OPERACIJA U MÜNCHENU

JOŠ JEDNA MALENA RITA TREBA VAŠU POMOĆ Rođena je bez pola srca, za 5 dana navršit će 3 godine, a već je prošla četiri teške operacije...

 Facebook
 

Nakon što je četverogodišnjoj Riti Knežević iz Sunje uspješno transplantirano srce koje je Vladinim helikopterom prevezeno iz Austrije na KBC Rebro, apel za pomoć odaslali su još jedni roditelji čija se kći - također Rita - bori za život u bolnici, i to zbog problema sa srcem.

Naime, Tatijana i Ivan Cecelja iz Zagreba sa svojom djevojčicom, koja će za manje od tjedan dana proslaviti treći rođendan, u posljednjih mjesec dana prošli su dvije velike operacije srca u Münchenu.

Rita je rođena s pola srca, transpozicijom velikih krvnih žila i začepljenom plućnom arterijom, dijagnozom kakva se javlja vrlo rijetko. Odmah nakon poroda odvojena je od majke i prevezena iz Petrove bolnice u KBC Rebro te smještena u inkubator kako bi preživjela i dočekala prvu operaciju.

Sa samo pet dana preživjela je sepsu, a kada je imala mjesec dana podvrgnuta je prvoj operaciji te je nakon dvomjesečnog oporavka puštena na kućnu njegu. U srpnju 2015., kada je Rita imala pola godine, podvrgnuta je drugoj operaciji nakon koje nije smjela ići u vrtić kako se ne bi zarazila bilo kojom bolesti jer je svako oboljenje moglo uzrokovati daljnje komplikacije.

Čitava obitelj čekala je kraj 2017. i treću operaciju - onu u bolnici za kardiologiju u Münchenu - koja je trebala pomoći Riti da nakon oporavka počne živjeti život svojih vršnjaka.

Operirana je 21. prosinca, međutim, situacija se zakomplicirala - počela joj se skupljati voda oko srca i pluća, te su liječnici nakon dvije punkcije te kritične noći i jutra, 2. siječnja Ritu morali podvrgnuti drugoj operaciji.

Druga operacija prošla je dobro, srce je čisto, a svakoga dana ultrazvukom se prati ima li tekućine u plućima kao i Ritino cjelokupno stanje.

Obzirom da će Ritin oporavak u bolnici u Münchenu trajati minimalno mjesec dana, njezini roditelji koji su čitavo vrijeme u Austriji zajedno s Ritinom starijom sestrom Lucijom, mole sve koji su u mogućnosti da im financijski pomognu oko postoperativnih troškova kao i oko troškova boravka koji su veliki.

UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI NOVAC MOŽETE DONIRATI NA:

Hrvatska poštanska banka

IBAN: HR5423 9000 1322 1593 357

Primatelj: Rita Cecelja

SWIFT/ BIC Bank: HPBZHR2X

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:32