ODRICANJE, PA OSLOBOĐENJE

IMA I SAVJET ZA BLOKIRANE Ispovijest splitskog ginekologa koji se odlučio na osobni bankrot: 'Morao sam se odreći svega što sam imao, ali sada...'

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Rastava braka, alimentacija i novi neplanirani životni uvjeti, doktora Tomislava Prskala iz Splita doveli su u situaciju da kredite više ne može vraćati. Banka je odbila reprogram duga, a nakon 7 godina života s blokiranim računom našao se pred zidom, donosi Dnevnik Nove TV.

"Ako ne možete prijatelja izvesti na kavu, onda gubite i taj segment", kaže Prskalo. Odlučio je da mu je dosta i početkom godine pokrenuo postupak osobnog bankrota.

"Sada živim od zaštićenog dodatka koji je 3800 kuna i mogu vam reći da s ponosom ističem da kao liječnik bez dana bolovanja funkcioniram", poručuje.

No taj ginekolog prvo se morao odreći svega što je imao. "Biti bez auta, biti sa ograničenim brojem impulsa na mobitelu, ne biti u mogućnosti kupovine garderobe, stručnog usavršavanja za koje isto tako treba novac je teško", naglašava Prskalo.

Tako će morati izdržati punih 5 godina, koliko traje rok kušnje. Ipak, unatoč gotovo 330 tisuća blokiranih u Hrvatskoj, kroz isti proces oslobođenja dugova pristalo je proći tek njih 0,2 posto.

"Blokiranima bi poručio - uđite u osobni bankrot ako nemate nekretnina, ukoliko je vaš dug nenaplativ, jer je to jedini način izlaska iz vašeg dužničkog ropstva", savjetuje na kraju Prskalo za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:35