JEDNA OBITELJ, DVA DRESA

JUTARNJI S ČETIRI HRVATSKO-ENGLESKE OBITELJI 'Kod nas će se vijoriti obje zastave. Muž je za Englesku, ali mislim da potajno želi da Vatreni pobijede'

Ana i Paul Wixen žive u Bristolu. Ana je Zagrepčanka koja navija za Hrvatsku, dok Paul vjerno podržava igrače iz svoje zemlje. Kao navijačko pojačanje Ani je stigla majka Maja, koja je donijela hrvatsku zastavu
 

Najvažnija sporedna stvar na svijetu u nekim je obiteljima večeras zapravo najvažnija. Jedan supružnik Hrvat, drugi Englez, oboje strastveni navijači, i eto problema. Za koga navijaju djeca? Ljuti li se jedno na drugoga kad proslavlja gol svoje momčadi? I kako će svi oni uopće izdržati penale ako ih bude? Ako sudac nešto ne primijeti, hoće li se roditelji i djeca posvađati oko toga? Ili su svi zapravo svjesni da je riječ samo o igri?

Jedan od tih parova koji će posebno napeto gledati utakmicu su Chris i Ana-Maria Stewart (Volarić), koji žive i rade u Londonu. Vlasnici su trgovine Taste Croatia Deli, u kojoj prodaju hrvatske delicije i koju su ukrasili zastavama obiju zemlja. Utakmicu će gledati kod kuće, s kćeri i prijateljima. Svatko će sjediti na svojoj strani kauča, a kći će biti između njih. U društvu će im biti i prijatelji Grci i Turci, koji će usput gledati nogomet, neće se previše uključivati u navijanje. Međutim, njihovi domaćini neće tako ravnodušno promatrati igru na ekranu.

Chris i Ana-Maria Stewart (Volarić) žive i rade u Londonu, vlasnici su trgovine Taste Croatia Deli, u kojoj prodaju hrvatske delicije i koju su ukrasili zastavama obiju zemlja

Napeta igra

- Naša kći Isabel je bilingvalna i mamina je kći, a mama sto posto podržava Hrvatsku. Moj suprug je, naravno, za Englesku, no mislim da potajno želi da Hrvatska pobijedi. Emocionalno gledano, neće to biti laka utakmica jer ja stvarno jako, jako želim da mi pobijedimo i oko toga nema kompromisa. Mislim da totalno zaslužujemo pobjedu - kaže Ana-Maria Stewart, koja u Engleskoj živi 25 godina. Dodaje kako misli da će igra biti veoma napeta, no oboje se nadaju da će rezultat biti jasan i prije penala. Oni su previše napeti i zato se nadaju da ih neće biti, s obzirom na to da nijednom supružniku ne bi lako pali.

Utakmicu će napeto gledati i Ana i Paul Wixen iz Bristola. Ana je Zagrepčanka koja navija za Hrvatsku, dok Paul vjerno podržava igrače iz svoje zemlje. Gledat će zajedno s prijateljima iz grada, kod kuće, a Ana kaže kako očekuje veselu atmosferu, neovisno o rezultatu.

- I ja i Ivan, naš sin, nosit ćemo hrvatske dresove. Paul nema engleski dres, no očekujem da prijatelji donesu zastave. Svi smo mi veliki navijači. Svaku utakmicu dosad smo gledali, stvarno pratimo i baš smo jučer pričali kako bi nam bilo draže da smo u finalu zajedno jer onda bi, bez obzira na to tko pobijedi, imali medalju - kaže Ana, kojoj je u posjet doputovala majka Maja. Ona je donijela hrvatsku zastavu i bit će još jedan hrvatski navijač u njihovoj kući u Bristolu.

Kao pojačanje, Ani Wixen je stigla majka Maja, koja je donijela hrvatsku zastavu

- Ono što me iznenadilo je način proslave. Kod nas u Zagrebu čovjek ne mora ni gledati utakmicu da bi čuo kad je pao gol jer svi slave. Ovdje je drugačije: neke su kuće okićene britanskim zastavicama, ljudi su obožavatelji, ali je potpuna tišina kad daju gol, slavi se samo na javnim mjestima, poput trgova, pa me to podsjeća na festivale - dodaje Ana.

