JAKOV MLAČIĆ

ISPOVIJEST ISKUSNOG POMORCA 'Nakon 32 godine staža na moru, ostao sam nepokretan, u pelenama i pio na slamku. Ali sada opet hodam!'

 Damir Krajač / CROPIX
 

Dan kad je ubacio balvan u kamion prije godinu dana, Jakov Mlačić (52) iz Splita nikada neće zaboraviti. Nagli trzaj osjetio je kao da ga je proparala struja, a nakon deset dana trnjenje, oduzetost i “propadanje” koljena pokazali su posljedice puknutog diska između kralježaka. Nakon hitne operacije ostao je nepokretan. Intenzivna konvencionalna fizikalna rehabilitacija “podigla ga je na noge”, a svakodnevna četverosatna robotska neurorehabilitacija, koju provodi već mjesec, omogućila mu je gotovo potpuni oporavak.

Jakov je zoran primjer učinkovitosti robotske neurorehabilitacije - novije metode koja pacijentima s neurološkim ili ortopedskim oštećenjem donjih i/ili gornjih ekstremiteta povećava i pojačava učinak rehabilitacije, što omogućuje postizanje najboljih mogućih rezultata.

Rad na motorici

- Uz pomoć robotske neurorehabilitacije, izbrusit ću motoriku ruku i ravnotežu. Na tome radim već četiri tjedna po četiri sata na dan i rezultati su fantastični. Možete li vjerovati da sam bio nepokretan, u pelenama i pio na slamku? - kaže Jakov Mlačić, pomorac elektroničar sa 32-godišnjim stažem u plovidbi svim svjetskim morima.

Što prije, to bolje

- Upravo samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu kroz oporavak izgubljenih motoričkih vještina i pokretljivosti, cilj je robotske neurorehabilitacije. U Zapadnoj Europi ona je standard u liječenju, a u Hrvatskoj i regiji to tek treba postati - rekla je dr. Anđelka Hajvaz, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, voditeljica stručnog tima za robotsku neurorehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Arithera, koja je predstavila vrhunske robotske uređaje razvijene na temelju znanstvenih istraživanja iz područja neuroznanosti.

U Aritheri kreiraju personalizirane programe rehabilitacije na temelju pregleda i dokumentacije svakog pacijenta. Neki od robota najnovije generacije prvi put su instalirani u Europi upravo u Specijalnoj bolnici Arithera te je ona postala Referentni centar za robotsku neurorehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta za istočnu i jugoistočnu Europu.

- Kako bi se postigli što bolji rezultati oporavka, važno je intenzivnu rehabilitaciju početi što ranije, vrlo brzo nakon oštećenja ili ozljede - objasnila je fizioterapeutkinja Danijela Dobrić iz tima za robotsku neurorehabilitaciju u Aritheri.

Terapijske igrice

Čitav set robotskih uređaja prati sofisticirani terapijski softver koji ujedno omogućuje precizno mjerenje rezultata i napretka rehabilitacije, što dodatno motivira pacijente. Rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta provodi se, uz rehabilitaciju nogu i hoda na Perpedes robotu koji omogućava imitaciju prirodnog ciklusa hoda, i na robotskim uređajima za rehabilitaciju prstiju i šake, ruke i ramena, uređaju za finu i grubu motoriku šake i ruke, ali i cijelog tijela uz velik izbor terapijskih igrica koje naporan trening čine zabavnim.

Za poboljšanje ravnoteže i kontrole držanja tijela koristi se terapijska ploča, a vježbom na interaktivnoj ploči provodi se radna terapija i trening svakodnevnih životnih aktivnosti. Cilj je vratiti osobi sposobnost svakodnevnog, samostalnog funkcioniranja, a oporavak je učinkovitiji zbog kvalitetnih i ponavljajućih pokreta koji ozlijeđenom mozgu omogućuju da ponovno nauči pokret i kako, npr. bolje hodati. Primjerice, Jakov u 45 minuta robotske neurorehabilitacije napravi 1200 pravilnih koraka, što mu je, uz fizioterapeuta, i omogućilo da samostalno hoda.

Pomaže kod ozljeda, udara, multiple...

Robotska neurorehabilitacija razvijena je na temelju spoznaja o neuroplastičnosti mozga, sposobnosti mozga da se reorganizira nakon oštećenja te da da se ponovnim učenjem i pamćenjem vraća izgubljena funkcija. Robotski i računalno pomognutom tehnologijom potiče se novo motoričko učenje koje pridonosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine; nakon moždanog udara, ozljeda mozga, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, cerebralne paralize, kao i kod ozljeda leđne moždine, čestih u prometnim nesrećama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:33