IMALA JE 38 KILOGRAMA

Ispovijest djevojke koja je uz pomoć Instagrama pobijedila anoreksiju

 Instagram / Instagram

Anoreksična djevojka iz engleskog Chelmsforda težila je samo 38 kilograma kada je otkrila kako uz pomoć društvenih medija može promijeniti svoj život.

Naime, Hayley Harris (23) liječnici su upozorili da bi mogla dobiti srčani udar, otvorila je Instagram profil kako bi uz pomoć fotografija pratila svoj oporavak, a Harris je na dobrom putu - trenutno ima 50 kilograma. Svojim pratiteljima na Instagramu, kojih već ima 4700, sada pokazuje svoju dramatičnu transformaciju. Iako je još uvijek mršava, izgleda fantastično.

- Željela sam curama i dečkima diljem svijeta pokazati da je oporavak moguć, a ovako je izgledao moj - napisala je.

- Instagram sam otvorila kako bi inspirirala makar jednu osobu, da potraži pomoć ili pomogne drugoj osobi. Ne samo da je dobro za druge, već je i meni samoj to bila nevjerojatna terapija. Kad bih imala loš dan i pogledala Instagram, vidjela bih da nisam sama i da se mogu boriti s tim - kazala je Harris koja je patila od prehrambenog poremećaja nekoliko godina, prije nego li je sve eskaliralo u lipnju prošle godine.

- Izgubila sam jako puno kila jer sam imala osjećaj da nemam kontrolu nad mnogim stvarima, kao i zbog slike svog tijela koju sam stvorila u glavi. Imala sam 38 kilograma kad sam primljena u bolnicu. Osjećala sam se kao smeće. Osjećala sam se dobro jer sam gubila kilograme, no dok sam jela ili pila osjećala bih se tako užasno. Nisam se obazirala na ljude koji su mi govorili da izgledam bolesno i nisam sebe takvom vidjela. Izgubila sam svoju osobnost tako brzo, da sam se osjećala kao ljuštura.

- No posljedice, poput žgaravice, želučanih grčeva i bolova u prsima, su zapravo potakle moj oporavak - kazala je Harris koju su prijatelji i roditelji neprestano molili da potraži pomoć, no ona je to odbijala.

Tek kad se spremala na let avionom, shvatila je ozbiljnost svoje bolesti. Doktori su je naime upozorili da bi mogla dobiti srčani udar ukoliko bude letjela avionom.

- Kad sam napokon na nagovor roditelja otišla k doktoru, kazali su mi da su moji otkucaji srca na 40, a trebali bi biti do 80. Bila sam prestravljena kad su mi rekli da bih mogla dobiti srčani u avionu. Bila sam povučena, patila od paničnih napada i mrzila sam sva događanja i druženja koja su imala veze s hranom. Osjećala sam se tako emocionalno loše i uništila sam svoje tijelo zbog mira u glavi koji nikad nisam postigla.

Hayley je primljena u bolnicu u studenom gdje je provela dva mjeseca na terapiji i posebnoj prehrani. U siječnju je napokon puštena kući.

- Kroz svoju priču željela sam istaknuti koliko se zapravo na svijetu propagira anoreksija. Nestvarne slike žena su po svakud i ja sam željela biti jedna od njih. Sada sam zaljubljena u život i nikad nisam bila sretnija. A potpora koju imam daje mi krila. Prehrambeni poremećaji su vrlo kompleksni i teški za razumjeti, no jako je lijepo kad ti čak i nasumični stranac zahvali na ovom što radim.

- Mislim da se svatko u jednom periodu života muči s kilogramima i želim da moj Instagram podigne svijest o borbi protiv anoreksije i bulimije jer netko drugi možda nema potporu obitelji, prijatelja i liječnika kao što sam ja imala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28