POTRESNA PRIČA

ISPOVIJEST SLOMLJENOG OCA KOJI NAKON RAZVODA 6 GODINA NIJE VIDIO SINA, IAKO JE I SUD STAO NA NJEGOVU STRANU Živimo u istom gradu, a postajemo neznanci

    AUTOR:
    • Katarina Marić Banje / SD

  • OBJAVLJENO:
  • 09.10.2018. u 19:31

iStock

Ilustracija

 

- Moj slučaj je ogledni primjer nefunkcioniranja sustava koje se slomilo na meni i mojemu sinu, kojeg nisam vidio šest godina iako imam pravomoćne presude koje mi daju za pravo i ne postoji nikakav zakonski razlog koji bi onemogućio naše susrete.

Moj 14-godišnji sin je žrtva sindroma otuđenja, koji je kod njega izazvala njegova majka, moja bivša supruga, što stoji u nalazu i mišljenju sudske vještakinje kliničke psihologinje, ali za Državno odvjetništvo to nije bio dokaz zlostavljanja - kaže za Slobodnu Dalmaciju 46-godišnji otac s područja Splita.

On ima i dva rješenja o ovrsi, koja mu daju za pravo da vidi svog sina, a koja je dobio 2012. i 2013. godine. Pokušao je dva puta na temelju njih doći do djeteta, ali kada je vidio kako ga sin pod utjecajem majke odbija, nije imao srca više ga traumatizirati.

- On je sada na drugom stupnju otuđenja od mene od postojeća tri, a stanje se samo pogoršava. Kako navodi vještakinja u svom nalazu, kada dođe do najgoreg stupnja, dijete fanatično i opsesivno mrzi roditelja s kojim ne živi i preuzima sve osjećaje i stavove roditelja s kojim živi - kaže očajni otac.

Kako je kazao, bio je u braku nešto manje od tri godine, nakon osam godina veze. Dobili su zajedničkog sina nakon pola godine braka, a razveli su se 2006. godine.

'Po mom iskustvu...'

- Moja bivša partnerica otišla je iz našeg zajedničkog domaćinstva kod svoje obitelji i tada nisam vidio sina 65 dana, dok nisam dobio privremenu mjeru prava viđanja utorkom i nedjeljom. Presuda za brakorazvodnu parnicu bila je gotova u roku dva mjeseca i dobio sam pravo viđanja dva dana tjedno jedan tjedan, drugi tjedan jedan dan i vikend.

Praznici su bili pola u majke, pola u mene, zimski, ljetni i proljetni. Tijekom posredovanja prije razvoda, odmah mi je djelatnica Centra za socijalnu skrb kazala: "Po mom iskustvu, bolje da dijete ide majci!" U nas dijete ne ide majci jedino ako je ovisnica ili psihički bolesna - govori 46-godišnjak.

Zbog loših odnosa među roditeljima, postavljena je mjera nadzora Centra za socijalnu skrb tijekom koje nije došlo do pozitivnih promjena u odnosu među roditeljima, a sva neslaganja rješavali su sudskim sporovima. Tijekom mjera nadzora odnosi sina i oca bili su uredni te je otac uvodio brojne zanimljive sadržaje i putovanja u život dječaka, navodeći da mu želi omogućiti što ljepše djetinjstvo, stoji u izvješću nadležnog centra.

Majka je, međutim, njihov odnos komentirala na negativne načine ne vidjevši pozitivnu stranu u susretima sina s ocem te opisuje bivšeg muža kao nasilnika i neadekvatnog oca. Tako 2009. godine nije htjela dopustiti izdavanje putovnice sinu da može ići s ocem u Gardaland te je otac zatražio od suda dozvolu da izradi putnu ispravu bez suglasnosti majke. Dobio je dozvolu suda u ožujku 2010. godine te su mogli otići u zabavni park u Italiju.

Dječak počinje odbijati susrete s ocem 2012. godine. Do osme godine i četiri mjeseca starosti dječaka bilo je viđanja i kontakata s ocem, do njegova drugog razreda, a nakon toga potpuni prekid.

Osim opstruiranja susreta i kontakata, dječakova majka je podnijela i prijave protiv bivšeg supruga, prvu zbog prikazivanja pornografskih sadržaja sinu te drugu zbog pedofilije. Obje prijave su odbačene kao neosnovane. Zatim je prijavila bivšeg muža za krađe, što je također istraženo i odbačeno.

