NIKOLA ČELAN

JEDAN OD OSNIVAČA TBF-a NAPISAO MEMOARE 'Iskreno sam opisao što sam proživio u Splitu 90-ih, vremenu prepunom droge i nasilja'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 02.10.2017. u 23:40

 • Vojko Basic / Cropix

   

  Jedan od osnivača splitske skupine "The Beat Fleet", Nikola Čelan, brojnoj je publici na terasi “Paradoxa” u ponedjeljak predstavio knjigu “Baština - kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a", te im prepričao svoju TBF-ovsku priču i priču splitskih ulica devedesetih godina, piše Slobodna Dalmacija.

  Vojko Basic / Cropix

  Knjiga obiluje autorovim “splitskim iskustvom”, a svaka stranica opisuje što se događalo upravo tih godina na ulicama grada. Droga, tulumi, glazba, nasilje, “splitsko stanje uma” su ono što je talentirani umjetnik ukomponirao u temu, i naravno, njegov TBF, koji je bio i glavna inspiracija.

  Vojko Basic / Cropix
   

  - Priča prati TBF iz moje perspektive. Nemojte u njoj tražiti biografiju TBF-a, jer ona to nije. Za njihovu biografiju trebalo bi barem tri godine rada. Ovo nije ni monografija splitske scene 90-ih, iako sve to u njoj postoji. Ona je memoar. Pisao sam je u prvom licu i dobio sam to da knjiga” klizi”. Mnogi su mi rekli da je laka za čitati. Riječ je o memoaru u kojem sam iskreno opisao ono što sam proživio u Splitu toga doba kojeg je obilježila droga i nasilje. To je moj pokušaj da se istinom krene u oporavak ovoga bolesnog društva – kazao je Čelan.

  Vojko Basic / Cropix
   

  Svojih glazbenih početaka i splitskih ulica prisjetili su se i Mladen Badovinac i Luka Barbić.

  - Nakon čitanja knjige osjetio sam spokoj i bio sam sasvim zadovoljan svojim životom - komentirao je Mladen, glavni vođa jednog od danas najpopularnijih hrvatskih bendova.

  Tako je publika uživala u pričama iz starih dana, a za kraj su zajedno s Mladenom, Lukom i Nikolom zapjevali “Splitsko stanje uma”, kojom simbolično završava “Baština”.

  Vojko Basic / Cropix
   

  Među brojnom publikom viđeni su i Alijana Vukušić, Marijana Puljak, Srđan Gjurković...

  - Nikola je veliki umjetnik i samo sam čekala dan kad će ovako nešto izdati. Ljubiteljica sam TBF-a, od samih njihovih početaka. Svaka im pjesma zlata vrijedi. Jedva čekam čitati knjigu - kazala je naša sugrađanka Petra.

  Izdvajamo