UŽAS ANOREKSIJE

FOTO, VIDEO: TELEVIZIJSKO GOSTOVANJE KOJE JE ZAPANJILO GLEDATELJE 'Danas nemam dovoljno snage ni da držim glavu uspravno...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2018. u 15:20

Screenshot / Instagram

 

Dvije djevojčice koje boluju od anoreksije i u vrlo teškom su stanju, našle su se na meti kritika kad ih je majka dovela na ruski talk show ‘Stars are Aligned’. Blizanke Mašu i Dašu Ledenevu (14) nazvali su ‘živim leševima’ dok su jedva odgovarale na pitanja o svom zdravstvenom stanju, dok su majku kritizirali što ih je uopće dovela.

Djevojčice su odmah po završetku emisije prije tjedan dana prebačene u bolnicu, na intenzivnu njegu. Stanje im je već bilo kritično i trebao im je hitan tretman koji su dobile u bolnici u Moskvi. Liječnik je rekao da ga brine i u kakvom im je stanju srce.

U jednom trenutku tijekom intervjua Daša je priznala da se ‘bojala udebljati’. Kad su ih pitali boje li se da će umrijeti, slabašne su djevojčice samo pognule glavu i gledale u pod bez glasa. Na to je voditeljica Leda Kudrjavceva rekla:

- Znači ne boje se smrti. Boje se debljanja. To je problem kod anoreksije.

 

Povod razgovora bio je taj što se Daša srušila samo nekoliko minuta nakon što je izašla na modnu pistu Tjedna mode u Moskvi. Voditelj Oskar Kučera je emisiju najavio:

- Evo što kažu o njima - one su kost i koža. Pokušavajući postati lijepe, nisu primijetile trenutak kad su se pretvorile u žive leševe. Atraktivne dugonoge blizanke bile su zvijezde modnih pista sa 14 godina. Danas jedva stoje na nogama. Nemaju dovoljno snage ni da glave drže uspravno. Kad su djevojke prešle granicu? Sve o tome ispričat će nam same...

 

U prilično agoničnoj ispovijesti Maša i Daša, koje ovaj mjesec pune 15 godina, govorile su o pritisku koji su osjećale u manekenskom svijetu. Stalno su ih ‘gurali’ da izgube još kilograma zbog čega su se osjećale debelo i loše. Daša je imala kritičnih 36,8 kilograma i kraste po tijelu od rana ‘koje su uzrokovale stršeće kosti’.

Poremećaj u prehrani navodno se dogodio prije samo šest mjeseci kad su im u manekenskoj školi rekli da izgube još koji kilogram ako žele postati velike zvijezde. Maša je ispričala da su dobile upute da ‘smršave nekoliko kilograma’ ako dođu do 50 ili više kg.

- Rekli su mi da smršavim malo, da budem Dašine kilaže. A Daša nije htjela imati isto kilogram kao ja, htjela je biti mršavija - otkrila je Maša, a sestra je dodala:

- Mislila sam, ako Maša mršavi, onda moram i ja. Rekli su mi da smršavim samo kilogram, dva. Tako smo učinile i sve je bilo dobro. Međutim, htjele smo još smršavjeti i tako smo samo gubile kilograme…

 

Fotografije od prije godinu dana pokazuju da su djevojčice tad bile savršeno zdrave. No, danas jedva hodaju, jedva drže glavu uspravno i jedva govore.

- Nemaju snage ni za što. No, i u ovom se stanju natječu koja je mršavija - rekao je Kučera, a Maša je priznala:

- Da, to se još uvijek nalazi duboko u mojoj podsvijesti, da obavezno moram prebrojati kalorije. Daša još uvijek misli da je debela. To je nešto u glavi, misli da mora jesti manje nego ja. Sad jedem sve, baš sve što mi mama kaže da pojedem.

Voditelj je pitao Dašu može li dignuti glavu, no ona je odgovorila:

- Boli me vrat - i ostala pognute glave. Pitali su je razumije li uopće da joj je tijelo u cijelosti previše slabo, a ona je odgovorila:

- Razumijem to, ali ne potpuno.

 

Majka djevojaka Natalia Ledeneva krivnju svaljuje na voditeljicu manekenske škole i agencije optužujući je da je vršila pritisak na tinejdžerice kako bi smršavjele. Voditeljica Elena Tesmenickaja priznala je da su Maša i Daša bile premršave, ali je negirala bilo kakvu odgovornost. Rekla je da su ona i muž morali nositi djevojke u bolnicu jednom prilikom, piše Daily Mail.

- Plakala sam cijelo ljeto, svaki dan. Ganjala sam ih svaki dan i vikala na njih da moraju jesti, da moraju jesti. Jele su, ali jako male porcije. Neprestano su mi ponavljale da će početi normalno jesti od sutra - rekla je majka i dodala da su im u manekenskoj školi rekli da izgube ‘dječje salo’ s lica kako bi ih zamijetili na modnoj pisti. Međutim, voditeljica to negira:

- Natalia nije htjela vjerovati da su djevojke bolesne. Imala je vremena organizirati TV emisiju, ali nije imala vremena pobrinuti se za njihovo zdravlje. Meni je to najgore.

 

Na Instagramu je priču o njima u više navrata podijelila ruska aktivistica Maria Kohno, koja im je odlučila i pomoći te njihov slučaj pogurala u fokus javnosti.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo