ROĐEN U KRIVOM TIJELU

ISPOVIJEST TRANSSEKSUALCA 'Rođen sam kao žena, no oduvijek sam znao da moram postati muškarac'

 Google plus

Još kad je imala tri godine, malena Stephanie znala je da je drugačija. Dok je odrastala u Njemačkoj, mrzila je nositi haljine toliko da joj je baka morala šivati hlače i majice. Kosu je oduvijek šišala na kratko i redovito su je mijenjali za dječaka, a strancima se predstavljala kao Stefan.

Dvadeset i sedam godina te nekoliko operacija kasnije, Stephanie je postala Liam.

- Uvijek sam bio zbunjen zbog svog spola, no nisam kao dijete o tome previše razmišljao. Tek kad sam upao u pubertet, počele su mi rasti grudi i to je izazivalo velik stres - priča Liam objašnjavajući kako je grudi skrivao pod širokim majicama.

- U tom sam se periodu prestao predstavljati kao Stefan i živio sam kao djevojka, no osjećao sam da nešto nije u redu. Ipak, nisam mogao dokučiti što me čini toliko nesretnim.

- Nisam se osjećao kao gej nisam bio zainteresiran ni za dečke ni za djevojke. Nisam uživao u seksu, čak ni kad sam se po prvi put zaljubio.

U 21. godini dobio je posao u kinu.

- Bilo je to dosadno ljeto, pa sam čitao puno knjiga. Jedna je bila o transseksualcima. Tada sam shvatio da sam jedan od njih.

- Bilo je to veliko olakšanje, no bio sam prestravljen. Nisam imao izbora, morao sam postati muškarac - čak i ako je to značilo da ću izgubiti obitelj i prijatelje. Znao sam da ću ako to ne učinim počiniti samoubojstvo ili biti nesretan čitav život.

Liam nije imao nikog kome se mogao povjeriti, pa je potražio grupe za pomoć. Prvi put je počeo upoznavati ljude koji su se osjećali kao i on. Nakon psihijatrijskih testova, počeo je s hormonskom terapijom i sve više počeo nalikovati na muškarca.

- Bio sam uzbuđen no prestravljen. Jedno vrijeme bio sam hibridno biće, žena s velikim grudima, bradom i dubokim glasom.

Još uvijek je radio u kinu kada je svojim kolegama odlučio reći istinu.

- Dečki, ja zapravo nisam žena nego muškarac i stvarno bih cijenio da me zovete Liam.

Njihova reakcija bila je nadasve pozitivna.

Liamova majka teško je to na prvu podnijela, a njegov otac, koji je kasnije priznao da je gej, imao je više razumijevanja.

- Rekao mi je da je oduvijek sumnjao da se u meni krije dječak, a onda mi je dao losion poslije brijanja i britvicu. Bilo je toliko dirljivo da sam se rasplakao - priznaje Liam.

S 22 godine Liam je uklonio jajnike, a tri mjeseca kasnije i svoje grudi.

- Osjećao sam se sjajno i iako je bila velika operacija, nije bilo nikakvih komplikacija.

Ubrzo nakon Liam se prijavio za instruktora ronjenja na Maldivima unatoč velikim ožiljcima na prsima.

2012. preselio se u Hong Kong gdje je upoznao svoju sadašnju suprugu Helenu.

- Imao sam prije ljubavnice, no to su bile samo afere. Što sam više s Helenom pričao, shvatio sam da je volim iz dubine srca.

Iako je uklonio grudi i godinama uzimao hormonsku terapiju, odlučio je da mu penis ne treba.

- U to je vrijeme to bila opasna procedura i bilo bi potrebno proći oko 30 operacija. No ne treba mi penis, nije to ono što te čini muškarcem. Također, nisam želio izgubiti osjet prilikom seksa.

Njegova supruga Helena nema problema s Liamovim otkrićem i vode sretan bračni život.

- Drago mi je što sam dio života proveo kao žena, sada njih puno bolje razumijem. Nikada ne bih zviždao za nijednom na ulici, nikad ih ne bih omalovažavao jer ja znam kako je to biti žena, ali i muškarac - zaključio je Liam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52