KOMPLICIRANI ZAHVAT

'MOJ LAV JE DOBIO BITKU!' Maleni Šimun iz Županje operiran je na Floridi. Ako sve prođe po planu, dječak bi napokon trebao prohodati

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2019. u 11:27

Facebook

 

Maleni Šimun Stojanović, dječak iz Županje rođen s brojnim oštećenjima, operiran je jučer u bolnici u West Palm Beachu na Floridi, objavila je njegova majka na Facebooku. - Moj lav je dobio bitku nakon 9 punih sati! - napisala je Martina Stojanović na toj društvenoj mreži.

Iznimno teška i zahtjevna operacija bi mu trebala omogućiti da prvi put stane na noge i prohoda.

Podsjetimo, Šimun je rođen u studenome 2017. s brojnim malformacijama, u nogicama mu nedostaje više od 25 kostiju, čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a ima i duplicirani femur (bedrena kost). Dječak je s roditeljima u SAD otputovao 30. kolovoza.

Smještaj su im u svome stanu, udaljenom približno pet kilometara od bolnice, osigurali supružnici iz Rovinja, koji žele ostati anonimni.

- Domaćin nas je dočekao i proveo s nama četiri dana jer smo bili u A zoni (evakuacijskoj zoni) kada je harao uragan Dorian. Srećom i uz Božju pomoć samo nas je okrznuo, a najavljivana nam je apokalipsa. Iz ovog su se područja svi bili iselili i tek sada se vraćaju. Ovdje je jako toplo i sparno. Hvala Bogu, Šimun je to jako dobro prihvatio i prilagodio se i klimi i vremenskoj razlici - ispričala je ovaj tjedan, uoči operacije, za Glas Slavonije majka Martina.

Vrhunski stručnjak dr. Dror Paley, koji rješava najteže ortopedske slučajeve u svijetu, je uz asistenciju tima liječnika Šimunu trebao amputirati natkoljenicu lijeve noge koja nema funkciju, ne može ju ni dignuti ni pomicati i samo se služi s desnom, od dupliciranog femura rekonstruirat će kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala.

 

- Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika do sada nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna - priča majka Martina.

Pohvalila je iznimnu ljubaznost medicinskog osoblja koje im stoji na raspolaganju za sva njihova pitanja, a ima ih bezbroj, i ono što im je, kažu, najvažnije, imaju veliko razumijevanje i iskustvo s bolnim osjećajem roditelja kojima dijete ide na amputaciju i doista suosjećaju...

- Nekoliko sati nakon operacije suprug i ja moći ćemo otići kod Šimuna i s njim u bolnici ostati do otpuštanja. Koliko dugo će biti hospitaliziran ovisit će o tijeku oporavka, tu nema konkretnih odgovora, baš kao ni za samo trajanje operacije - pojašnjava majka za Glas Slavonije.

Dječak će minimalno šest tjedana biti u gipsu i potom slijedi rehabilitacija. Kada skine gips i otekline mu splasnu, kreće se u izradu prve proteze, koja se čeka oko četiri tjedna.

Svojoj kući u Županju dječak bi se trebao vratiti za nekoliko mjeseci, hodajući, s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja ima funkciju savijanja.

- Radujemo se njegovom prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmjeha, koji je neprocjenjiv, ne znam kako bismo sve ovo izdržali - poručuju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo