800 KM OD DOMOVINE

HRVAT U ČETVRTOM EKONOMSKI NAJJAČEM GRADU NJEMAČKE 'Godinu dana sam ovdje i oduševljen sam. Počeo sam kao konobar, a onda sam prešao u autoindustriju'

Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Na nedavno objavljenoj listi ekonomski najuspješnijih gradova Njemačke četvrto mjesto zauzeo je grad Heilbronn.

A upravo u Heilbronnu živi i hrvatski iseljenik, 21-godišnji Marko koji je u Njemačkoj od 2015. godine.

Naime, nakon što je tri mjeseca proveo u Hamburgu, a potom i nešto više od godine dana u Berlinu, zbog male plaće i slabe ponude poslova odlučio se za selidbu na bogatiji jug, u Heilbronn. I nije požalio, kaže.

- Nakon Berlina otići u tako malen grad bilo je malo čudno. Ali sada sam godinu dana ovdje i oduševljen sam. Kad sam došao, radio sam kao konobar, a zatim sam pronašao tvrtku koja školuje aluminijske varioce za autoindustriju. Položio sam to i dobio posao u jednom većem njemačkom koncernu. Nakon osam mjeseci dobio sam ugovor direktno od njih - ispričao je za Marko za CroExpress.

Do kilometar i pol udaljenog posla uglavnom hoda, a kaže da sam posao nije naporan. Kako je objasnio, on ima svoje mjesto i kada preuzme smjenu i počne raditi, šefa ne vidi do kraja smjene.

- Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko - dodaje.

Kaže da se na život u gradu u kojem postoje i dva hrvatska kulturna kluba ne može požaliti.

- Heilbronn je grad u kojem su mogućnosti ogromne. Tu je i Audi, tvrtke kao Kolbenschmidt, ThyssenKrupp SE, Kauflandova centrala, Mercedes i Porsche su u relativnoj blizini - objasnio je i dodao kako se radi o gradu koji se razvija velikom brzinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:27