POTEZ OČAJNIKA

ISPOVIJEST MAJKE KOJA JE KANABISOM SPASILA ŽIVOT DJETETU 'S 10 godina je bio jedini na svijetu s tom dijagnozom, dali su mu nekoliko dana života...'

Deryn Blackwell
 Profimedia / Facebook

Kad je imao samo deset godina, Derynu Blackwellu dijagnosticirana je leukemija. Godinu i pol dana kasnije dijagnosticiran mu je i sekundarni karcinom, rijedak oblik sarkoma - histiocitoza Langerhansovih stanica. U svijetu je samo 50 zabilježenih slučajeva s tom bolešću, od čega danas boluje petero ljudi. No, Deryn je jedina osoba na svijetu koja je imala kombinaciju ove dvije smrtonosne dijagnoze, pišu britanski mediji.

Do kraja 2013. godine Deryn je prošao četverogodišnji bolnički tretman koji baš nije urodio plodom i u tom je trenutku samo tražio sve jače lijekove za ublažavanje bolova i nerijetko je mamu tražio da mu okončaju život kako bi prestale muke. U trenutku kad su liječnici zaključili da se ostatak dječakova života može brojati u danima i da je morfij još jedina stvar koja mu pomaže, njegova je majka odlučila promijeniti pristup, pokušati mu pomoći tinkturom od kanabisa i kad su svi odustali, ona je povukla posljednji potez. I uspjela! Deryn se i danas, sa 17 godina, bori sa zdravstvenim problemima, no njegov život izgleda neusporedivo bolje, a o svemu je njegova majka Callie Blackwell napisala knjigu, ‘The Boy In 7 Billion’. Naslov ‘Dječak, jedan od 7 milijardi’ sugerira da je jedina osoba na svijetu s ovom dijagnozom.

‘Bol je sve gora. Vršci Derynovih prstiju su bili tvrdi i crni od infekcije. Nokti su mu otpadali, a preostale otvorene rane bile su prekrivene upalama. Svaki me dan molio da kažem doktorima da mu odsjeku ruku jer više ne može podnijeti bol. Svaki mu je dan bilo mučno i, još gore, postao je ovisan o tabletama protiv mučnine. Smio je dobivati jednu dozu svakih sedam do osam sati, no on bi već nakon sat vremena zvao medicinsku sestru. Rekao bi joj da ne može izdržati bolove. Ako bi morao čekati, postao bi ljut i agresivan, poput osobe ovisne o heroinu. Poznavala sam ovisnike i samo nekoliko tjedana nakon što je navršio 14 godina, moj sin se ponašao točno tako.

Nismo mogli mirno sjediti i gledati ga kako posljednje dane života provodi omamljen morfijem. Bilo je dosta. Zato sam otišla u grad i kupila vaporizator i posebnu opremu za laku, ilegalnu drogu’, piše Callie.

Roditelji u očaju

Ona i suprug, očajni kako djetetu olakšati muke, naišli su na internetu na Bedrocan, snažan lijek protiv bolova na bazi kanabisa koji u Velikoj Britaniji nije bio dostupan. Liječnici su im potvrdili da je vrlo učinkovit, no da nije testiran na djeci te da ga stoga ne smiju prepisati, pišu britanski mediji.

‘Tako smo odlučili nešto što će zgroziti mnoge roditelje, a zgrozilo je i nas. Nikad nisam vidjela ništa pozitivno u pušenju marihuane, pogotovo u vremenu kad sam radila kao konobarica u noćnom klubu. No, ako sam mogla svom milom dječaku pomoći da izbjegne mučenje koje je proživljavao na dnevnoj bazi, bila sam spremna probati’, rekla je.

Njezin muž Simon ilegalnim se putem dokopa tinkture kanabisa. Istovremeno se njihov sin u bolnici oporavljao od još jedne neuspjele transplantacije koštane srži. Liječnici su od njega odustali - više ništa nisu mogli učiniti, a roditeljima su savjetovali da omoguće sinu da umre u krugu obitelji.

Već su mu u bolnicu prokrijumčarili vaporizator i nakon deset minuta Deryn je rekao da ga malo manje boli i da se osjeća opuštenije, što od njega dugo nisu čuli. No, stanje mu se pogoršavalo i do prosinca 2013. prebacili su ga u stacionar gdje je siroti dječak počeo planirati vlastiti sprovod.

‘Deryn se zapravo veselio smrti i smatrao je to svojom novom avanturom. No, jedne se noći probudio pred jutro i počeo plakati. Ne želim više morfija, mama. Osjećam se kao da nisam ovdje, rekao mi je. Držala sam ga za ruku u očaju i pitala se što bi bilo da mu dam dozu tinkture direktno u usta’, piše zabrinuta majka.

Čudesni oporavak

Dječak je bio u toliko lošem stanju da majka nije dvojila već je isprobala i posljednju opciju. Nakon pola sata više nije imao napad panike, osjećao se opušteno i mirno, a opet svjestan svega. Ubrzo je došla medicinska sestra s njegovom uobičajenom dozom lijeka, no Deryn je po prvi puta odbio, okrenuo se na drugu stranu i zaspao.

Uvjerena da sinu olakšavaju posljednje dane života, Callie se nemalo iznenadila kad joj je nakon nekoliko dana pokazao do tad zamotani, crni i mrtvi srednji prst koji se potpuno oporavio od infekcije. Liječnici nisu imali objašnjenje, posebno jer Derynov imunosni sustav nije funkcionirao, kao ni koštana srž. Iste večeri u ponovnom obilasku liječnici su im rekli: ‘Nismo više sigurni da Deryn umire.’

Bojeći se posljedica, Callie nikome nije rekla istinu, no nije bila spremna odustati sad kad joj je sinu bilo bolje.

Deryn se malo pomalo oporavio i njegova majka sve zahvaljuje ulju kanabisa za koje smatra da joj je sinu spasilo život. Dječak se vratio u školu u Norfolku, danas ima 17 godina i želi biti veganski kuhar.

‘Kako dani prolaze, vjerojatnost da će se rak vratiti prolaze. Sigurno se nikad neću prestati bojati i uspaničim se samo kad se zakašlje’, kaže Callie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:19