NOMEN EST OMEN

GLUMAC, PEDIJATAR I STUDENT OTKRILI KAKO IM IZGLEDA ŽIVOT S IMENOM KOJE DILJEM SVIJETA SIJE STRAH 'Supruga me u javnosti nikad nije dozvala imenom!'

 Profimedia, imageBROKER
 

Zamislite da ste usred meteža neke prometne zračne luke, trga ili trgovačkog centra. Dogovorili ste se sa svojom suprugom da ćete se tamo naći. No, ona kasni. Ništa zato. Sjedate u kafić. Naručujete piće i vadite mobitel.

Zadubljeni u Instagram, gubite osjećaj za vrijeme, a kako ne gledate oko sebe, ne vidite da je vaša supruga nadomak vas. Ona vas vidi i mora nekako privući vašu pažnju. Mogla bi vas dozvati imenom, međutim ako to napravi, mnogi će se uspaničiti i osiguranje će je vrlo brzo okružiti. Vaš bi supruga zbog vašeg imena mogla završiti na ispitivanju.

Zašto, pitate se? Vaša je supruga muslimanka, a vi se zovete Džihad.

Tri muškarca kojima su roditelji nadjenuli to, za osobe koje govore arapskim jezikom, savršeno normalno ime otkrili su za BBC kako je to dijeliti ime s pojmom na koji se Islamisti diljem svijeta pozivaju kada izvode svoje napade (džihad na arapskom doslovno znači težiti hvalevrijednom cilju).

Džihad Abdo (55), glumac

Serije u kojima je glumio Džihad Abdo gledali su deseci milijuna ljudi. Bio je jedan od najpoznatiji glumaca Sirije. Njegovo su ime svi znali. No, kada je odlučio progovoriti sirijske vlade, razbili su mu automobil. Kada su mu naredili da da intervju u kojem će pozitivno govoriti o predsjedniku Bašaru al-Asadu, Abdo je odbio i napustio je Siriju.

Na svu sreću, uspio je 2011. godine doći u Sjedinjene Američke Države. I premda se tamo mogao slobodno izražavati i kretati, njegovo mu je ime pravilo probleme. "Kada sam se predstavljao ljudima uvijek bi čudno reagirali. To je pogotovo bio slučaj na srednjem zapadu. Tamo riječ džihad povezuju s bombašima samoubojicama i džihadistima koji napadaju američke vojnike", otkrio je Abdo.

Abdo je rekao da je išao na sto audicija te da je za to vrijeme preživljavao dostavljajući pizze za restoran Domino. Sirijski je glumac shvatio da će morati promijeniti ime da bi zadržao karijeru. "Mogu zamisliti da bi se ista stvar dogodila nekome u mojoj domovini. Ne bi se uspio probiti", rekao je Abdo.

"Otvorenog sam uma, i moja žena je također. Nije nam stalo do jednog ili drugog imena. Stalo nam je do naše misije u svijetu, do etike i postignuća."

Džihad Abdo ime je promijenio u Jay. Razmišljao je o imenu Jude, međutim odlučio se za jednostavniju opciju. Kako kaže, sve se odmah promijenilo. "Moja obitelj misli da je situacija smiješna, ali razumiju. Istovremeno, nisam želio imati problema zbog imena kada je moj um potpuno drukčiji."

Džihad Šošara (49), pedijatar

Džihad Šošara cijeli život živi u američkom gradu Chicagu i kaže da su ga od malih nogu zadirkivali zbog neobičnog imena. "Ime nije rijetko u Siriji i Libanonu. Također, univerzalno je. Mogu ga nositi i muškarci i žene. Čak nije ni strogo muslimansko ime", objašnjava Šošara koji je poput Abda promijenio ime kako bi mu bilo lakše. "U školi i na fakultetu su me zvali Jay. Nisam skrivao svoje pravo ime, međutim ovo sam koristio kako bi mi bilo lakše."

Šošara se prisjeća kada je prvi puta počeo koristiti svoje pravo ime. "Jedne sam godine radio kao odgojitelj za potrebitu djecu. Poslali su me tako jednom prilikom u Wisconsin. Rekao sam im: "Dobar dan, moje ime je Džihad", međutim prije nego što sam uopće uspio reći da me mogu zvati i Jay svi su rekli: "A-ha, Džihad, OK, cool!" Pomislio sam, ako osmogodišnjaci mogu moje ime normalno izgovoriti, onda mogu i ja", otkrio je Šošara."Ako ništa, odlična je stvar za započeti razgovor."

Džehad Fadda (32), student

Džehad Fadda smatra da je njegovo ime zakompliciralo njegov odnos s religijom i to zbog pretpostavki koje ljudi imaju. "Nisam religiozna osoba i ja na to pitanje moram odgovoriti: Koja će moja pozicija biti u svijetu? Znam da će religija odigrati ulogu u mom životu, ali još uvijek joj tražim mjesto", pojašnjava.

Fadda je iz Nablusa na Zapadnoj obali, a u Veliku je Britaniju u Newcastle došao steći drugu diplomu. Želi postati inženjer telekomunikacija. Kada je odlučivao hoće li zadržati ime ili će ga promijeniti, odlučio ga je zadržati. "Ponosan sam na njega jer sam ga dobio po djedu", kaže Fadda.

Poput mnogih 30-godišnjaka, Fadda ima bradu i brkove, međutim on odmah ističe da je to stvar mode, a ne religije. "Ironično je to što je to glupa ideja jer je nitko u mojoj obitelji ne odobrava. Ako musliman pogleda moju bradu, znat će da nije muslimanska jer imam brkove, a muslimani ne nose brkove s bradom. Nije higijenski", pojašnjava.

Fadda nikada nije imao problema u zračnim lukama, ali ga zato često "nasumce" odaberu za pretres. Kada je u zračnoj luci ne koristi se arapskim jezikom, a pomaže mu i to što njegova supruga ne nosi hidžab.

Što bi bilo da ga supruga mora dozvati na javnom mjestu? "Zanimljivo, ako negdje izgubim suprugu, neće me nikad dozvati imenom. Pogotovo ne jako glasno. To vrijedi za sva mjesta", objašnjava Fadda. Što više kada mora? "Koristi moj nadimak! Zove me Džu-džu! Mislim da ga nigdje nikada nismo zapisali, ali smiješno je. Visok sam 182 centimetra, imam bradu i netko me zove Džu-džu!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:45