SVE VIŠE OBOLJELIH

ISPOVIJEST MLADOG HRVATSKOG DOKTORA 'Nikakvog upozorenja nije bilo. Osjetio sam jaku glavobolju i ukočilo me...'

Hrvoje Jurlina
 screenshot YouTube

Liječnik obiteljske medicine Hrvoje Jurlina moždani udar doživio je 2014. Imao je tad 39 godina. Osjetio je jaku glavobolju i ukočilo ga je, a da nije liječnik, vjerojatno ne bi ni posumnjao na moždani, piše Dnevnik.hr.

- Nikakvog upozorenja nije bilo. Inače imam niski tlak, nemam masnoće u krvi, bavim se sportom, aktivan sam. Jedino što se može povezivati s tim moždanim udarom je stres, konkretno stres na poslu koji se događao u ta tri tjedna prije moždanog udara. U tom razdoblju mijenjao sam kolegicu koja je bila na godišnjem odmoru. U ambulanti je bilo i 160 ljudi na dan. Moždani udar doživio sam dan prije godišnjeg - priča dr. Jurlina.

Svaka minuta znači puno. Uz najmodernije zahvate koji se izvode i u Hrvatskoj može se bitno utjecati na ishod.

- Trenutak kad se to dogodilo, mislio sam da su mišići na vratu, da sam malo krivo okrenuo vrat... Ta glavobolja je rasla i rasla i došlo je do iskrvavljenja u kralješnicu gdje je došlo do betoniranja iste. Bio sam potpuno ukočen. Tad sam već znao da je to moždani udar, ali je dotad već prošlo 24 sata. Sjeo sam u auto i sam se dovezao u Vinogradsku bolnicu na pregled. Da nisam liječnik, ne bih to prepoznao, nego bih najvjerojatnije ležao u krevetu i mislio da moram odmoriti, pet dana će proći, pa će biti bolje - kaže dr. Jurlina.

U Hrvatskoj se na godinu od moždanog udara liječi između 12 i 13 tisuća osoba. Prošle godine preminulo je više od 6000 ljudi. Nažalost, obolijevaju i sve mlađi. Dr. Jurlina kaže kako je nakon ovakvih zdravstvenih problema važno vratiti se u rutinu.

- Ležao sam na intenzivnoj neurologiji 16 dana i još tri dana na običnom odjelu. Prvo što sam pitao doktoricu na viziti ujutro bilo je kad se mogu vratiti na posao. Ona je rekla za šest, devet mjeseci do godinu i pol dana. U roku tri mjeseca sam se vratio na posao. Upravo su mi ta tri mjeseca bila najteža u životu. Doma ste, nemate što raditi, trebate mirovati i baviti se apsolutno ničime. Svjetlo ti smeta, kompjutor ti smeta, televizija smeta, ne možete čitati...

Vi ste budni, ali ne smijete ništa raditi. Nakon drugog kontrolnog pregleda s doktorom sam došao do zaključka da bih se mogao vratiti na posao. I od tad radim svaki dan. To je važna poruka. Moždani udar kao moždani udar, ako imate i ako se možete vratiti u svakodnevni život, za vas je bolje da se vratite svakodnevnom životu, da ne razvijete paranoju. Ako razmišljate o svojoj bolesti i svome stanju, bit će vam se užasno teško vratiti u normalni tok - zaključio je dr. Hrvoje Jurlina za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 13:06