MEMOARI

KAKO ZAPRAVO IZGLEDA ŽIVOT JEDNE OD NAJBOGATIJIH MAMA NA SVIJETU 'Billu sam rekla da dajem otkaz nakon što rodim. Preživjet ćemo i bez moje plaće'

Bill i Melinda Gates
 Profimedia, Newscom
 

Melinda Gates, diplomirana informatičarka i ekonomistica te supruga Billa Gatesa koja je u Microsoftu godinama radila kao menadžerica, uspješnu je karijeru napustila zbog obitelji. Uz obitelj se posvetila filantropiji i humanitarnom radu i nikad nije požalila svoju odluku. S mužem je 2000. osnovala najveću privatnu zakladu u humanitarne svrhe i redovno je na Forbesovoj listi najmoćnijih žena na svijetu.

U knjizi ‘The Moment Of Lift: How Empowering Women Changes The World’ otkrila je kako se u vlastitom odnosu izborila za jednakost, ali i kako je to utjecalo na zajednicu u kojoj žive.

Melinda i Bill bili su u vezi gotovo sedam godina kad su se oženili 1994. Gotovo dvije godine kasnije, na zajedničkom putu u Kinu, otkrila je da je trudna. U to je vrijeme Bill potpuno bio predan radu u Microsoftu, kao i ona, pa nije znala ni kako bi mu rekla da će postati roditelji. No na povratku mu je priopćila:

- Neću više raditi nakon što rodim bebu. Neću se vratiti tom tempu. Dovoljno smo sretni da nam ne treba moja plaća. Radi se o tome kako želim podizati obitelj. Ti sigurno nećeš smanjiti radne sate, a ne vidim kako uskladiti vrijeme koje mi je potrebno za kvalitetan posao i vrijeme za odgoj i obitelj.

Planiranje obitelji

To je značilo kraj zajedničkog rada u Microsoftu. Melinda otkriva da je u to vrijeme još uvijek bila uobičajena percpecija prema kojoj muškarac radi, a žena ostaje kod kuće s djecom. No, naglašava, to bi svakako trebao biti izbor, a ne nužda ili obaveza. Svjesna je da se može smatrati sretnom što joj je splet životnih okolnosti omogućio i karijeru i obitelj, no obitelj su planirali.

KIRKLAND (U.S.), Feb. 13, 2019  Photo provided by Bill & Melinda Gates Foundation shows that Bill Gates (R) and Melinda Gates pose for a photo after annotating the 2019 annual letter in Kirkland, Washington, the United States, on Jan. 8, 2019. Bill and Melinda Gates released their 2019 annual letter on Feb. 12 and a video speech was exclusively broadcast via Xinhua. Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, said Tuesday that exciting progress against poverty and disease around the world has been made in 2018, and China has been a major contributor to this progress. Bill Gates has called for strengthened investment in innovation in key areas so that related industries can continue to develop without worsening climate change. In their 2019 annual letter, Bill and Melinda Gates shared nine things that have surprised them over the course of their nearly two decades of work together in global health and development., Image: 363231904, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Melinda i Bill u veljači 2019.

- Nije slučajnost što nisam ostala trudna prije nego što mi je prošlo gotovo 10 godina radnog staža u Microsoftu. Bill i ja smo bili spremni imati djecu. Nije slučajnost što se Rory rodio tri godine nakon Jenn, a naša druga kćer Phoebe tri godine nakon Roryja. Mi smo tako htjeli. Imala sam i sreće što sam mogla zatrudnjeti kad sam htjela, ali i što nisam morala ostati trudna kad to nisam htjela - istaknula je.

Inače katolkinja, Melinda je radeći za zakladu, posebno organizirajući cijepljenje djece u siromašnih afričkim državama, promijenila neke stavove. Susrela se s brojnim ženama koje stoje na velikoj vrućini s djecom čekajući cjepivo. Međutim, otkrila je i da se mnoge te mame pitaju kad će one dobiti cjepivo, ili barem mogućnost odluke žele li uopće imati djecu ili ne.

Siromaštvo i nemoćne žene idu ruku pod ruku, smatra Melinda, a kontracepcija je možda najviše spašava živote i osnažuje žene. Kao katolkinja malo se iznenadila vlastitom promjenom mišljenja, no postala je veliki zagovornik planiranja obitelji, što joj je, dakako, donijelo i brojne kritike.

Melinda Gates has posted a photo on Twitter with the following remarks:
Happy Red Nose Day! Post your red nose photo using #RedNose25 and we'll donate  to charity 
Twitter, 2015-05-21 16:15:45. 
Photo supplied by insight media. Service fee applies.

This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 246012293, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media
Profimedia, Insight Media
Bračni par Gates 2015.

Neplaćeni posao i jednakost

- Kontracepcija spašava živote milijune žena i djece. To je medicinska činjenica - tvrdi Melinda koju su putovanja odvela u najsiromašnije krajeve svijeta. Ondje žene ne samo da moraju raditi uz odgoj brojne djece, već one odrađuju gotovo kompletan neplaćeni posao. Pod neplaćeni posao podrazumijeva kućanske poslove i nema države u kojoj taj teret više ne pada na ženu nego na muškarca. To znači da žene rade sedam godina više neplaćenog posla u životu nego muškarci, ističe Melinda koja je unatoč svemu i u svojoj kući postigla neku ravnotežu.

Odgoj djece oduzima dosta vremena kad se zbroje razvažanje u vrtić ili školu, kod liječnika, vanškolske aktivnosti, zajedničko pisanje zadaće, kuhanje, održavanje odnosa unutar obitelji i s prijateljima odlascima na rođendane i druge proslave… Bill je zbog posla puno putovao i bio dosta odsutan. Nakon nekog vremena povjerila se Billu da je iscrpljena i da treba pomoć. Prva stvar koju je preuzeo je vožnja kćeri u vrtić nakon čega je Melinda primijetila da također dosta očeva dovozi svoju djecu. U razgovoru s jednom mamom shvatila je da je upravo Bill to potaknuo:

- Kad smo vidjele da Bill vozi djecu u vrtić, rekle smo doma muževima - ako može on, možete i vi - objasnila joj je ta mama. Nekoliko godina kasnije primijetila je da uvijek ostaje zadnja u kuhinji nakon večere pospremajući iza svih.

- Nitko ne može otići iz kuhinje dok mama ne ode iz kuhinje - rekla im je tada i svi su se složili. Bill je, kaže, unatoč svom poslu uvijek podržavao ravnopravnost u obitelji. Svjesna je da spada među privilegirane majke, barem zahvaljujući financijskoj sigurnosti, no o ‘besplatnom radu’ kod kuće još uvijek govori na konferencijama jer smatra da se radi o ‘teretu koji povezuje mnoge majke’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59