OMILILO IM SE

IZ NORVEŠKE DOŠLI NA LJETOVANJE U DALMACIJU I OSTALI ŽIVJETI U MAKARSKOJ! Tamo se brzo zarade pare, ali tu je ljepše, evo što je presudilo da ostanemo

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA
 

Aliaksandr Bahachou i njegova supruga Natalia Jones, te djeca Emil i Diana Jones norveški su državljani, a korijene vuku s istoka, s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza. Međutim, skrasili su se u Makarskoj i baš im je dobro tu, piše Slobodna Dalmacija.

Aliaksandr je rođen u Bjelorusiji, a većinu života proveo je u Norveškoj. Supruga Natalia je rodom iz Rusije, grada Saratova.

Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Prije dvije i pol godine kupili su stan i doselili se u Makarsku jer su shvatili da će im tu biti bolje.

Makarsku su zamijetili tijekom svog ljetovanja u Dalmaciji te im se jako svidjela zbog klime i prirode, a na grad pod Biokovom je pala odluka zbog najljepše obale i prirode.

- U Norveškoj sam radio kao sudski tumač s norveškog na ukrajinski jezik, a supruga je bila odgojiteljica u vrtiću - kaže Aliaksandr koji ima dva završena fakulteta; jedan za pravnika, a drugi za profesora ruskog jezika, i to s norveškog fakulteta. Natalia ima diplomu profesorice engleskog jezika.

Ovaj bračni par ima vrlo uspješnu djecu u sportu, točnije atletici, a petogodišnji sin Emil trenutno je zvijezda obitelji. Trčati je počeo s četiri godine, malo poslije preseljenja u Makarsku, a sad iza sebe ima 53 medalje i šest pehara.

Natjecao se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trči u raznim disciplinama, a 10 kilometara istrči za jedan sat i sedam minuta.

Trenutno su i Aliaksandr i Natalia nezaposleni, te su posvećeni djeci koju planiraju pratiti i nadalje.

Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Posvećeni djeci

Stacionirani su na Dugišu i planiraju ostati najmanje nekoliko godina, a kada djeca odluče gdje će studirati selit će se dalje po njihovim željama.

- Posvećeni smo djeci i trenutno nemamo vremena za posao ili nešto treće. Kći Diana se dvije godine bavila atletikom i ima mnogobrojne medalje, ali otkad je upisala glazbenu školu, što joj se jako sviđa, nema vremena. Međutim, i dalje s bratom često trči, no ne ide na natjecanja.

Emil voli trčati i ima jako dobre rezultate. Deset kilometara trči kao odrasli - kaže ponosni otac, s kojim su se novinari Slobodne sporazumjeli na zadovoljavajućem hrvatskom jeziku. Emil je predškolac. Prije godinu dana ocu je rekao da želi trčati i zajedno su otišli na makarski stadion, gdje je istrčao deset krugova bez zaustavljanja. Odmah je bilo jasno da ima veliki potencijal.

Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Ni otac ni majka nisu u sportu, majka tek rekreativno, pa se ne može reći da su Emil i Diana talent za atletiku naslijedili od njih. Zbog njih su se puno više uključili u sport, pa svakodnevno trče s djecom koja nisu članovi atletskog kluba, a nekoliko puta mjesečno znaju trenirati i ragbi. Uglavnom, Makarska je u njima pobudila sportski duh, piše Slobodna Dalmacija.

Nije u šoldima sve: U Norveškoj se brzo zarade pare, ali u Hrvatskoj je ljepše

- Volim Hrvatsku, a naučio sam i vaš jezik. Nekada pogriješim, ali mislim da nije loše. Volim komunicirati s ljudima i volim kada mi prijatelji kažu što sam krivo izgovorio - dodaje Norvežanin, koji se rodio na području današnje Bjelorusije u kojoj je jako kratko boravio.

- U Norveškoj se lako i brzo može zaraditi novac, no Hrvatska je puno bolja u drugim segmentima. Klima, vlaga, priroda, ljudi su srdačniji, djeca puno više mogu dobiti od obrazovanja i to je presudilo prilikom preseljenja u Makarsku.

Primjerice ovdje mjesec dana glazbene škole kćeri plaćam 150 kuna, a za taj iznos u Norveškoj bi mogla ići tek pola sata. Ovdje su našoj djeci puno veće šanse da nešto nauče - naglašava brižni otac.

Puno žena puši i bacate smeće po ulici

- Čudno mi je što se ovdje u Hrvatskoj toliko puši, pogotovo žene, i što se dosta smeća baca na ulicu. To mi baš nije normalno, nisam naviknuo na to, kaže Aliaksandr.

Djeca ne mogu trenirati u klubu, jer nemaju hrvatsko državljanstvo

Usprkos činjenici da mali Emil postiže izvrsne rezultate u trčanju, iznenadio nas je podatak da ne trenira u makarskom Atletskom klubu, nego mu je otac trener. Međutim, to nije bio njihov izbor.

- Htio sam ga upisati u Klub, međutim tamo su mi rekli da je to nemoguće budući da smo norveški državljani. Rečeno mi je kako su takav naputak dobili od Hrvatskog atletskog saveza. Mislim da je to krivo tumačenje, budući da nigdje u statutu Saveza nisam naišao na takav propis...

Zbog istog razloga mi ni kćerka ne može trenirati u klubu - ispričao je Aliaksandr Bahachou, koji je, eto, silom prilika postao i osobni trener svojoj djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:56