USPJEH ČETVORICE HRVATA

KAKO SU ČETIRI PRIJATELJA IZ HRVATSKE OSTVARILI SVOJ AMERIČKI SAN Prije dvije godine otišli su, ono što su napravili je impresivno

Najbolji prijatelji Ivan Blaškić, Jakov Bašić, Dario Jovanovski i Ivan Abramović našli su se prije dvije godine u SAD-u kako bi tamo dovršili ono što su počeli u Zagrebu - studirali i igrali nogomet

Postali su najbolji prijatelji tek kada su se preselili na drugi kontinent, iako su živjeli u istom gradu. Otišli su jer im je ovdje bilo teško uskladiti najveću ljubav, nogomet i obrazovanje, a dočekao ih je ozbiljan dril koji im je život pretvorio u poštivanje rasporeda u kojemu su samo treninzi i učenje, s pauzama za brzi doručak i ručak.

Ustaju oko 6, liježu oko ponoći, svaki dan u tjednu. Izađu zabaviti se jednom mjesečno i to je sve. Ono što su napravili je impresivno, Umass Lowell, klub za koji igraju, pretvorili su u zvijezdu natjecanja, a osobno su, svaki za sebe, postigli zavidan uspjeh kao studenti. Od četvorice dvojica su na dekanovoj listi, svi imaju punu stipendiju i sami se uzdržavaju, a otkako su počeli igrati za Umass Lowell, gdje i studiraju, prvi put u povijesti škole osvojili su America East Conference.

Ivan Blaškić, Jakov Bašić, Dario Jovanovski i Ivan Abramović našli su se prije dvije godine na američkom kontinentu kako bi tamo dovršili ono što su počeli u Zagrebu - studirati i igrati nogomet.

Ledeni dom

Ivan Blaškić je 2014. godinu počeo u juniorskoj momčadi Dinama i s indeksom FER-a u ruksaku. Naporno usklađivanje sportskih i fakultetskih obaveza ipak je imalo smisla i na proljeće 2015. ukazala mu se prilika. Uočio ga je Francesco D’Agostino, trener koledža Umass Lowell kada je došao u Zagreb ne bi li pronašao nove igrače za svoj klub. U Zagrebu je D’Agostino gledao utakmicu na kojoj je igrao Jakov Bašić i među ostalim igračima uočio Ivana Blaškića. Blaškić tada nije bio zainteresiran za odlazak u Ameriku jer je smatrao da mu je znanje engleskog suviše slabo da bi se mogao pojaviti na nekom američkom terenu. Ipak je u jesen 2016. došao do Amerike. - U ledenom domu bez posteljine, pokriven samo svojom debelom jaknom, a odjećom kao jastukom proveo sam prvu noć. Sljedeću sam večer proveo lutajući kampusom i tražeći nekoga kome mogu dati nešto dolara da mi naruči zdravu hranu. Na kraju sam jeo masnu pizzu s hrpom tijesta i sira - sjeća se Blaškić, kojemu je velika pomoć i olakšanje bio dolazak Ivana Abramovića.

Život u kampusu

Jakov Bašić je do bostonskog koledža došao preko Floride, budući da pri polaganju ispita engleskog jezika nije osvojio dovoljan broj bodova, ali je sa 74 umjesto s potrebnih 79 upao na University of Central Florida i nakon godinu dana imao potreban uspjeh da se prebaci na Umass Lowell. Zahvaljujući odličnom uspjehu osvojio je i sportsku i akademsku školarinu, znajući da će tamo ponovno igrati s Blaškićem, s kojim je već igrao u NK Zagrebu. Prije nego što je otišao, i sam je vjerovao u priču kako odlazak u Ameriku znači ostvarenje sna i da je zbog toga sve super. Naravno, bilo je drukčije. - Jednostavno sam se zapitao gdje sam ja to došao? - opisuje Jakov prve tjedne bez obitelji, prijatelja, u sasvim novim okolnostima i nepoznatom okruženju, kako mu je Florida izgledala na početku.

