TURISTIČKA SENZACIJA

DOK DOMAĆI KUHARI ODLAZE U IRSKU I NJEMAČKU, ONI SU SVOJU SREĆU PRONAŠLI U DUBROVNIKU 'Hrvatska je prekrasna, radnik je bolje plaćen'

 Željko Tutnjević

Dobro plaćen posao Hrvati traže u Njemačkoj, Austriji i Irskoj, a Filipinci - u Hrvatskoj. Stephen Jill N. Diguiles i Nino Rey Sardina dvojica su Filipinaca koji su se zaposlili u ugostiteljskom objektu Bota Šare u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

- Imao sam posao na Filipinima, ali plaća je jako niska, preniska. U Hrvatskoj je radnik plaćen puno bolje i bolji su uvjeti rada - kaže Nino koji uz roditelje na Filipinima ima i trogodišnju kćerkicu. Malena je i fali mu, ali čuju se putem Messengera svaki dan, ispričao je za Dubrovački vjesnik 30-godišnjak.

Radom u Hrvatskoj i 26-godišnji Stephen uzdržava obitelj. Fokusiran je samo na posao jer mora zbrinuti suprugu i dijete koji ga čekaju na Filipinima. Prihvatio je posao u Hrvatskoj jer ovdje može zaraditi i do pet puta više nego na Filipinima za isti posao.

- Hrvatska je europska zemlja i poželjna destinacija, prekrasna je i baš kul mjesto. Čuo sam još prije da se ovdje snimala serija ‘Game of Thrones’ - rekao je Stephen kojemu je san jednog dana imati svoj restoran.

Obojica su završili visoku školu hotelsko-restoranskog menadžmenta na Filipinima, a imaju iskustvo rada u turizmu.

- Zaposlili smo ih prije mjesec dana, a radna dozvola i viza vrijede im godinu dana. Oni su vrlo dobri kuhari i zadovoljan sam njihovim radom - rekao nam je vlasnik objekta Pero Šare, u čijim je objektima zaposleno sedam djelatnika pristiglih iz te mnogoljudne otočne zemlje u Jugoistočnoj Aziji. Najteže je bilo riješiti svu potrebnu dokumentaciju za dolazak i rad Filipinaca u Hrvatskoj, no zbog manjka radnika u Hrvatskoj, bio je primoran okrenuti se uvozu radne snage.

Filipinci sada imaju priliku zaraditi za život svojih obitelji u domovini te ujedno upoznati drugačiju kuhinju, različite načine i vještine pripreme namirnica te se usavršiti u svom zvanju.

- Filipini nisu demokratska republika. Gledamo ljude ovdje, u javnosti mogu pušiti, piti. Filipinci to ne smiju raditi na javnom mjestu. Ako zapališ cigaretu, zatvore te. To je tek jedna od različitosti. Tamo je život teži. Zato smo i htjeli iskusiti nešto drugačije. Ljudi su ovdje disciplinirani, tako otvoreni drugim kulturama, pokazuju zanimanje i ljubaznost prema svim turistima koji dolaze. Vesele nas vaša kultura i hrana - objašnjavaju Filipinci.

Njihova je domovina, kažu, puna velikih zgrada, hotela i betona, pa ih oduševljava Hrvatska puna planina i drveća. J K. Filičić, P. Plivelić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:07