U obitelji Stubbs, koja živi u našoj zemlji, sve je mnogo jednostavnije. Paul, engleski zet u Zagrebu, koji je zaposlen kao znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu, kaže kako on i sin navijaju za Englesku. Njegova supruga Jasmina i kći uopće nisu zainteresirane za nogomet. Zbog toga za vrijeme gledanja utakmice situacija neće biti napetija nego što sama igra bude zahtijevala. Dečki će gledati igru i između sebe komentirati akcije, dok će se djevojke baviti stvarima koje ih više zanimaju.

Ožujsko i Engleska

- Ma, ja inače navijam za obje zemlje, ali sad sam morao birati. Inače imam problem s tim da moram odabrati nacionalnu reprezentaciju jer ja jednostavno volim nogomet i to je to. Budući da smo trenutačno na odmoru u Grčkoj, sin i ja ćemo gledati negdje na otvorenom, okruženi ljudima koji vjerojatno neće navijati ni za koga, tako da će to biti posebna atmosfera - kaže Stubbs.

Paul Stubbs, engleski zet u Zagrebu, utakmicu će gledati sa sinom i navijati za Englesku, dok supruga Jasmina i kći nisu zainteresirane za nogomet

Paul Bradbury, također engleski zet u našoj zemlji, koji je osnivač portala Total Croatia News, kaže kako će u Jelsi gledati utakmicu. Naravno, navija za momčad svoje domovine. Njegova supruga ne gleda nogomet, niti je on zanima, no zato će mu društvo praviti njezin brat i otac. Obojica, naravno, navijaju za Hrvatsku. Planira prijenos gledati na otvorenom, okružen hrvatskim navijačima. S tim nema nikakvih problema, dapače.

- Moja djeca navijaju za Hrvatsku, ja za Englesku. No, nisam strastveni navijač i mislim da treba pobijediti bolji. Kod mene nije situacija kao kod brata moje supruge. Njegova žena je Ruskinja i oni su se uistinu posvađali nakon utakmice Hrvatske i Rusije - kaže Paul.

Mirta je rođena u Zagrebu, a Alastair u Londonu. Zaljubili su se početkom devedesetih, a vjenčali 1998. - kultne godine kada je Hrvatska osvojila povijesnu broncu na Svjetskom prvenstvu u nogometu. I ove će godine, na neki način, nogomet obilježiti njihov brak.

Danas će u domu obitelji Livingston u Zagrebu većina biti u crveno-bijelom tonu, osim jednoga kutka. Supruga Mirta, sin James, psi Aini i Zara nosit će kockaste dresove, kći Clea vjerno će navijati za Hrvatsku iz Amerike gdje je trenutačno na studiju, samo će suprug Alastair piti hrvatsko Ožujsko pivo i navijati za - Englesku.

Obitelj Livingston: samo će suprug Alastair navijati za Englesku, a supruga Mirta, sin James i psi Aini i Zara bit će u kockastim dresovima

- Nadglasat ćemo supruga u navijanju i pobijediti jer smo jednostavno bolji tim. Moj je otac bio nogometni sudac, pa smo potkovani što se toga tiče - kroz smijeh kaže Mirta Livingston, 52-godišnja Zagrepčanka koja je supruga Engleza upoznala dok je radila za Ujedinjene narode. Danas je kućanica i potpredsjednica Međunarodnog kluba žena, a suprug radi kao savjetnik premijera na Kosovu.

Crveno-bijeli desert

- Englezi su u zadnjoj utakmici na prvenstvu bili bolji od Šveđana, mlada su i dobra ekipa, ali danas crveno-bijeli pobjeđuju. Sve će kod nas biti u tim nijansama, pa i desert koji ću napraviti: začinjene trešnje s ricotta sirom. Inače, kada je suprug u Prištini, imaju jedan engleski pub u kojem gledaju tekme, okupe se i Irci i Škoti i svi zajedno navijaju. No danas je posebna utakmica i gledat ćemo je obiteljski. Bit će zanimljivo - istaknula je Mirta.

A zanimljivo bi moglo biti, istaknuo je suprug Alastair, ako danas u VIP ložu u Moskvu dođu princ Willam i Kate te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: - Princ William je inače predsjednik Nogometnog saveza Engleske, pa možda čak i dođe danas na utakmicu. Vidjet ćemo. Bit će zabavno gledati tko će žustrije navijati, naša predsjednica ili princ - dodaje supruga Mirta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:54