BESMISLENE PREDRASUDE

FOTO: MANEKENKA HEJTERIMA SPUSTILA SA SAMO DVIJE REČENICE Većina vjerojatno nije ni znala što im je rekla

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2018. u 12:56

Instargam

 

Manekenka i programerka Lyndsey Scott susrela se na internetu s nizom negativnih komentara i predrasuda o svojoj struci. Iznenađena, hejterima je u dvije rečenice spustila tako da dio njih vjerojatno nije ni znao točno što je rekla, a dio je odmah shvatio da je na zub uzeo pogrešnu osobu.

Ekonomski stručnjak Daniel Hamermesh otkrio je istraživanjima da lijepi ljudi u pravilu zarađuju nešto bolje od ružnih. Međutim, premda će u nekim slučajevima prije dobiti posao, ljepota u nekim strukama može samo biti prepreka, kao što je pokazao primjer američke manekenke i Victorijine anđelice Lyndsey Scott. Prema ustaljenim predrasudama ljepotica ne može biti i pametna.

Uspješna 34-godišnjakinja, koja zna pet programskih jezika, našla se prozvana u komentarima kad je profil na Instagramu @coding.engineer podijelio njezinu fotografiju s modne piste i napisao: ‘Ova Victorijina anđelica zna programirati u Pythonu, C++, Javi, MIPS-u i Objective-C-u.’ Pratitelji, mahom muškarci, nisu se suzdržavali ostaviti otrovne komentare: ‘Što vi mislite? Čisto sumnjam da zna’, ‘Vjerojatno zna napisati Zdravo, svijete’, ‘Kakav promašaj’ i slično.

 

Premda je kasnije rekla da se inače ne upušta u rasprave na internetu, zbog iskustva i konstantnih predrasuda s kojima se borila, ovaj put je odlučila da neće šutjeti.

- Imam 27481 bodova na Stack Overflowu; članica sam edukacijskog iOS tima za RayWendelich.com; vodeći sam inženjer u razvoju iOS softwarea za Rally Bound, 841. najbrže rastuću tvrtku u SAD-u; imam dvije diplome s Amhersta, iz računalnih znanosti i kazališta, i imam mogućnost raditi sve što volim u životu. Gledajući ove komentare jasno mi je zašto 41% žena odustane od karijere u tehnološkoj industriji, kad je ovako neprijateljsko okruženje - napisala je i ona u komentaru.

 

Sve te informacije mogu se provjeriti i na njezinoj stranici, no to i dalje ne sprečava negativne komentare koji nemaju veze sa stvarnošću i istinom. U drugom je komentaru pojasnila i zašto se uključila u raspravu:

- Upravo sam vidjela ovu objavu, hvala @coding.engineer na dijeljenju. Inače ignoriram negativne komentare, ali ovaj put sam odlučila reći svoje. Ne zato što se hvalim, nego zato da prenesem činjenice u nadi da će idući put barem jedan negativni komentator shvatiti da programeri dolaze u svim veličinama, oblicima, rasama, spolovima itd. Nadam se da će drugi put razmisliti prije nego što posumnjaju u neku ženu s kojom se susretnu u tehnološkoj industriji.

 

Scott je inače prva afroamerička manekenka koja je potpisala ekskluzivan ugovor za modne piste s Calvinom Kleinom. Osim toga, predstavljala je odjeću najpoznatijih svjetskih brendova poput Guccija, Prade, Louis Vuittona, Fendija, Victoria’s Secret… Pojavila se u magazinima poput Harper's Bazaara, W-a, Voguea… Međutim, najviše je veseli programiranje.

- U manekenstvu nikad nemate kontrolu. Zato me činjenica da imam potpunu moć nad ovim aplikacijama ispunjava - rekla je svojedobno za CNN.

 

Otkrila je i da su je u srednjoj školi maltretirali te da su je redovito zvali geek i nerd. Već se tada sama naučila programiranju u želji da se zabavi, s obzirom na to da nije imala previše prijatelja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo