JOŠ JEDNA PRIČA O ODLASKU

'LAKO SAM DOBILA POSAO, ALI TO MI JE BILO NAJTEŽE RAZDOBLJE U ŽIVOTU' Mlada inženjerka zaposlila se nakon samo 7 dana u Njemačkoj, evo zašto je otišla

 Facebook

Mlada inženjerka građevine Ivana Bradara prije godinu i pol dana odselila je iz rodnog Sarajeva u Düsseldorf. Njezina bi se priča možda utopila u moru sličnih, svih onih obrazovanih mladih ljudi koji sele iz Hrvatske i susjednih zemalja u potrazi za boljim uvjetima života, no kod nje nije bio presudan faktor ‘trbuhom za kruhom’.

Nju je mučila sredina, poremećen sustav vrijednosti, nedostatak perspektive za mlade ljude, sigurnosna situacija i druge anomalije u bosanskohercegovačkom društvu. ‘Uvijek sam htjela postići nešto više od onoga što mogu u BiH i htjela sam se okušati u inozemstvu. Ovdje kontrolori u tramvajima zarađuju kao inženjeri početnici u BiH, ovdje se jednostavno zna kako se tko vrednuje’, rekla je Brdara za Deutsche Welle.

Bradara je diplomirana inženjerka građevine koja je odmah nakon studija dobila stalni posao u jednoj od vodećih projektantskih tvrtki u BiH, radila na zahtjevnom projektiranju mostova i imala natprosječnu plaću za bosanskohercegovačke prilike. Ipak, za sebe je željela više, a u zemlji perspektive nije bilo.

Na poslu je dala otkaz, počela učiti Njemački i slati molbe za posao. U roku od dva dana dobivala bi odgovore za natječaje i u roku sedam dana od prve poslane prijave dobila je posao u uglednoj projektantskoj tvrtki koja zapošljava preko 800 inženjera.

Kaže da je tad tek uslijedio najteži dio. ‘Iako sam, zahvaljujući znanju u struci, lako dobila posao, meni je to bilo najteže razdoblje u životu. Njemački sam dobro poznavala i govorila, ali jezik s tečajeva nije isti kao onaj koji se svakodnevno govori. Dešavalo se da na stručnim razgovorima ne razumijem pola onoga što mi je rečeno. No, bila sam uporna i sve te riječi i termine koje nisam razumjela odmah sam prevodila i učila’, objasnila je. Kolege su joj pritom pomagale i imali su puno razumijevanja za nju, piše DW.

Düsseldorf već doživljava kao svoj grad: ‘Ovdje je sve uređeno, sve se planira, poštuju se pravila, postoji perspektiva da se dalje znanstveno usavršavam, učim novi jezik, puno je viša kvaliteta života, što meni osobno savršeno odgovara.’

Osim toga, kao bivša odbojkašica koja je nastupala za juniorsku i seniorsku reprezentaciju BiH, javila se drugoligaškom klubu TSV Bayer 04 iz Leverkusena, dobila angažman i sad svakodnevno nakon posla odrađuje dvosatne treninge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:44