MIRJAM DADIĆ (26)

FOTO: SPEKTAKULARNE FOTOGRAFIJE JEDINE INSTRUKTORICE TRBUŠNOG PLESA U ZADRU 'Polaznice dođu zgrčene, kao da su ženstvenost dugo vremena zapostavljale'

    AUTOR:
    • Zadarski.hr,
    • Karmen Miletić

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2018. u 16:30

Luka Gerlanc/Hanza Media

Mirjam Dadić (26)

 

Orijentalni ples jedan je od najženstvenijih i najsenzualnijih plesova koji uz sve zdravstvene dobrobiti koje donosi kao vid rekreacije, ženama jača i prijeko potrebno samopouzdanje.

Dolazi iz Egipta, obuhvaća čitav spektar stilova, a zapadnjaci koji su ga otkrili krajem 19. stoljeća nazvali su ga "belly dance". Potrebno je dosta vremena za njegovo savladavanje, intrigira svojim pokretima, šarenim lepezama i šalovima, a predrasude i usporedbe sa striptizom još su uvijek prisutne u našem društvu.

Mirjam Dadić (26) jedina je instruktorica orijentalnog plesa u Zadarskoj županiji koja je 2014. osnovala plesnu udrugu "Nimeta" te sada već godinama podučava polaznice kako izvoditi senzualne pokrete tijelom i otkriva im tajnu famoznog izvijanja trbuha, donosi Zadarski.

Dugotrajno učenje
Luka Gerlanc/Hanza Media
 

Ono što je kod orijentalnog plesa specifično, kako nam je kazala Mirjam, jest izolacija jednog dijela tijela, odnosno njegovo mirovanje dok se drugi dio fluidno giba. Proces učenja je dugotrajan i dosta ovisi u prirodnom talentu, kod nekih žena traje oko šest mjeseci, a kod nekih i do godinu dana.

- Tijelo polaznica na početku je dosta zgrčeno, kao da su svoju ženstvenost dugo vremena zapostavljale, no s vremenom se ženska energija u njima sve više budi, aktivira se zdjelica i gornji dio tijela i one s lakoćom izvode pokrete koje nikada još nisu radile jer su neki plesni koraci baš specifični za orijentalne plesove - kazala nam je Mirjam, kojoj je ples "prirodno stanje", ljubav koju oduvijek njeguje, a u "belly dancing" se posebno zaljubila sa 16 godina kada je otišla na radionicu trbušnog plesa Aide Jakuš. Godine 2011. je u Zagrebu upisala plesnu školu "Zuzana" te dobila brojne licencije iz orijentalnog, suvremenog i jazz plesa i baleta. Upisala je i studij fizioterapije kako bi proširila svoja znanja o ljudskom tijelu, prevenciji ozljeda te poboljšala kvalitetu treninga.

Luka Gerlanc/Hanza Media
 

- Smatram da tko god se bavi rekreacijom trebao bi imati završen studij kineziologije ili fizioterapije. Čak 90 posto žena na mojim plesnim radionicama imaju neki zdravstveni problem, većinom s leđima zbog sjedilačkog načina života ili probleme s koljenima i spuštenim stopalima. Uz dobre upute, ne samo da će naučiti zadane koreografije nego će i bol u tijelu nestati – ističe Mirjam.

Živi svoju prirodu
Luka Gerlanc/Hanza Media
 

Nakon otprilike šest mjeseci, kada polaznice savladaju tehniku plesa, uče koreografije i tada mogu odlučiti žele li ići i na natjecanja. Mirjam se netom prije našeg razgovora vratila iz Beograda s Međunarodnog festivala orijentalnog plesa, a često nastupa i u kazalištu, na raznim domjencima i proslavama i to po čitavoj regiji. A koliko je zapravo u njezinu rodnom gradu tražen trbušni ples profesionalne plesačice?

- U Zadru gotovo uopće ne, veća je potražnja u Zagrebu i Splitu te Istri. Riječ je obično o performansu od 15-ak minuta koji podigne atmosferu, a koriste se i razni šareni rekviziti, poput lepeza, šalova i krila koji također doprinose "wow" efektu kod gledatelja, opisuje nam predivna Mirjam, savršeno isklesana tijela. Na predrasude oko svog posla odavno se prestala obazirati, još kada su joj prije četiri godine govorili da je prehrabro u Zadru otvarati plesnu udrugu orijentalnog plesa i da to jednostavno neće odoljeti vremenu.

- Ja živim svoju prirodu i smatram da ako si onakav kakav uistinu jesi, da će te ljudi više poštovati. I dalje se znam susresti s predrasudama, ali tu sam da ih mijenjam – odlučna je ova plesačica i učiteljica plesa i sa sigurnošću možemo reći – samopouzdanja.

U galeriji pogledajte više fotografija Mirjam!

 

Dovodi festival u Zadar

Mirjam Dadić ove godine u Hrvatsku, točnije u Zadar, dovodi i Međunarodni festival orijentalnog plesa koji će se održati prvog vikenda u srpnju. Petak je rezerviran za gala večer u Kazalištu lutaka, na kojoj će se predstaviti njezina plesna udruga "Nimeta" i ostali gostujući plesači iz Hrvatske i izvan nje. Subota i nedjelja rezervirane su za radionice raznih stilova koji spadaju pod orijentalni ples, a cilj je izvesti i jedan atraktivni performans na Pozdravu suncu kako bi građanima i turistima uživo predstavili ovu senzualnu umjetnost.

 

Izdvajamo