ROĐENA DRUGAČIJA

FOTO: POTRESNA PRIČA DJEVOJKE KOJA IMA 26 GODINA, ALI IZGLEDA KAO DA JE NA PRAGU TREĆE DOBI 'Sramila sam se same sebe, skrivala se, prekrivala se...'

 Profimedia, Barcroft Media
 

Sara Geurts je 26-godišnji model s tisuće pratitelja na Instagramu. Ovo bi možda bio početak 'još jedne priče o mladim modelima' koje su svoju popularnost stekle na društvenim mrežama, no Sara je sve samo ne 'još jedna obična cura'.

S deset godina joj je dijagnosticiran sindrom na koži koji se zove Ehlers Danlos (izvorno: Dermatosparaxis Ehlers-Danlos Syndrome (dEDS)). Simptom pogađa vezivno tkivo, a uzrokuje nedostatak kolagena zbog čega je koža osjetljiva i jako naborana.

Za kolagen ste sigurno čuli jer ga često reklamiraju u reklamama za kreme protiv bora, koje žene koriste tek u zrelijoj dobi. Sara zbog simptoma sa samo 26 godina izgleda gotovo duplo starije. Za The Sun je ispričala da se cijelu mladost skrivala, sramila i bojala zbog toga kako joj koža izgleda, osobito u tinejdžerskoj dobi kad su djevojke nerijetko vrlo osjetljive na svoj izgled, a ni okolina im baš ne pomaže da se osjećaju dobro.

UNKNOWN - UNSPECIFIED: EDS sufferer Sara Guerts posing in a bikini.

A 26-YEAR-OLD woman with a rare condition that makes her look decades older is challenging beauty standards by becoming a model. Hoping to break into the modelling industry, Sara Geurts from Minneapolis, Minnesota, is determined to carve out a successful modelling career despite battling with Dermatosparaxis Ehlers-Danlos syndrome (EDS) - a genetic condition that leaves her with excessively saggy skin., Image: 338633757, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

- U srednjoj školi bih napravila sve samo da prekrijem cijelu kožu. Nisam htjela da me itko išta pita. Kako sam postajala starija, nekako sam jednostavno prihvatila da je to tako, i sve više pokazivala kožu - ispričala je Sara.

No, trebala je napuniti 22 godine da na svoje tijelo počne gledati potpuno suprotno od onog što bi većina vjerojatno očekivala. U potpunosti je prigrlila svoju jedinstvenost. Konačno se 2015. odlučila početi baviti modelingom, piše Mashable, a pomoglo joj je što se uključila u akciju "Love Your Lines" koja je na društvenim mrežama promovirala 'nesavršenosti' na ženskim tijelima.

Nikad više nije prestala pozirati pred fotoobjektivima i promovirati prihvaćanje vlastitog tijela među djevojkama i ženama iz cijelog svijeta. Najveći joj je cilj, kaže, razbiti stereotip o tome da žena mora imati 'savršeno tijelo' da bi bila lijepa, kao i kriterije koji nam godinama s naslovnica modnih časopisa naređuju što je stvarna ljepota.

MINNEAPOLIS, MINNESOTA - May 2017: Sara Geurts, 26, who suffers from Dermatosparaxis Ehlers-Danlos syndrome posing in nude underwear in, Minneapolis, Minnesota, May 2017., Image: 338633758, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

- Vjerujem da naši ožiljci svijet oko nas podsjećaju na to kroz što smo sve prošli u životu. Nitko nas ne bi trebao tjerati da ih skrivamo, već da ih slavimo - kaže Sara, koja uživa veliku podršku ljudi iz cijeloga svijeta.

Mnogi komentatori na njezinim društvenim mrežama, suprotno očekivanjima, ostavljaju ohrabrujuće poruke, a neki su joj priznali da im je pomogla da se nose s vlastitim kompleksima.

UKNOWN - UNSPECIFIED: Sara Guerts, who suffers with EDS, posing in nude underwear.

A 26-YEAR-OLD woman with a rare condition that makes her look decades older is challenging beauty standards by becoming a model. Hoping to break into the modelling industry, Sara Geurts from Minneapolis, Minnesota, is determined to carve out a successful modelling career despite battling with Dermatosparaxis Ehlers-Danlos syndrome (EDS) - a genetic condition that leaves her with excessively saggy skin., Image: 338633768, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

UNKNOWN - UNSPECIFIED: EDS sufferer Sara Guerts when she was nine-year-old.

A 26-YEAR-OLD woman with a rare condition that makes her look decades older is challenging beauty standards by becoming a model. Hoping to break into the modelling industry, Sara Geurts from Minneapolis, Minnesota, is determined to carve out a successful modelling career despite battling with Dermatosparaxis Ehlers-Danlos syndrome (EDS) - a genetic condition that leaves her with excessively saggy skin., Image: 338633773, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media
Sara Geurts u dobi od 9 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:20