MARKO RAFAJ

ISPOVIJEST UGLEDNOG ODVJETNIKA IZ SISKA KOJI SE PROBIO U SVJETSKI VRH EKSTREMNOG SPORTA Opisao nam je svoje najnovije iskustvo u ledenom jezeru

 Obiteljski album
 

- Ove godine nisam bio jedini Hrvat sudionik svjetskog prvenstva u plivanju u hladnim vodama kao do sada; uz mene u Bledskom jezeru plivalo je još četvero Zagrepčana, a idućih godina, vjerujem bit će nas i više. Baš kao kod mene u Sisku: godinama sam sam plivao na Novu godinu u hladnoj Kupi, ove godine bilo nas je 12. Iduće godine, već sada znam, broj novogodišnjih plivača u Kupi bit će još veći.

Plivanje u hladnoj vodi postaje pokret. Ističe to Siščanin Marko Rafaj (45), odvjetnik i sportaš, koji je ove godine na svjetskom prvenstvu u plivanju u hladnim vodama održanom od 3. do 9. veljače na Bledu, ostvario fantastičan rezultat: bio je 3. na svijetu na stazi dugoj 450 metara i šesti na 100 metara. Na prvenstvu je sudjelovalo više od 1.100 natjecatelja iz 30 zemalja.

Sisak 17.02.2020. Odvjetnik iz Siska Marko Rafaj, prvi hrvatski extreme ironman triatlonac osvojio je trece mjesto na svjetskom prvenstvu u plivanju u hladnim vodama na Bledu. Na fotografiji: Marko Rafaj nakon osvajanja medalje  na svjetskom prvenstvu

Snimio: Obiteljski album
Obiteljski album

- Voda je bila šest stupnjeva, vani je bilo isto toliko, puhalo je, nije bilo jednostavno ući u vodu i otplivati 450 metara. Nakon 50 metara plivanja imao sam krizu, nisam mogao disati. Umirio sam se u vodi i sam sebi govorio: ti to možeš, koliko si puta već plivao u hladnim vodama, diši. Kriza je prošla, autosugestija je upalila i ja sam bez problema doplivao do cilja, priča nam Marko. Nastavlja kako je dosta neugodno kada se izađe iz vode, jer su ruke i noge kao obamrle, no hodanje, utopljavanje i sauna bile su jedine terapije.

- Nakon plivanja u hladnoj vodi osjećaš se izvrsno: svjež, poletan, nema šmrkavice, prehlada. Hladna voda i sauna dobro čine tijelu - iskustva Nordijaca i Rusa u Sibiru to nam potvrđuju, pojašnjava ovaj sisački odjetnik. Kaže kako se ne priprema posebno za plivanje u hladnoj vodi: sporadično pliva u hladnoj Kupi, ali svakodnevno trenira: trči, pliva, vozi bicikl na duge rute.

- Uvijek sam u treningu, osim nakon maratona ili Ironman utrka, nakon njih treba mi čak i do tri tjedna odmora, pojašnjava.

Sisak 17.02.2020. Odvjetnik iz Siska Marko Rafaj, prvi hrvatski extreme ironman triatlonac osvojio je trece mjesto na svjetskom prvenstvu u plivanju u hladnim vodama na Bledu. Na fotografiji: Marko Rafaj nakon osvajanja medalje  na svjetskom prvenstvu

Snimio: Obiteljski album
Obiteljski album

Marko Rafaj u svijetu ekstremnih sportova jedno je od poznatijih imena na svjetskoj razini: prvi je Hrvat koji je odradio Extreme Iroman utrku, a do sada je odradio 4 Ironman utrke, četiri maratona, 16 polumaratona, preplivao je Gibraltar, pliva Savom maratone.

- Ove ću godine istrčati zadnji Ironman u životu - dosta je. Prijavio sam se na čuveni Ironman Roth u Njemačkoj, koji je vrlo popularan - trkače uz stazu prati i više od 150 tisuća ljudi, a utvrtka je u live-prijenosu cijelim tijekom, kaže Marko.

Pojašnjava kako sudionik Ironman utrke mora isplivati 3,8 kilometara, nakon toga odvesti biciklom oko 190 kilometara i istrčati maraton. Extreme Ironman ima iste discipline i udaljenosti, samo se trči i vozi bicikl na brdskim stazama: u maratonu je visinska razlika staze dva kilometra, a na biciklu morate osim oko 190 kilometara udaljenosti savladati i četiri kilometra visinske razlike.

Sisak 17.02.2020. Odvjetnik iz Siska Marko Rafaj, prvi hrvatski extreme ironman triatlonac osvojio je trece mjesto na svjetskom prvenstvu u plivanju u hladnim vodama na Bledu. Na fotografiji: Marko Rafaj uz Kupu u Sisku

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

Sportom se bavi cijeli život. U osnovnoj i srednjoj školi bavio se karateom. Tijekom studiranja na Pravnom fakultetu u Zagrebu počinje se baviti daljinskim plivanjem. Rezultati napornih i upornih treninga istrčani su maratoni, Ironman triatloni, zimsko plivanje. I zdravlje te mnošto prijatelja diljem svijeta, što je, kako kaže, najvažniji rezultat njegova sportskog života.

Kada smo ga prije nekoliko godina pitali kako uspijeva uskladiti sve obveze doma i na poslu sa svakodnevnim višesatnim treninzima. Odgovorio je: „Da bih uspio, svaki dan u tjednu, svaki mjesec, cijela godina mora do zadnje minute biti isplanirana. Znam u kojim ću utrkama sudjelovati, imam strogi raspored treninga, plan odlaska na rasprave i kontakte s klijentima. Sve je, uz veliku potporu obitelji, usklađeno i dobro funkcionira. Moji me pitaju otkud mi energija, a ja ne mogu zamisliti da nije tako, da je nekako drukčije, mirnije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 15:29