ŠAMPIONKA TURIZMA

ISPOVIJEST JEDNE OD NAŠIH PRVIH IZNAJMLJIVAČICA Apartmane smo izgradili '61., kad smo u sobe stavili umivaonike s toplom vodom, to je bila revolucija

    AUTOR:
    • Nina Glučina Ramadža

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2018. u 23:00

 

- Turizam u našemu mjestu počeo je ustvari prije Drugoga svjetskog rata. Bila su četiri objekta, nacionalizirana, koja su činila okosnicu za hotelsko poduzeće "Brela", od njih je sve krenulo. A hotel "Maestral" koji su poslije izgradili bio je prekretnica u smislu kvalitete turizma u Brelima - uvodi nas u prve korake Brela kao turističke destinacije veteranka breljanskog turizma, najstarija iznajmljivačica u mjestu, 92-godišnjakinja Bosiljka Šodan, piše Makarska kronika.

Općina Brela i Turistička zajednica općine Brela proslavili su 50. obljetnicu prve turističke nagrade "Brela - šampion turizma!", za koju su stanovnici ove općine na Makarskoj rivijeri godinama vrijedno radili, a mi smo se u slavljeničkom tonu s gospođom Bosiljkom prisjetili davnih vremena i nekadašnjeg turizma, prenosi Slobodna Dalmacija.

Gospođa Bosiljka i danas pokojni joj suprug Ivan godine 1961. izgradili su prvi objekt specijaliziran za turizam u Brelima poslije Drugog svjetskog rata, a bili su i prvi koji su u sobu "ubacili" umivaonike s toplom vodom, što je u to vrijeme bio potpuno novi i viši standard.

Iznajmljivanjem se počinju baviti 1962. godine.

- Većina tadašnjih gostiju bili su zapadni Nijemci, koji su dolazili i u "hotelsko" i u privatni smještaj kojim se još nekoliko obitelji u međuvremenu počelo baviti. Mi smo 1962. godine krenuli s pet smještajnih jedinica, točnije soba s umivaonicima te zahodom koji se zajednički koristio - sjeća se sugovornica kako su ona i suprug, koji je bio okosnica "tehničkog dijela posla", zakoračili u početke iznajmljivanja.

Ceste su u to vrijeme bile makadamske, pa je putovanje gostiju iz Njemačke trajalo i nekoliko dana.

- Ali, kada bi gosti napokon stigli u Brela, ostali bi fascinirani. Netko tko bi, primjerice, iz Hamburga došao u mala Brela, oduševio bi se spojem prirode, plaže, mora i Biokova - govori 92-godišnja Bosiljka, neobično vitalna starica koja i ove godine nije izbjegla berbu maslina, i kao dokaz poslala je fotografiju.

 

Fascinantna priroda bila je, naravno, samo jedan od razloga zašto su se gosti vraćali u Brela, a drugi je bila neposrednost između obitelji domaćina i turista.

- Razlika u standardu kompenzirala se bliskim odnosom s gostom. Nije bilo trgovina za nabaviti namirnice i slične potrepštine, a u ponudi smo imali jedino naše domaće proizvode, smokve, grožđe, rakiju i vino te ribu koje je bilo više nego danas. Toga je uvijek bilo za kušati i počastiti, a gosti su to, naravno, uvijek prihvaćali s oduševljenjem. Ponekad bi i gradelali s nama. Imali smo puno prisniji, obiteljski odnos, kojeg danas više nema - kaže Bosiljka.

Razliku između 60-ih i današnjih godina vidi i u tome što se kuća prije dizala "kašun po kašun", a gradila bi se i nekoliko generacija.

- Napravili bi ljudi jedan kat, pa bi se godinama iznajmljivalo i radilo, eventualno nešto mijenjalo, razbijalo i preuređivalo ako bi došlo do neke velike promjene u standardu. Sljedeća generacija bi napravila drugi kat i tako dalje, u krug, nije to išlo brzo kao danas - naglašava najstarija iznajmljivačica u Brelima koja se i dalje brine za svoju kuću i goste, u čemu joj uvelike pomažu sin i nevjesta.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo