predavao je i na rivama i u ljetnim kinima, a atmosfera je bila, kaže, “skroz morska”.

Kulturni sadržaji

- Svaki put mi je bilo sve ljepše i ljepše predavati. Uživao sam - otkriva Rostuhar i dodaje da su ljudi na moru žedni kulturnih sadržaja koji je namijenjen njima, a ne turistima.

- Posebno je bilo simpatično održati predavanje u manjim mjestima poput Stilja pored Vrgorca ili Sutivana na Braču, kada bi se na mojem predavanju, zapravo, skupilo cijelo selo - prepričava Rostuhar kojeg je naš slavni alpinist Stipe Božić pozvao da gostuje na Festivalu pustolova u Vrgorcu koji organizira već tri godine zaredom.

- Bila mi je velika čast gostovati na Festivalu pustolova koji je ujedno i susret velikih putnika putopisaca, pustolova i avanturista te svih zaljubljenika u putovanja, a to što se održava baš u Vrgorcu također ima posebno značenje jer su tamo rođena dva najveća hrvatska, ako ne i svjetska putnika, putopisca i pustolova, Stipe Božić i njegov sumještanin Mate Šimunović, poznatiji kao Mate Svjetski - rekao je Rostuhar koji je sve bliže datumu polaska na ekspediciju, a još uvijek nije uspio skupiti sav potreban novac.

Troškovi

Ukupni troškovi ekspedicije su 200.000 dolara. U posljednje dvije godine Rostuhar je uz pomoć Kluba za ekspedicionizam i kulturu uspio prikupiti 110.000 dolara. Pomoću crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo prikupio je više od 40.000 dolara, a od tada je donacijama, pokroviteljstvima te zahvaljujući ljudima koji su ga kupnjom njegovih knjiga ili poklona s Južnog pola podržali u ostvarenju sna, prikupio još 25.000 dolara.

Potencijal

- Sada imamo oko 175.000 dolara i nedostaje nam još 25.000 dolara. Zato nastavljam svoju offline kampanju po kontinentalnoj Hrvatskoj. Održat ću još dvadesetak predavanja i nadam se da će netko prepoznati potencijal mog pothvata - nada se Rostuhar, no optimističan je jer kaže da im je prije samo tri mjeseca nedostajalo čak 90.000 dolara, a sada su tako blizu cilju.

No, s jesenskom kampanjom po kontinentalnoj Hrvatskoj ne završavaju njegove pripreme.

- Tada zapravo tek počinju. Sada su dva mjeseca do polaska i treba se još kompletirati oprema, utvrditi rute i sigurnost te završiti finalne pripreme. Još moram u Norvešku po specijalne sanjke i drugu opremu za ekspediciju koju si dosad nisam mogao priuštiti, a zatim 2. studenoga krećem na jug, gdje ću prije same ekspedicije provesti tjedan dana ploveći na ledolomcu uz obalu Antartike - objašnjava pustolov.

To će putovanje biti svojevrsni uvod u ekspediciju, a vrijeme će provesti fotografirajući ledenjake, kitove i zadivljujući okoliš kako bi skupio materijal za edukativna predavanja kojima će kasnije ukazivati na klimatske promjene. Nakon toga, 26. studenoga, starta na pustolovinu osvajanja Južnog pola.

Više informacija na Rostuharovom profilu na Facebooku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:06