MANIČNA DEPRESIJA TYSONA FURYJA

FURY 'Četiri mjeseca ubijam se u alkoholu i kokainu. Nisam sretan, nadam se da će me netko ubiti prije nego što to sam učinim'

 Lee Smith / REUTERS

Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury prolazi kroz vjerojatno najteže razdoblje života. Nakon što je prošle godine s trona skinuo dugovječnog Vladimira Klička, popularni Irac upadao je iz jednog u drugi skandal. U jedva 10 mjeseci šokirao je javnost nizom neprimjerenih izjava i uvreda, dva puta odgađao revanš s Kličkom, bio je pozitivan na doping i kokain te nekoliko puta najavio odlazak iz boksa da bi ubrzo povukao rečeno.

S obzirom da je zapustio i treninge, a pritom se bori s teškom psihičkom bolesti, sve je manje vjerojatno da će se ikad vratiti u ring. Kronologiju njegovih posrtaja izložili smo jučer, a u međuvremenu je šampion dao intervju Staytonu Bonneru za magazin Rolling Stone u kojem otvoreno priča o svojem bipolarnom poremećaju i teškoj situaciji u kojoj se nalazi. Toplo preporučujemo da cijeli intervju sa slomljenim, ali itekako lucidnim i pričljivim šampionom pročitate na ovom linku, a mi ćemo prenijeti najzanimljivije detalje.

- Protekla četiri mjeseca sam šmrkao kokain, opijao se na dnevnoj bazi i udebljao sam se kao svinja. Borim se s osobnim demonima, nastojim ih se otarasiti. No, to nema veze s mojim boksanjem, to je dio mojeg privatnog života i nije razlog da mi se oduzmu titule - rekao je Fury i dodao da je zadnja tri dana trijezan.

Kao pripadnik zajednice Irskih putnika, ili cigana kako ih mnogi nazivaju, Fury smatra da su ga mediji imali na zubu od prvog dana kad je postao prvak:

- Otvoren je lov na vještice otkad sam postao prvak. To je zbog moje životne priče, zbog okružja iz kojeg dolazim, zbog onoga što jesam i zbog onoga što radim. U cijelom svijetu postoji mržnja za Putnike i cigane. Sve i da pobijedim u više od 30 mečeva i nokautiram svakog suparnika nikad neću biti dovoljno dobar što će zadovoljiti opću populaciju zato jer me ne prihvaćaju takvim kakav jesam - rekao je Fury koji je uvijek s ponosom isticao nadimak "Kralj cigana".

Kad Fury govori o diskriminaciji prema zajednici Putnika, nažalost je u pravu (uz dozu pretjerivanja, rekli bismo). Njih oko 40 000 živi u Irskoj u zajednicama s kamp prikolicama, a policija i vlasti općenito ih ne mogu smisliti otkada znaju za sebe. Sam Fury je rekao da mu je svojedobno vlasnik restorana zabranio da uđe i ruča kod njega s objašnjenjem "žao mi je, ali cigane ne primamo".

Zbog korištenja kokaina i neprestanih odgađanja obrane naslova Fury trenutno čeka odluke WBA i WBO organizacija koje ga priznaju kao svjetskog prvaka o tome hoće li ostati bez naslova. Iako, valja jasno napomenuti da je Fury prvak zato jer je pobijedio legitimnog prvaka u ringu, a sigurno ne zato jer su to odlučile korumpirane organizacije čiji pojasevi ne vrijede vše od drangulija koje se na njima nalaze.

Na pitanje je li uzimao kokain, šampion je prvo dao kontekst cijeloj priči:

- Otkad sam postao prvak prema meni je pokrenut lov na vještice od strane medija, boksačkih organizacija, praktički svih... Pobijedio sam jednog od najboljih prvaka u povijesti, a korumpirani IBF mi je oduzeo naslov jer ga nisam htio braniti za tjedan dana (Fury je vrijednost tog naslova odmah potom sjajno odredio naguravši ga u wc školjku, op.a.). Pokušali su me istjerati iz boksa zato jer me ne mogu ukrotiti, zato jer nisam na prodaju, zato jer me ne mogu zaustaviti. Sad kažu da sam uzimao kokain i ne znam što sve ne. Slušajte, da sam imao heroin uzeo bih ga zbog onoga što su mi učinili - ovo je travestija što mi rade.

Zamoljen da pojasni je li zaista uzimao kokain, Fury je bio otvoren:

- Jesam, uzimao sam puno kokaina. Zašto ne bih? To je moj život, zar ne? Mogu raditi što god želim s njim. Da, šmrkao sam kokain kao i mnogo drugih ljudi. Kakve j***ne veze to ima s bilo čime? To nije doping koji će poboljšati moju fizičku spremnost u ringu. Zar mi nije dozvoljeno da imam život?

U dvorani nisam bio mjesecima, nisam trenirao. Prolazio sam kroz depresiju i naprosto više ne želim živjeti, ako razumijete što vam govorim. Dosta mi je svega, Dotjerali su me do ruba pucanja. Pustite sad kokain, naprosto me nije briga. Ja više ne želim živjeti - rekao je Fury dodavši da nije uzimao drugih droga osim kokaina.

Prvak je priznao i da se nalazi u bolnici gdje mu psihijatri pružaju pomoć:

- Ne mogu više podnijeti ovo. Kažu da imam verziju bipolarnog poremećaja, da bolujem od manične depresije. I to je sve od toga što su mi uradili jer sam dio Irskih putnika. Sva ova sranja oko boksa, oko uzimanja titula. oko toga da su me svi otpisali. Pobijedio sam najbolje, ali i dalje sam sranje.

Kao dijete sam obožavao boks, to je bio moj život. I kad sam napokon ostvario što sam želio, sve postane jedan veliki nered. Sada mrzim boks, toliko da ne bih ni prešao cestu da gledam meč za naslov prvaka - rekao je Fury pa potpuno otvorio dušu.

- Više se ne želim probuditi. Svaki dan se nadam da ću umrijeti. A to je jako loša stvar za reći kada imate sjajnu ženu i troje djece, zar ne? Kad bih mogao oduzeti vlastiti život i kad ne bih bio kršćanin, učinio bih to u sekundi. Samo se nadam da će me netko ubiti prije nego što to sam učinim kako ne bih proveo vječnost u paklu. Da budem iskren, ne znam hoću li doživjeti kraj godine - rekao je Fury koji smatra da mu zapravo nema pomoći.

- Kako da mi pomognu? Ovo što ja imam je neizlječivo. Ne želim živjeti. Sva lova, sva slava svijeta ne znače ništa ako nisi sretan - a ja nisam sretan - završio je Fury.

Šampion je također priznao da je revanš s Kličkom odgađao zbog depresije i činjenice da nije trenirao. "Pio sam, radio bilo što da smetnem s uma ono što mi se događa", rekao je Fury i još jednom optužio medije, britansku i svjetsku javnost te boksačke organizacije i službenike za stanje u kojem se nalazi.

Osim pričanja o svojem psihičkom stanju, Fury je govorio i o svojoj obitelji, o budućnosti u boksu (ne vidi je) i svojoj budućnosti općenito. Iako se često ponavlja, šampion je vrlo iskren, bez dlake na jeziku, otvoren o svim problemima koji su ga zadesili. Još jednom vas upućujemo na cijeli intervju koji je dao Staytonu Bonneru, a prvaku samo želimo da bude dobro.

Kakve god greške da je napravio u životu, pobijedio je najboljeg i to mu nitko ne može oduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:20