CVETKO USKOK

INSPIRATIVNA PRIČA UMIROVLJENOG BRANITELJA 'Bio sam izgubljen, pio sam 25 gemišta dnevno, nisam se trijeznio godinama, a onda sam dobio poklon...'

 Profimedia, 1.samostalna bojna "Marijan Baotić" Vinkovci / Facebook
 

Cvetko Uskok (57) iz Jarmine u Vukovarsko-srijemskoj županiji na svom imanju ima stotine gusaka, pataka, pura, zečeva, kokoši, ovaca, dva psa čuvara i mini ponyja Bebu starog četiri godine i svakodnevna skrb o njima spasila je tog umirovljenog branitelja od druženja s gemištima i cigaretama. I sada mu je, kaže, najbolja terapija boravak među njegovim ljubimcima jer tada ne misli na rat i sve strahote koje je proživio. I svojim suborcima bi preporučio neka se bave nečim što će ih zaokupljati i činiti im život sadržajnijim, piše Glas Slavonije.

- Bavio sam se borilačkim sportovima i odmah kada se vidjelo što se sprema, sudjelovao sam u seoskim stražama jer mi smo tu okruženi selima s većinskim srpskim stanovništvom i vidjeli smo što se kod njih događa. Poslije sam pristupio HOS-u i vjeran sam im evo do danas. Prvo sam bio u obrani Jarmine, poslije u Nuštru, da bi se opet vratili u Jarmnu, gdje je 80 posto ljudo ostalo u svojim kućama i to nam je bio dodatni motiv da još žešće branimo svoje selo. Poslije sam prešao u 3. pa u 5. gardijsku brigadu kao profesionalni vojnik i kod Gornjeg Vakufa sam 1993. ranjen, a dvije godine kasnije odlazim u mirovinu. Tu sam se potpuno izgubio i "spas" sam nalazio u gostionicama, "norma" mi je bila 25 gemišta i četiri kutije cigareta. Nisam se ni trijeznio nego bih ujutro samo nadolijevao i tako je to trajalo godinama. Jednom mi je prijatelj poklonio bijelog psića, dogo argentino, u kojega sam se zaljubio i sve vrijeme mu posvećivao. Kupio sam automobil i ozbiljno se počeo baviti uzgajanjem pasa, odlazio sam u Mađarsku kupovati štence, uzgajao ih i prodavao, što je donosilo dodatni prihod. Firma mi se zvala Uzgajivačnica Dogo od Uskoka. S vremenom, uz pomoć obitelji, odbacio sam alkohol i cigarete i potpuno se posvetio psima, a poslije i drugim životinjama. Psi su me izvukli iz krize - priča Cvetko Uskok, koji već svojom pojavom, kako navodi Glas Slavonije, izaziva zanimanje.

S puno emocija priča o psu Falku pasmine dogo argentino, s kojim je 2009. sudjelovao u Zagrebu na Eurodog showu gdje osvaja 3. mjesto, godinu kasnije u Budimpešti postaje europski vicešampion, a 2011. u Bratislavi osvaja titulu vicešampiona svijeta. Za Falka kaže da je bio izuzetno inteligentan pas i sve je razumio, a osjetio je i kada gazda nije raspoložen. Sve ga je to koštalo, ali i dobro se zarađivalo. No, odjednom su uslijedile blokade računa jer desetorici prijatelja je bio jamac, a neki od njih nisu redovito otplaćivali kredit pa su se banke naplaćivale s računa jamaca. Imao je ozbiljnih problema u poslovanju jer uzgoj pasa zahtijeva znatna sredstva koja treba uložiti, a tek kasnije se novac vraća. Sada su to samo ružna sjećanja jer pojačanim radom uspio se izvući...

Prije osam godina kupuje prve ovce i perad, ali uvijek pazi da to budu rijetke, posebne pasmine, poput ijama peradi koje su posve crne, od perja do kljuna i nožica. Ta mu je perad posebno draga jer kao HOS-ovac voli crnu boju, pa i kod peradi. Tu je astralorp perad, new jersy kokoši, čiji pijetao teži i šest kilograma, morke gigant znane i kao perlinka i biserka, ima 30-ak zecolikih kunića, 60-ak ovaca i desetak janjadi, bijele paunove koji su jako rijetki i njih ne pušta van kada je blato jer kada se oblate instinktivno se čiste kljunom i oštećuju perje. Od njih očekuje mlade koji se lijegu u inkubatoru.

- I dok sam se bavio psima, sve sam sam radio, bez pomoći veterinara, i sjećam se da sam jedne godine zaradio 24 tisuće eura na uzgoju tri pasmine pasa. Uzgajao sam i zapadnoškotskog terijera westica, koji je jako koristan za bolesnu djecu, i njih sam poklanjao ako bi djeci bilo lakše. U mom je dvorištu sada gusan pasmine holmogorska guska koji može narasti do 16,5 kilograma težine, već spomenute morke gigant teže po 3,5 kilograma, duplo više od standardnih morki, zecoliki kunići budu i do 4,5 kilograma, a francuska sorta pataka i po 4 kilograma. Nedavno je romanovska ili carska ovca ojanjila 5 mladih odjednom. Osmislio sam metodu prehrane janjadi kojom je dnevni prirast 400 grama – kaže Cvetko Uskok i najavljuje skori odlazak u Budimpeštu, gdje će mu prijatelj iz Njemačke, također uzgajivač rijetke peradi, donijeti jaja posebne vrste kakve u Hrvatskoj nema jer Cvetko voli rijetke vrste i pasmine i na izložbama i sajmovima diljem Europe susreće se s ljudima koji imaju slične afinitete i pomažu jedan drugome.

Uzgaja banane, kivi, masline, mangulice

Uskok voli sve što je rijetko i neuobičajeno za naše podneblje. Okušao se u uzgoju banana, što je izazvalo veliko zanimanje u Slavoniji, posadio je drvo kivija koje je urodilo sa 70 kilograma plodova, a zasadio je i nekoliko stabala maslina što je prava rijetkost u Slavoniji. Nabavio je nekoliko svinja mangulica, stare pasmine s gustom dlakom po tijelu poput runa, križanih s pasminom durok. Ova je pasmina na rubu nestanka iako daje izuzetno kvalitetno meso s idealnim odnosom masnoće i mesa i kod gurmana je na visokoj cijeni.

- To je jako dobra kombinacija jer mangulica je masnija, a durok mesnata pasmina. Ne koristim usluge veterinara i sve sam radim pa sam ovih dana pomogao i da na svijet dođu janjci. Sam križam i svinje i ovce kako bih dobio kvalitetnija grla, bolju rodnost i mesnatost - kaže Cvetko Uskok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:46