No zahvaljujući ekipi iz kluba, kolegama s kojima je trenirao, sve se vrlo brzo sredilo. Osim hrane - menza je nešto drugačija nego u Zagrebu. Nije tipa uđeš jednom, pokupiš jedan tanjur i doviđenja. Tamo je sve ponuđeno po sistemu švedskog stola i samoposluživanja, hrane ima koliko hoćeš, ali upad u menzu košta 8 dolara. I opet, koliko god hrane bilo, tamo je gotovo uvijek loša. Osobito kada se navikneš, shvatiš da je ustvari jednolična - opisuje Jakov priznajući kako je istina da je mogao sam početi kuhati, ali mu se zbog obaveza i dovoljne doze lijenosti to ipak nije dalo. Uostalom, život u kampusu sa 60 tisuća studenata i gotovo potpuno ispunjenim vremenom raznim obavezama i svakodnevnim treninzima nije baš inspirativan za stjecanje kulinarskih vještina kada svaki odlazak u menzu može biti prilika za upoznavanje drugih ljudi. Ipak, to je iskustvo s Floride, onaj pravi život s frendovima počeo je kada je došao na Umass Lowell, pri čemu svaki od njih ima drukčiji doživljaj s najvećim problemom, novom, nepoznatom sredinom.

Rijetki izlasci

- Vrući ljetni dan, a ja izlazim s aerodroma kao izgubljeni psić - sjeća se Ivan Abramović svog dolaska u Boston. Za njega kažu da mu je nogomet bio jedino o čemu je cijeli život razmišljao. U HAŠK-u je u petnaest utakmica postigao isto toliko golova, a odlazeći u Vinkovce, gdje je trebao igrati za Cibaliju, odlučio se prvim vlakom vratiti u Zagreb jer je bio primljen na američki koledž. Susret s Amerikom ovako opisuje: - Nemam pojma gdje sam. Pokušavam se spojiti na wifi da bih nazvao trenera koji me treba pokupiti, ali mi nikako nije išlo dok preko razglasa nisam čuo: Ajvan! Tako Amerikanci izgovaraju Ivan. Bio je to trener D’Agostino, a njegov je poziv značio da sam spašen - opisuje Abramović svoj dolazak i raspoloženje, dok je danas dospio do toga da je već pet puta bio rookie of the week u America East Conference i postigao gol godine zakucavši nabačenu loptu škaricama, što je na internetu dostiglo 750 tisuća pregleda.

- Dnevna rutina definitivno nije nešto blisko prosječnom Hrvatu. Želiš li biti dobar u školi i uz to biti dobar na terenu, ustaješ u sedam, treniraš prije podne, a ostatak dana provedeš na nastavi. Vikendi su jedini dani kada imaš vremena biti Hrvat, izaći na sunce i popiti kavu, a da je ne nosiš u kartonskoj kutiji Starbucksa s predavanja na predavanje. Svakodnevno smo zajedno, većinu večeri provodimo radeći za školu ili za nogomet. Ustvari, podržavamo se da više radimo, a manje se zezamo pa smo stoga i tijekom semestra izašli samo dva ili tri puta, pri čemu je jedan izlazak bio onaj kada smo izašli proslaviti to što je Lowell osvojio Konferenciju, natjecanje u kojem je naš klub - opisuje Abramović.

Najvažniji gol

Dario Jovanovski je na Lowell stigao odmah nakon srednje škole zahvaljujući nogometu i činjenici da je s Abramovićem igrao u istom klubu u Hrvatskoj pa mu je tako i došla ponuda. - U odnosu na Hrvatsku, ovo je sasvim drugi svijet. Život je iznimno brz i dinamičan, juri se na sve strane, dok je kod nas u Hrvatskoj sve nekako opušteno - kaže i opisuje kako dnevno trenira dva do tri sata, a ostalo vrijeme provodi u učenju. - Sve je posloženo do najsitnijeg detalja - govori i dodaje kako je odlično što svi imaju punu stipendiju pa se ne moraju brinuti o financiranju svog boravka. - Važno je redovito učiti i trenirati, jer ako se opustiš nekoliko dana, ovdje se to odmah osjeti. No, pogleda li se naš rezultat u školi i na terenu, apsolutno smo ispunili jedan od svojih ciljeva - kaže Jovanovski. Ili, kako kaže Ivan Blaškić - Sve se isplatilo u trenutku kada sam na očev rođendan zabio gol za vodstvo u najvažnijoj utakmici sezone gdje smo pred punim tribinama osvojili America East Conference pri put u povijesti koledža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:14