ALICE WEIDEL

MLADA PRIPADNICA DESNE STRANKE Kako je lezbijka koja sa ženom ima dvoje djece postala zaštitno lice ksenofobne njemačke političke stranke AfD?

Alice Weidel
 Joachim Herrmann / REUTERS
 

“Prvo što napravim kad se ujutro probudim jest da pogledam vijesti na svojem smartphoneu. Zatim u tražilicu upišem riječi muškarac i nož, a rezultati koje dobijem su sljedeći: ‘19-godišnjak ozlijedio muškarca nožem’, ‘Parkiranje je predugo trajalo, muškarac izvukao nož’, ‘Krvava borba u prenoćištu za azilante: Muškarac nožem napao volontere’. Muškarac, nož, nož, muškarac, nož i tako cijelo vrijeme nakon 12 godina vladavine Angele Merkel.”

Tako je na predizbornom skupu 29. kolovoza u Chemnitzu govorila Alice Weidel, dok je cijela dvorana brujala u znak odobravanja.

Tko je Alice Weidel, glavna kandidatkinja desno-konzervativne stranke Alternative für Deutschland na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Njemačkoj?

Obitelj su otac, majka i djeca. Amen

Zajedno s Alexanderom Gaulandom, Alice Weidel nositeljica je liste AfD-a u pokrajini Baden-Württemberg, ali njezin profil definitivno ne odgovora prosječnom članu stranke, u kojem je udio žena samo 16 posto. Sa svojih 38 godina ona je jedna od mlađih članova, a i njezin privatni život u potpunosti je u opreci s onim što stranka propagira: Weidel je, naime, deklarirana lezbijka i živi u partnerstvu sa ženom sa Šri Lanke, s kojom ima dvoje djece. Idealna obitelj, prema izbornom programu AfD-a, sastoji se od “oca, majke i djece”. Alice Weidel predstavlja se kao moderna i liberalna predvodnica, koju ni njezin privatni život ni dulji boravak u Kini nisu spriječili da postane zaštitno lice ove nacionalističke i ksenofobične stranke.

Rođena je 1979. godine, a odrasla je u gradu Harsewinkel, u saveznoj pokrajini Nordrhein-Westfalen, gdje su je zvali nadimkom Lille i gdje je još od djetinjstva pokazivala velike ambicije. Dolazi iz dobrostojeće obitelji; otac Gerhard, također član AfD-a, bio je trgovački predstavnik, majka je bila domaćica i brinula za troje djece. Alice Weidel zapravo je htjela studirati medicinu, no ipak se opredijelila za ekonomiju. Prema životopisu koji je objavljen na službenoj stranici AfD-a, bila je najbolja studentica svoje generacije na Sveučilištu Bayreuth, a potom je dobila stipendiju zaklade Konrad Adenauer za dodatno školovanje u Kini.

Kao žestoka kritičarka eura, AfD-u je pristupila 2013. godine, kada je borba protiv eura još bila najvažnija tema ove stranke. Prije toga radila je u tvrtki Goldman Sachs, a posljednje radno mjesto bilo joj je u mesnoj industriji, u jednoj obiteljskoj tvrtki u kojoj je šef bio njezin školski kolega. Danas pod svoje zanimanje navodi samostalna savjetnica.

Siromašan i lijevo orijentiran

Weidel ima prijavljeno prebivalište u mjestu Überlingen am Bodensee, ali živi u švicarskom Bielu, gdje živi i njezina partnerica. Biel, grad na istoimenom jezeru u kantonu Bern, sa 54 tisuće stanovnika deseti je po veličini i jedini službeni dvojezični grad u Švicarskoj. Tradicionalno je radnički grad koji je godinama živio od urarske industrije, a u njemu se danas nalaze sjedišta Swatcha i Omege, te pogoni za proizvodnju Rolexa. Za švicarske pojmove, Biel je siromašan, lijevo orijentiran i ima puno viši udio primatelja socijalne pomoći od ostatka zemlje, koji tamo žive zbog jeftinih stanarina. Gradonačelnik Erich Fehr je socijaldemokrat, a 9,9 posto stanovnika Biela su muslimani, što ga čini gradom s najviše muslimanskog stanovništva u cijeloj Švicarskoj.

