ZLOČIN NA INTERNETU

MAJKA 11-GODIŠNJAKINJE KOJA JE BILA ŽRTVA PEDOFILA UPOZORAVA RODITELJE DILJEM SVIJETA 'Ne budite sigurni da poznajete svoje dijete'

 Pixabay

Obaveze i odgovornosti koje roditeljska uloga sa sobom nosi kompleksne su i zahtjevne, a svoju djecu ponekad jednostavno ne možemo u potpunosti zaštititi. I koliko god se trudili i bili uvjereni da smo dovoljno informirani o sigurnosti na Internetu, koliko god mislimo da svoje dijete poznajemo i da je dovoljno odraslo i svjesno da se ne dovede u opasnu situaciju, stvarnost je ponekad drugačija.

Svoje zastrašujuće iskustvo o napadu pedofila na dijete za britanski Independent prepričala je majka 11-godišnje djevojčice.

- Volim Internet. Volim neograničenu mogućnost informacija koje nam tehnologija pruža, volim komfor koji imamo kad iz vlastite fotelje organiziramo putovanje ili kupujemo namještaj. Tehnologija je naša budućnost i budućnost naše djece, ali surova realnost leži u činjenici da, ako nećete 24 sata u danu svake minute nadgledati što vaše dijete radi na Internetu – znajte da ono nije 100-postotno sigurno - ovim je riječima britanska majka, po zanimanju socijalna radnica, započela svoju priču novinarima Independenta.

Hannah H. prepričala je kako isprva nije željela da njezino dijete koristi Facebook. Legalna granica za otvaranje Facebook profila je 13 godina, a njezina je djevojčica tad imala samo 11. Ipak, ne postoji način da Facebook prepozna vaše stvarne godine, dovoljno je upisati odgovarajuće godište.

Hannah je popustila kćerinim upornim molbama i emocionalnim 'ucjenama'. Linijom manjeg otpora, izbjegavajući svakodnevne rasprave i svađe ispunjene rečenicama 'Svi imaju', 'Izuzeta sam iz društva' i sl. majka je pokleknula, kao što bi najvjerojatnije i većina roditelja.

Ipak, potrudila se djevojčici objasniti sve uvjete korištenja i upozoriti ju na moguće opasnosti. Rekla joj je da joj profil mora biti privatan, znala je i njegovu lozinku te ju upozorila da će joj ponekad pregledati profil, a posebno joj je zabranila da prihvaća zahtjeve za prijateljstvom upućene od strane nepoznatih ljudi. Kćeri je objasnila i opasnost od pedofila koji vrebaju Internetom.

No, metoda muškarca koji je naudio njezinoj kćeri bila je krajnje proračunata. Nije se uklapao u 'kalupe' i u tome je vjerojatno tajna njegova 'uspjeha'.

Pedofil je prije Hannine kćeri mjesecima kontaktirao njezine školske kolegice. U trenutku kad je 11-godišnjakinji poslao zahtjev za prijateljstvom, broj njihovih zajedničkih prijatelja iznosio je 32, a njegova profilna fotografija bila je mutni odraz učenika odjevenog u školsku uniformu.

Nazivao se Jack Smith i školarke su bile uvjerene da je riječ o kolegi, dečku koji se iz zabave lažno predstavljao.

- Saznala sam njegov pravi identitet tek na suđenju – otkrila je Hannah.

- Bio je to pomoćnik u lokalnoj trgovini, mladić u kasnim 20-ima, osoba koju sam samo nekoliko dana ranije u razgovoru sa susjedom opisivala kao izuzetno simpatičnog novog zaposlenika – nastavila je žena.

Visok, vitak, s pomalo štreberskim izgledom i zaraznim osmijehom, jednostavno se nije uklapao u 'profil pedofila'. I u tome je najveća greška, smatra Hannah, misliti da uopće postoji određeni profil ljudi s ovim poremećenim namjerama.

Kad je saznala što se dogodilo njezinoj kćeri, žena je bila šokirana. Nije ju željela ispitivati previše detalja, ono što ju je utješilo bila je činjenica da se nikad nisu našli uživo.

- Ona o tome nije željela razgovarati. Osjećala je nelagodu i sram, a meni je bilo zastrašujuće promišljati o detaljima pa ju nisam ni forsirala da mi ih prepričava – iskrena je Hannah.

Sve gnjusne detalje saznala je tek na suđenju manijaku.

- Započelo je sa slanjem prijateljskim poruka, šalama, raznim simpatičnim emoticonima. Sljedeći korak bio je zahtjev da upali web kameru. U početku, moja je kći to odbijala, no njihov odnos prerastao je u svojevrsno prijateljstvo – pojasnila je mama djevojčice.

Hannah nije ni znala da Facebook ima opciju video razgovora, a posebno ju je potreslo što je njezina kći sudu prepričala da se sramila pokazati svoje lice, pa je ispred kamere stavila svog plišanog medvjedića.

Pedofil je pred kamerom masturbirao.

Prvo seksualno iskustvo 11-godišnjakinje bilo je to da je vidjela penis muškarca koji masturbira u svojoj sobi i ovoj je majci ta činjenica nešto što će ju, kako kaže, proganjati do kraja života.

Djevojčica je uslijed tog događaja ugasila web kameru i tad su uslijedile gnjusne, seksualne i napasne poruke i fotografije koje joj je 'Jack' slao. Sve to događalo se u relativno kratkom periodu od samo dva tjedna, no posljedice za djevojčicu i njezinu majku su doživotne.

Hannu je šokiralo i što je njezina kći godinu dana tajila strašno iskustvo zbog kojega je osjećala neopisiv sram i strah.

- Da mi je netko rekao da mi moja kći nešto taji, ne bi mu vjerovala. Bila sam sasvim sigurna da imamo otvoren i iskren odnos, no nekad zaista morate sami sebi priznati da možda ne poznajete dovoljno vlastito dijete – savjetuje Hannah.

Hannina kći šutnju je objasnila osjećajem srama i krivnje što nije poštovala majčine zabrane i upute oko korištenja Facebooka.

Srećom, majka djevojčice iz škole koju je Hannina kći pohađala raskrinkala je pedofila i prijavila ga je policiji.

U konačnici, manijak je optužen za pedofiliju i seksualno uznemirivanje 38 djevojčica i osuđen je na pet godina zatvorske kazne – prenosi Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:27