ŽIVOT JE NIJE MAZIO

HRVATICA U NJEMAČKOJ ŽIVI U KUĆI ZA BESKUĆNIKE S TROJE DJECE 'Ovdje se ne osjećamo kao zadnje smeće'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 03.01.2018. u 14:42

 • Dragan Matić / CROPIX

  Prije četiri godine 48-godišnja Hrvatica Klara M. (ime je promijenjeno) koja već godinama živi u Njemačkoj obratila se crkvi za pomoć, prenosi CroExpress.

  'Nisam imala snage. Nisam imala novca. Bila sam gotova', ispričala ova 48-godišnjakinja za SWP. Pomoć je i dobila – smještena je u Kuću 'Linde' u Göppingenu, gdje i danas živi sa svoje troje od četvero djece. Riječ je o kući u koju se smještaju beskućnici.

  'Ovdje se ne osjećamo kao zadnje smeće. Imamo ljudski dignitet, tretira nas se stvarno lijepo', kaže Klara.

  Njena priča započela je kad je u Hrvatskoj prije dvadesetak godina upoznala svog budućeg supruga, Nijemca.

  'U Hrvatskoj se nikad nismo svađali. Sve je bilo u redu', priča.

  Kad je rodila prvo dijete, suprug je predložio da odu na praznike u njegovo selo u Njemačkoj da njegova majka vidi dijete. Dva tjedna praznika pretvorila su se u mjesece. Kad se željela vratiti kući, nestala joj je putovnica. Njen sada bivši suprug počeo je piti i tući je.

  'Pobjegla sam u sklonište za žene i vratila se nakon mjesec dana jer je obećao da će se promijeniti.'

  No to se nije dogodilo, pa se Klara odselila sama u stan u selu gdje je živjela suprugova majka, koja je po selu počela širiti priče o njoj.

  Stoga je odlučila preseliti se u Geislingen, a zatim u Göppingen. Radila je što god je mogla, od posla njegovateljice, do čišćenja, cateringa... Ali nitko je nije zaposlio za stalno; kaže da su se poslodavci bojali da bi prečesto izostajala s posla jer je samohrana majka četvero djece.

  Prije četiri godine problemi su za nju postali preteški, pa je odlučila potražiti tuđu pomoć. Našla se u Kući 'Linde' gdje su joj socijalne radnice uvijek na raspolaganju i gdje živi u trosobnom stanu sa troje odrasle djece. Starija kći živi u drugom stanu.

  Klara trenutno zbog zdravlja ne može raditi puno radno vrijeme, ali kaže da ne želi biti socijalni slučaj.

  'Voditelji u Kući Linde su mi dali nadu. Ponovo imam život. I uzet ću ga ponovo pod kontrolu', zaključuje.

  Izdvajamo