ISELJAVANJE

IRSKA AGENCIJA U ZAGREBU ORGANIZIRALA 'VRBOVANJE' MLADIH HRVATA ZA RAD VANI 'Htjela bih ostati, ali tamo je u mojoj struci početna plaća 1800 eura!'

Silvija Podboj Zajšek (lijevo), intervju s kandidatom (u sredini), Ksenija Brajković (desno)
 Ranko Šuvar / CROPIX

Oko 40 medicinskih sestara i njegovatelja u srijedu je u zagrebačkom hotelu Panorama odlučilo saznati što je sve potrebno za rad u Irskoj.

Naime, agencija Empath sa središtem u Dublinu u potrazi je za 120 zdravstvenih radnika i nadaju se da će ih naći upravo u Hrvatskoj. Na intervju je došla i 19-godišnja Silvija Podboj Zajšek, učenica završnog razreda srednje medicinske škole. Iako bi htjela ostati u Hrvatskoj, kaže da se ovakva prilika za posao ne propušta.

Planiraju odlazak

- Svi moji prijatelji planiraju odlazak u inozemstvo, a mnogima roditelji već žive vani. Većina ih želi raditi u Švicarskoj ili Njemačkoj, ali sam ja izabrala Irsku zbog jezika. Htjela bih ostati u Hrvatskoj, ali činjenica je da ću tamo biti triput više plaćena za isti posao - kaže nam Silvija. Agencija Empath u potrazi je za ukupno 120 njegovatelja u staračkim domovima, a način rada i uvjete koje pružaju objasnili su u srijedu zainteresiranima kroz seminare i prezentacije.

- Postoji velika potreba za medicinskim sestrama u Irskoj jer se konstantno otvaraju novi starački domovi. Osim toga, postoji nedostatak zdravstvenih radnika u Irskoj jer Irci odlaze u Australiju i druge toplije krajeve. Zato smo u potrazi za radnicima iz cijele Europe, pa i šire. Trenutačno su kod nas zaposleni Filipinci, Mađari i Englezi, a nadamo se ubuduće i Hrvati - kaže Claire O’Byrne iz Empatha. Početna plaća medicinskih sestara koje se zaposle u Irskoj je oko 1800 eura i prvu godinu radit će kao njegovateljice u staračkom domu. Nakon toga imaju mogućnost registrirati se u irski odbor medicinskih sestara te će time dobiti veća prava i veću plaću. U Irskoj je zadnjih godinu dana i Ksenija Brajković, 29-godišnja medicinska sestra.

- U Irsku sam otišla za dečkom. On kao kineziolog nije mogao naći posao u Hrvatskoj pa mu je odluka o preseljenju lakše pala. Sada, nakon godinu dana, mogu reći da sam jako zadovoljna. Uvjeti rada se uvelike razlikuju. Kad sam radila kao sestra u Hrvatskoj, redovno bi nam nedostajale plahte za krevete, rukavice, medicinski pribor i uvijek je bilo premalo osoblja. U Irskoj se brinu o svojim zaposlenicima i postoji šansa za napredovanjem - ističe Ksenija. A šansu za napredovanjem traže mnogi mladi u Hrvatskoj.

Natjerala ih situacija

- Muž i ja odlučili smo potražiti posao u Irskoj zbog loše ekonomske situacije. Ja radim kao patronažna sestra na Maksimiru, a on kao njegovatelj u staračkom domu. Volimo taj posao i radno vrijeme je dobro, ali ne možemo ovdje preživjeti. Jako nam je žao što nas je situacija natjerala na ovakav čin - govori Barbara koja je s mužem došla u Panoramu na intervju. Objasnila je da je u Hrvatskoj prevelik broj pacijenta na jednu medicinsku sestru ili njegovatelja, a velik dio vremena potroše i na rješavanje administrativnih stvari i raznu papirologiju. Nada se da će se s vremenom to u Hrvatskoj promijeniti, ali kaže da ona nema vremena to čekati.

- Ovdje sve ide ‘na kredu’. Želimo barem sada, dok smo još mladi, uštedjeti malo pa možda onda i planirati povratak u Hrvatsku - objašnjava 27-godišnjakinja. A osim bolje plaće, u Irskoj ih vrbuju i boljim radnim uvjetima. Jedan njegovatelj brinut će se o maksimalno 10 pacijenata na dan, za razliku od 50 pacijenata o kojima se moraju brinuti u hrvatskim domovima. Osim toga, neće morati raditi fizičke poslove poput dizanja pacijenata jer za to, tvrde, postoje posebni strojevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:37