OSJEĆA STRAVIČNU BOL

FOTO: ISPOVIJEST TOP MODELA ČIJA JE KARIJERA PREKINUTA ZBOG TEŠKE BOLESTI 'Taj bolni poremećaj koji ja imam je kao doživotna presuda...'

 Instagram

Top model Carla Cressy koja se proslavila pozirajući za slavne magazine i koja je bila zaštitno lice jednog energetskog napitka otkrila je kako je postala vuk samotnjak nakon što ju je savladala teška bolest zbog koje je okončala svoju karijeru.

Naime, Carla ima endometriozu, bolan poremećaj u kojem endometrij raste izvan maternice. Pošto te stanice reagiraju jednako kao stanice maternice, prolaze kroz ciklus stvaranja, a zatim 'ljuštenja' i krvarenja. No, za razliku od menstruacije, stanice u ovom slučaju nemaju izlaz iz tijela što uzrokuje stravičnu bol.

Carla iz britanskog Essexa u tim trenucima osjeća nevjerojatnu bol, mučninu i nesvjesticu uslijed teškog gubitka krvi, a bila je podvrgnuta i hitnom carskom rezu - koji je inače uobičajen kod teškog poroda, kako bi odstranili otrov iz njenog tijela.

- Postala sam povučena. Nekad sam bila osoba puna samopouzdanja, a sada mi se nekada ne da napustiti kuću. Po prirodi sam bila vrlo društvena, a sada me društvo ne zanima. Ne mogu ići na ručak sa svojim prijateljima - objašnjava.

Carla nažalost ima nateži oblik endometrioze pri čemu su maternica i zdjelica spojene priraslicama.

Zbog svog stanja i dana koje mora uzeti za bolovanje nije u mogućnosti raditi.

Iako sanja o modelingu, kaže kako su ti dani iza nje: - Ovo je doživotna presuda. Želim raditi, želim ići van i napiti se s prijateljima ili bilo što, ali jednostavno fizički ne mogu.

Ove godine ponovno bi trebala ići na zahtjevnu operaciju pri kojoj bi joj 'razdvojili' organe, no to je vrlo riskantna procedura.

Carla o svojoj bitci s endometriozom piše na blogu, a u planu joj je držati predavanja po školama kako bi djevojke upozorila na znakove endometrioze.

- Najvažnije je podići svijest javnosti. Želim pomoći mladim djevojkama kako bi ranije identificirale simptome i izbjegle moju situaciju - zaključila je.

Kod endometrioze se može ustanoviti neplodnost, ali srećom, dostupni su učinkoviti tretmani medicinski potpomognute oplodnje. Mnoge žene s blagom do umjerenom endometriozom uspiju spontano začeti, dok trećina žena s endometriozom ima poteškoća prilikom začeća.

Liječnici često savjetuju ženama s endometriozom da ne odgađaju rađanje, jer se s vremenom stanje može pogoršati. Endometrioza, procjenjuje se, utječe na otprilike jednu od deset žena reproduktivne dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:23