PROGRESIVNI ARGENTINAC

FOTO: DANJU JE SIN PREDSJEDNIKA, A NOĆU 'DRAG QUEEN' S NAJLUĐIM KOSTIMIMA Na inauguraciju je došao s maramicom duginih boja, otac: 'Ponosan sam!'

Estanislao Fernández
 Instagram
 

Sin novog argentinskog predsjednika Alberta Fernándeza prije nešto manje od dva tjedna stigao je na očevu inauguraciju u svečanom odijelu, kao što i priliči prigodi, no isticala se maramica koju je složio u džep odijela - maramica duginih boja. Time je Estanislao Fernández, inače popularna drag kraljica u slobodno vrijeme, još jednom izrazio svoju podršku LGBT zajednici, kao i njegov otac.

Estanislao je u Argentini popularna drag kraljica koja nastupa pod imenom Dyhzy. Prošli je mjesec dospio na naslovnice lokalnih medija kao sudionik velikog Pridea u Buenos Airesu na kojem je bilo oko 300.000 ljudi, a potom je svoj stav još jednom pokazao na očevoj inauguraciji. 24-godišnji Fernández još je nakon inauguracije, ako je slučajno bilo dvojbi, objavio video na Instagramu u kojem objašnjava da je to bila zastava LGBT zajednice.

BUENOS AIRES, ARGENTINA - DECEMBER 10: Estanislao Fernandez son of Argentina President-elect Alberto Fernandez and First Lady Fabiola Yañez at National Congress on December 10, 2019 in Buenos Aires, Argentina. (Photo by Lalo Yasky/Getty Images)
Lalo Yasky / Getty Images
Estanislao Fernandez i prva dama Lady Fabiola Yañez

Njegov otac, koji je na izborima u listopadu pobijedio konzervativnog predstavnika Mauricija Macrija, političar lijevog centra i peronist već je otvoreno izražavao podršku LGBTQ zajednici i zalagao se za njihova prava. U lipnju u intervjuu za jedan radio, rekao je da je ponosan na svog sina i da ga apsolutno podržava:

- Bio bih zabrinut da mi je sin kriminalac, ali on je prekrasan čovjek.

Dodao je i da je Estanislao jedna od najkreativnijih osoba koje poznaje.

Argentina je poznata po progresivnim stavovima kroz povijest, kad su u pitanju prava homoseksualnih osoba. Istospolne veze legalne su od 1887. u toj južnoameričkoj zemlji, istospolni su brakovi legalizirani 2010. i jedna je od vodećih zemalja u borbi za prava LGBT zajednice, piše Washington Blade.

Usprkos svemu tome konzervativci diljem cijele Južne Amerike bili su uporni i koristili svaku priliku ne bi li zlostavljali, ismijavali i ponižavali mladog Fernándeza sve otkako je njegov otac u svibnju najavio kandidaturu za predsjednika. Eduardo Bolsonaro, sin brazilskog konzervativnog predsjednika Jaira Bolsonara, nakon proglašenja izbornih rezultata u Argentini, objavio je na Twitteru fotografiju na kojoj drži pištolj uspoređujući se sa slikom Estanislaoa obučenog u kostim Pikachua. Estanislao je na portugalskom jeziku (službeni jezik u Brazilu) odgovorio:

- Brazilska braćo, zajedno se borimo protiv ovoga. Volim vas! Ne zaboravite da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju, uvijek moramo brinuti jedni za druge.

U jednom intervjuu za radio Estanislao je objasnio da se nikad nije previše opterećivao svojom seksualnošću iako su mu se u školi rugali.

- Uvijek sam bio ženstveni dječak i nazivali su me svakakvim imenima. Debate povodom istospolnih brakova počele su 2010. godine, kada je od 30 ljudi samo četvoro ili petoro izrazilo podršku. Ostali su govorili da je to neprirodno i sve u tom stilu - prisjetio se. Zbog maltretiranja u ranijoj dobi mijenjao je školu, ali i u tome su ga roditelji podržavali.

Bio je jedan od prvih osoba u Argentini koja je počela koristiti Twitter, a danas na Instagramu ima više od 400.000 obožavatelja. Naravno, to mu kao influenceru donosi i određenu zaradu, no Estanislao se drži na zemlji i kaže da je kao i svi drugi:

- Moram plaćati stan, karticu i imam dugove - rekao je.

Već tri godine je u vezi s djevojkom Natalijom, od toga godinu dana žive skupa. Ona je fotograf, tattoo majstorica i make-up artist i njihova veza je po mnogočemu uobičajena.

- To je moja prva duga veza. Moji roditelji je vole - rekao je Estanislao. Teško je objasniti, kaže, da ‘drag queen’ ne podrazumijeva samo oblačenje u ženu, već se radi o umjetničkom izražavanju. Kao Dyhzy se pojavio 2015. kad je prijateljica fotografkinja trebala muške i ženske modele pa je on odradio oboje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54