NAJBOLJE GODINE

ISPOVIJESTI MLADIH BAKA Nijedna nije zagazila u četrdesete, a već im se po kući motaju unuci

Angela Rayner
 Profimedia, UPPA News
 

Britanska parlamentarka Angela Rayner u srijedu je otkrila javnosti da će postati baka. I to ne bi bilo ništa čudno da političarka tek nedavno nije napunila 37 godina. Njezina priča potaknula je BBC da potraži još mladih baka i da one ispričaju kakav je osjećaj biti s unucima u 30-im godinama života.

Laura Summerfield (37) iz Norwicha zapravo još uvijek ne zna kakav je to osjećaj, ali saznat će za četiri mjeseca. Njezina kći Jas još nije navršila 18 godina, ali u ožujku će na svijet donijeti dječaka.

- Ne mogu vam opisati svoje oduševljenje. Plačem od sreće.

Poprilično zanimljiva reakcija s obzirom na to da joj je dijete još maloljetno. Međutim, Laura ima opravdane razloge za to.

- Ono što sam proživjela s Jas posljednjih godina bio je pravi pakao. Bila je problematična i sada imam osjećaj da ju je trudnoća spasila. Potpuno se smirila, imam osjećaj da je na pravom putu i konačno je shvatila pojam odgovornosti.

Jas ima sreće i što je njezina majka doživjela slično iskustvo u kasnim 90-ima. Prvo dijete Laura je dobila s 19 godina i kaže da reakcija njezinih roditelja tada nije ni izbliza bila tako pozitivna kao što je njezina danas.

- Bio je to veliki šok za moje roditelje. Bili su užasno tihi, gotovo nisu ni razgovarali sa mnom nakon što sam im obznanila da sam trudna. Trebalo im je dosta vremena da prihvate situaciju.

Novinari su pitali Lauru je li spremna za pridošlicu u obitelji.

- Ne mogu dočekati unuka. Želim pomoći i kćeri i djetetu, želim biti najbolja moguća baka. Uvijek sam htjela veliku obitelj i presretna sam cijelim razvojem događaja. Ovo je perfektna situacija - rekla je Laura.

Za razliku od Laure, Terry i Lin Tew već odavno znaju kakav je osjećaj biti djed i baka. Prvog unuka su dobili dok su imali 38 godina, a danas ih već imaju 14!

- Donijeli su nam sreću, zabavu i ljubav. Godine su brzo prošle, ali krasne uspomene ostaju zauvijek. Okupimo se svi nekoliko puta godišnje i svaki put nas je sve više i više - govori Terry, a Lin dodaje.

- Kao da su jučer bili bebači, a danas su već ozbiljni ljudi koji zarađuju za život. Iskreno, poželio sam da zauvijek ostanu djeca, ali njihova ljubav prema baki i djedu ne može se ni s čim usporediti...

Najnovija istraživanja govore da tek jedna petina populacije između 45. i 54. godine dobiju unuke. Dakle, postotak onih koji postanu bake i djedovi u 30-ima je zanemariv. I na kraju se postavlja ključno pitanje - koja je prednost imati unuke u 30-ima?

- Najveća je prednost što još uvijek imate energije za jurnjavu za djecom. Imate energije da se dižete po noći, ali najbolje od svega je što vam vrate majčinske instinkte - kaže Michelle Lancaster koja je postala baka u 39. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:30