Otac tada, na temelju rješenja o pravu viđanja sina, traži i dobiva izvršenje pravomoćne sudske odluke, tj. ovrhu. Unatoč tome ne uspijeva vidjeti sina. Tada prijavljuje majku Državnom odvjetništvu za kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta.

Stručnjaci: 'Majka ugrožava interes djeteta'

Defektolog s Državnog odvjetništva u srpnju 2013. godine zaključuje kako roditelji nisu uspjeli razriješiti partnerski odnos, što se od prvog dana na najgori mogući način reflektira na dijete. Mišljenje stručnjaka je kako majka inducira i potiče dijete na produbljivanje negativnih stavova u odnosu na oca i članove njegove uže obitelji.

Kako do tada poduzete radnje nisu izazvale pozitivne promjene, zaključak je da majka svojim postupanjem ugrožava interes djeteta, čime čini obilježja kaznenog djela.

Unatoč takvom zaključku, Državno odvjetništvo odbacuje kaznenu prijavu protiv majke. Otac se obraća Županijskom sudu u Splitu i traži provođenje dokazne radnje ispitivanja majke dječaka, što je odbijeno uz obrazloženje da ne sprječava majka susrete s ocem, nego ih dječak odbija.

- Imam nalaz i mišljenje stalne sudske vještakinje kliničke psihologinje iz 2104. godine, zatim kombinirano vještačenje stalnog sudskog vještaka psihijatra i stalnog sudskog vještaka psihologa iz 2015. godine, te mišljenje defektologa iz 2013. godine.

U njima jasno stoji kako postojeća situacija ima loš efekt na psihofizičko zdravlje mog sina te da mu je nužno omogućiti susrete s ocem, tj. sa mnom. Navedeno je i kako majka manipulira sinom te potiče razvoj straha prema meni.

Zatražio sam i dobio još jedno rješenje o ovrsi da mogu vidjeti sina 2013. godine, ali nisam imao snage na silu ga lomiti. Iste sam godine zatražio i proširenje odluke o viđanju sina te je taj postupak još u tijeku - iznosi svoju pravnu bitku 46-godišnjak.

Obratio se pravobraniteljici za djecu te Ministarstvu socijalne politike i mladih, koji su "oprali ruke" i uputili ga na nadležni centar za socijalnu skrb.

- Ma kakav centar, oni ne rade doslovno ništa u interesu mog sina, ja sam njih prekrižio. Pazite, tek nakon devet godina natezanja konačno se sjete da se ide u obiteljsko savjetovalište i onda oni nakon svega pitaju: "Hoćete li dobrovoljno ili ćemo mi naložiti?"

U nevjerici zbog svega što je doživio kaže kako ne vjeruje da će mu više itko pomoći. Sina, koji sada pohađa osmi razred, može vidjeti jedino potajice. Iako žive u istom gradu, njih dvojica postaju neznanci.

'Dječak ima sindrom otuđenosti'

Izvadak iz jednog od vještačenja:

"Majka je u potpunosti preplavljena osjećajem bola i bijesa prema supružniku i ne nalazi nikakve načine da ih se oslobodi. Ona umrežuje svoje dijete u vlastiti lanac tuge, razočaranja i mržnje prema bivšem partneru, sve dok dijete ne prestane praviti razliku između vlastitih osjećaja i onih koje mu je prenio roditelj s kojim živi.

Ovakvi roditelji su opsjednuti uništavanjem svakog odnosa između djeteta i drugog roditelja. Već sada su se kod dječaka javili tikovi kao posljedica emocionalnih pritisaka koje je osjećao... Ponašanje dječaka uklapa se po svim segmentima u pojam sindroma otuđenosti.

Sindrom otuđenosti roditelja je destruktivna pojava za djetetov socijalno-obiteljski razvoj. Karakterizira ga manipuliranje djetetom od strane jednog roditelja i zapravo je oblik psihološkog zlostavljanja. Tim se sindromom objašnjava ponašanje djece rastavljenih roditelja koja odbijaju viđanje i druženje s roditeljem s kojim ne žive zbog utjecaja roditelja kojem su dodijeljeni i s kojim žive."

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo