RODITELJSKI DOPUST

IKEA TATA Marko (39): 'S vremenom sam uhvatio ritam i postao sve spretniji u presvlačenju pelena'

Marko Vrbka sa sinovima (lijevo) i Dean Šinković sa sinom
 Neven Petrović/ Marko Todorov/CROPIX

U početku sam osjećao strah kako će dijete reagirati u odsustvu majke i hoću li sve stizati na vrijeme, no sve se odvijalo prirodno i spontano. Pripremanje zdrave, prirodne hrane, duge ljetne šetnje, prvi koraci, sve su to prednosti koje sam imao priliku doživjeti.

S vremenom sam uhvatio ritam i postao sve spretniji u presvlačenju pelena, uspavljivanju, smirivanju plača... Shvatio sam koliko sam ponosan što sam proveo dva divna mjeseca sa svojim mališanom - o tome kako je to biti tata na roditeljskom dopustu s nostalgijom u glasu priča nam Marko Vrbka, 39-godišnji tata iz Zagreba, koji je već četiri godine dio zagrebačkog IKEA tima, a radi u prodaji. Na roditeljski dopust odlučio se i Dean Šinković, 24-godišnji tata iz Donje Zeline, koji već gotovo dvije godine radi kao vozač viličara u robnoj kući IKEA Zagreb.

Žena pristala

- Moja je želja bila koristiti roditeljski dopust, na što je moja žena odmah pristala. Već sam prva dva mjeseca, čim se Adrian rodio, brinuo o njemu zbog teškog poroda. Uistinu sam želio biti sa svojim djetetom i sudjelovati u njegovom razvoju, svjedočiti svim onim sitnicama koje djeca rade. I vjerujte, baš su te sitnice najbolje stvari na svijetu i bude osjećaje koje nisi znao da postoje - rekao nam je Dean Šinković.

Ovo dvoje kolega, Marko i Dean, spadaju u uzak krug očeva koji su odlučili koristiti roditeljski dopust. Lani su, naime, rodiljni dopust koristila 204 oca, odnosno samo 0,3 posto, dok je roditeljski dopust koristilo 1930 očeva, ili 4,42 posto njih. Ovim poražavajućim brojkama ne pridonosi ni svojevrsna stigma očeva koji ta prava koriste, kao i negativna percepcija njihovih poslodavaca. S druge strane, pak, Švedska je još prije 20 godina počela s uvođenjem jednakih prava za očeve i majke u korištenju roditeljskog dopusta, kako bi oboje što lakše pomirili profesionalni i privatni život, a sada poznata švedska kompanija IKEA sličnu praksu uvodi u svoju hrvatsku poslovnicu. Svjesni su da je vrijeme koje zaposlenici provode sa svojim obiteljima važno za zdravu ravnotežu između privatnog i poslovnog života, što čini njihove zaposlenike zadovoljnijima.

- Znamo da je to vrijeme još važnije našim zaposlenicama i zaposlenicima koji imaju malu djecu, stoga im želimo pomoći u zadovoljavanju njihovih osnovnih potreba i omogućiti im da se osjećaju cijenjeno. Zato IKEA Hrvatska uvodi novi oblik poticaja za svoje zaposlenike - rekli su iz jednog od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja.

Po isteku dopusta partnerice, zaposlenici u tvrtki IKEA Hrvatska ostvaruju pravo na mjesec dana plaćenog odsustva. Svjesni su, kažu, da u Hrvatskoj većinom mame ostaju na roditeljskom dopustu s djecom i zato žele dati priliku svojim muškim zaposlenicima da provedu više vremena sa svojom obitelji, povećati razumijevanje svih o podjeli poslova kod kuće i olakšati povratak na posao njihovim partnericama.

- IKEA je posvećena širenju ravnopravnosti jer vjerujemo da pozitivno utječe na naše zaposlenike i zaposlenice, ali i na naše kupce. Ravnopravnost pobjeđuje, uvijek i svugdje - poručuju iz IKEA Hrvatske.

Strah od otkaza

Reakcije obitelji i prijatelja bile su pozitivne, slažu se tate Marko i Dean, koji su imali podršku svojih obitelji, kao i radnih kolega i nadređenih. Dean kaže da su ga mnogi prijatelji zvali za savjet oko toga kako da kod svojih poslodavaca zatraže roditeljski dopust, dok Marko, pak, otkriva da mu prijatelji zavide, jer su sigurni da bi dobili otkaz kada bi kod svojih poslodavaca zatražili isto.

- Kao tata s iskustvom, znam da mi, roditelji, pokušavamo svaki trenutak provesti sa svojom djecom, a mjesec dana druženja s djetetom uz punu plaću, velika je stvar - zaključuje Marko, koji je roditeljski dopust koristio dvaput. Proveo je one najbitnije dane s obojicom svojih sinova, Maksom i Andreasom.

- Kada sam drugi put koristio dopust, bio sam već iskusan tata. No, s jednom razlikom - ovaj put sam brinuo o dvoje djece, živahnom dvogodišnjaku i malom devetomjesečnom braci. Ponekad nije bilo tako jednostavno, stariji zaigran i željan svake pažnje, a mlađi sa svojim bebinim potrebama. Međutim, spretno sam uskladio njihove potrebe s dnevnim obvezama i sve je prošlo lakše od očekivanog. - prepričava Marko.

Svim tatama koji se nećkaju oko odlaska na roditeljski dopust, Dean poručuje da nema mjesta dvojbama jer roditeljski dopust pruža nemjerljiv užitak. On je u životu svog djeteta bio prisutan od samog početka.

- Bio sam na porodu i to je iskustvo koje se ne može opisati riječima, to mi je bio najdraži trenutak koji sam ikada doživio, a sada uživam i u zadnjim mjesecima roditeljskog dopusta. Trenutačno smo u fazi igranja, učenja hodanja, govorenja, a i nastojimo puno putovati Hrvatskom. Funkcioniramo kao pravi tim - rekao je Dean, iza čijeg se zaposlenja u tvrtki krije jedna zanimljiva anegdota.

- Moja je supruga poslala životopis na natječaj, za što ja nisam ni znao. Kada su me zvali na razgovor, ostao sam u potpunosti šokiran, a moje je iznenađenje bilo tim veće nakon što su mi rekli da me zovu iz tvrtke IKEA - dodaje Dean koji nije požalio zbog iznenađenja koje mu je priredila supruga, jer mu posao omogućava dobru ravnotežu između privatnih i poslovnih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 13:29