TRANSRODNA U HRVATSKOJ

JOŠ JEDAN NAPAD NA ROMANU U CENTRU ZAGREBA Rano ujutro krenula šetati pse: 'Tražio me cigaretu pa me svom snagom udario u glavu i pljunuo'

 Facebook

Transrodna aktivistica i bivša dizajnerica iz Zagreba, Romana Taylor, doživjela je još jedan napad u centru Zagreba. Kako nam priča, otkako je započela s postupkom promjene spola 25. rujna 2015. godine, imala je dva ‘mirna’ mjeseca, odnosno dva mjeseca života bez fizičkih napada.

Romana se u nedjelju, 2. travnja, uputila u šetnju sa svoja dva psa u park na Tuškanac, no u parku iznad Britanskog trga prišao joj je muškarac, star 30-ak godina i zamolio je za cigaretu.

- Ništa nije odavalo da bi bio nasilan ili klošar… Taman sam otvarala kutiju cigareta kad me zamolio za jednu i naravno da sam mu ponudila. On me pogledao i zinuo: Jesi ti ona trandžetina Romana? Rekla sam si, e sad ću to reći i rekla sam: Ja sam Romana, transrodna osoba. Tada me svom snagom udario u desno oko, strašno jako, pljunuo na mene i počeo psovati…

Romana kaže da se ukočila od straha i jednostavno nije znala što reći. Priznaje da je ovo možda najveći šok koji je doživjela.

Prije nego što se okrenuo i otišao, nepoznati joj je muškarac i zaprijetio: ‘Drugi put kad te vidim nećeš više hodati, p******** bolesna. Sad si dobro prošao!’ Nakon toga je pobjegao prema gradu.

Romana se sabrala tek toliko da pokupi svoje pse, za koje se bojala možda i više nego za sebe obzirom da nasilnici dosad nisu ni njih štedjeli, počela je bježati i sakrila se u jednom dvorištu. Odatle je nazvala hitnu pomoć i policiju.

Bila je sva natečena, a u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice utvrđene su kontuzije i teška ozljeda rožnice. U bolnici je napravljena i prijava koja je predana policiji. Liječnici su osim toga zamolili policijske službenike da puste Romanu koji dan da dođe k sebi, i fizički i psihički, prije nego započnu sa službenom obradom, tako da je davanje izjave čeka ovih dana.

'Jako veliki psihički šok sam doživjela, nikad nisam bila tako uzdrmana, nisam mogla riječi reći, tresla sam se, bila preplašena... Ali ne mogu živjeti s traumama, ideš dalje, dogodilo se, svaki put kažem - neka je svako zlo u tome', kaže Romana.

Unatoč svemu, Romana nije izgubila pozitivan duh, a preko Facebooka se zahvalila svim prijateljima koji joj pružaju podršku: ‘Moja ljubav i moja sreća nikad ne mogu bit pretučeni. Moj put nije moj izbor ponavljam to je moj život. Dragi svi, hvala vam na podršci i ljubavi koju ste mi opet iskazali. Ovo zlostavljanje i svi udarci što fizički što duševni su dokaz tuđih nemira i frustracija. Boli me tijelo, jedva pišem jer ne vidim, no moje srce je veselo opet jer toliko vas ima puno koji ste uz mene mislima i ta vaša energija koja se spojila. Vida moje rane i bol. Grlim vas sve uz neke moje slike osmjeha kojeg mi ti zlostavljači nikad neće maknuti s lica. Hvala Vam i neka vaša ljubav dotakne sve one koji mi pokušavaju život učiniti paklom od početka tranzijice 25. 09. 2015. na udaru sam neljudskosti i zlostavljanja konstantno bez mjesec dana odmora da bar malo bezbrižno ohanem u svojoj istini i slobodi mog života da budem ono što jesam od rođenja. ŽENA! Volim vas sve!’

Ovo nije prvi napad na Romanu. Kako kaže, u ovih godinu i pol dana transformacije imala je samo dva mjesecna u komadu mirna, bez fizičkih napada. To ne znači da je prošla ulicom bez komentara ili dobacivanja, no na to se, kaže, više ne obazire. Protiv dvojice njezinih napadača vode se kazneni postupci, no slučajevi još nisu riješeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:13