INSPIRACIJA SVIMA

FOTO: AKO NE DRŽITE DO SEBE I ZANEMARUJETE ZDRAVLJE, POGLEDAJTE NJU Ima 95 godina, radi špagu, vježba jogu, a nedavno je prvi put skočila s padobranom

 Instagram
 

Phyllis Sues u životu nikad nije žurila. Privatni je biznis pokrenula sa 50 godina, trapezistica je postala sa 75, prvi sat joge odradila je sa 85, a sa 90 je prvi put skočila s padobranom. Sad, sa 95 godina, Sues piše svoju prvu knjigu, ‘20 savjeta kako promijeniti život’ i naglašava da nikad nije prekasno za uvesti barem nekoliko zdravih navika.

Bivša balerina želi inspirirati ljude bilo koje dobi, koji se bore sa zdravljem, piše LA Times. Doduše, za njezinu su dugovječnost zaslužni i geni, majka joj je doživjela 94 godine, a starija sestra joj je nedavno napunila 100 godina. Međutim, ona vjeruje da je ključ dugog života u aktivnosti, otvorenosti i hrabrosti naučiti nove stvari. Što se tiče linije, premda jede sve - od pirea natopljenog maslacem i vrhnjem, preko kruha svih vrsta, do noćnih uživanja u sladoledu - nikad nije imala prekomjernu težinu i tvrdi da je sve u količini, odnosno porcijama.

Phyllis Sues kaže da za kvalitetan i zdrav život moramo ‘izaći iz sigurne zone’. Balet je upisala dosta kasno, sa 14 godina, no plesom se bavila ostatak života. I još uvijek se bavi. Trenutno pohađa satove tanga. Sa 75 je čitala o trapezu i odlučila ga isprobati. Sa 85 je upisala jogu prvi put u životu i vrlo brzo svladala i najteže vježbe.

Ova vitalna gospođa kaže da je iznimno važno držati se rutine, ali i željeti osjećati se bolje. Bez toga ne ide. Ovo su neki od njezinih savjeta koje vrijedi poslušati.

Razvijte rutinu

- Svako jutro kad se probudite recite glasno: ‘Dobro jutro, obožavam ovaj dan, jedva čekam sve što će se dogoditi, ništa neću odgađati.’ I onda nešto napravite. Ja se svako jutro rastežem u krevetu dvadesetak minuta prije nego što se bacim na jogu. Nekad preskačem uže ili dižem utege. Dnevna soba mi je zapravo dvorana za vježbanje - kaže Sues.

‘I ja imam probleme, ali želim se osjećati dobro’

- Imam problema s jednim ramenom, puknuo mi je jedan biceps, ozlijeđen mi je meniskus i imam problema sa stopalima. Želim se osjećati dobro. Želim da mi tijelo bude u savršenoj formi. Jako je teško kako starite jer se stvari jednostavno raspadaju i morate se boriti kao ludi. To je bitka bez kraja.

Hrana? Stvar je u količini

- Nikad nisam imala više od 45 kilograma, a mogu jesti što god želim. Samo ne jedem puno. Za doručak najviše volim tost s grožđicama, putrom od kikirikija i narezanim bananama, uz espresso kavu. Ručak je često piletina sa salatom, ali obožavam i pire s puno maslaca i vrhnja. I apsolutno svake večeri biram između sladoleda koje držim u frizeru. Najčešće jedem sama. Tad zapravo i najmanje jedem.

View this post on Instagram

Push Past Your Limits! I love to challenge what I can possibly do. I was having dinner with the producer of Fox News in Los Angeles and she asked if I would skydive for my 90th birthday. She said if I did, Fox News would cover it. So I took a couple of minutes to think about it and finally said yes. When I did the dive, I never really had fear. I had anxiety, excitement, desire, and the ability to take action. When we jumped, it was the most incredible feeling I’ve ever had in my life because it was so silent. Before the chute opens, you’re traveling about 200 miles per hour, and it is totally silent. It’s like you have made a partner of the universe. You are at one with the universe, and at one with yourself. It’s just gorgeous, a great thing. (w Simeon Lott/ by Kris Peterson)

A post shared by Phyllis Sues (@phyllis_sues_) on

Krećite se. Slušajte. Učite.

- To je zapravo moja filozofija. Živjeti sjedilačkim načinom života je strašno. Zato se krećite. Plešite, hodajte, bilo što, samo se krećite. Nakon toga, naučite se nositi s izazovima jer ih je jako puno. Prihvaćajte ih i odgovarajte na njih, ali naučite nešto svaki dan, novi jezik, svirati novi instrument, bilo što. Ja sam po prirodi jako motivirana i ne odustajem kako god bilo teško. Znam da ću uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:34