Sarah Bossard, partnerica Alice Weidel, rođena je na Šri Lanki, a kao dijete je posvojena u jednu švicarsku obitelj i odrasla je u Bielu. Po zanimanju je filmska producentica, poznata u lijevim i intelektualnim kulturnim krugovima. Weidel i Bossard zajedno odgajaju dva sina vrtićke dobi, a žive u jednoj višekatnici u središtu Biela, ne tako daleko od dijela grada pod imenom Madretsch, u kojem se nalazi čak devet džamija gdje se vikendima sastaju afrički i arapski muslimani, koji pretežno žive u francuskom dijelu Švicarske, te turski, bosanski i albanski muslimani, koji pretežno žive u njemačkome dijelu.

Kako navodi Der Spiegel, u samom AfD-u poneki smatraju seksualnu orijentaciju Alice Weidel nenormalnom, ali nitko je zbog toga (još) nije prozvao - smatraju da živi diskretno i doprinosi stranci svojim stručnim znanjem. Kontradikciju između svog životnog stila i članstva u stranci koja se zalaže za tradicionalnu obitelj Weidel, kaže, ne vidi. Izjašnjava se za očuvanje sadašnjeg statusa quo, prema kojemu homoseksualni parovi žive u registriranom partnerstvu. Osim toga, smatra da privatno i političko moraju biti odijeljeni. AfD je poznat po tome što se kritički odnosi prema islamu, odbija politiku spašavanja eura i zalaže se za sigurne granice, a to su sve, tvrdi Weidel, pozicije s kojima se i ona u potpunosti identificira. Ipak, njezinoj tamnoputoj partnerici zasigurno ne bi bilo ugodno na demonstracijama Pegide.

Izbjeglice bez obrazovanja

Strance prihvaća “ako su kvalificirani i donose napredak, poput indijskih stručnjaka za kompjutore”, ali izbjeglice bez obrazovanja za nju su “posljednji čavao u lijes njemačkom socijalnom sustavu”. Nije se izjasnila o izjavi svoje stranačke kolegice Jeanette Ihme, visokopozicionirane članice u Saarlandu, koja je kazala da bi izbjegličke brodove u Sredozemnom moru “sve trebalo potopiti, zajedno s teretom”.

Novine NZZ am Sonntag objavile su kako u Bielu plaća i porez, što je za NZZ potvrdio i porezni savjetnik Urs Stauffer. To je prilično neobično, kada se uzme u obzir da AfD prolazi dobro upravo kod onih birača koji se zalažu za ekonomski jaku Njemačku, pa im ne bi trebalo biti svejedno što kandidatkinja s vrha liste poreze plaća u inozemstvu.

German right-wing party Alternative for Germany (AfD) co-leader in the upcoming general elections Alice Weidel arrives for a news conference in Berlin, Germany, September 18, 2017. REUTERS/Axel Schmidt
Axel Schmidt / REUTERS
Alice Weidel

Njemačke novine Die Zeit nedavno su otkrile i kako je Weidel na crno zaposlila jednu izbjeglicu iz Sirije koja je kod njih u kućanstvu radila kao čistačica. “Prije dvije godine upoznali smo izbjegličku kršćansku obitelj iz Damaska, koje je pobjegla u Švicarsku i kojoj smo pomagali kod prijevoda, traženja stana i obavljanja administrativnih poslova. Iz zahvalnosti, njihova kćer pomagala je mojoj partnerici tijekom trudnoće, dok sam ja zbog obaveza boravila u Njemačkoj. Nikada im nismo platili ni centa, a ta obitelj pravi je primjer integracijske volje”, oglasila se Weidel tim povodom.

Prema najnovijim anketama, AfD je trenutno treća najjača stranka u Njemačkoj, a sa 12 posto glasova prvi put bi mogla ući u parlament. Tipičan glasač AfD-a je muškarac s iznadprosječnim socijalnim statusom i primanjima, no AfD privlači i puno tzv. protestnih glasova, pa nije čudno da najbolje prolazi upravo u istočnim pokrajinama - Brandenburgu, Sachsen-Anhaltu i Thüringenu - gdje ima puno više sadašnjom politikom nezadovoljnih birača koji su promijenili stranu.

Iako je jedna od naizgled liberalnijih u svojoj stranci, svoje konzervativno lice Alice Weidel pokazala je u ovoj izbornoj kampanji, kada je počela huškati protiv stranaca i govoriti o tzv. Schuldkultu, odnosno kultiviranju kolektivnog osjećaja krivnje zbog Drugog svjetskog rata, a Angelu Merkel rado bi izvela na sud zbog navodnih nepoštivanja zakona tijekom izbjegličke krize. Ili, kako bi Nijemci rekli jednom izrekom koju često koriste - javno propovijeda vodu, a u tajnosti pije vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:56