NEVJEROJATNA PRIČA

'Moja curica rođena je s izuzetno rijetkom vrstom leukemije, doktori joj nisu davali puno šansi, odustali smo i od liječenja, a onda se dogodilo čudo'

 Profimedia, Alamy
 

Nevjerojatnu priču o djevojčici kojoj je odmah po rođenju dijagnosticiran rijedak oblik karcinoma objavio je britanski Daily Mail. Riječ je o ulomcima dirljive ispovijesti njezine majke, književnice Pije de Jong, koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Odmah nakon rođenja babica je bila zabrinuta zbog plavih točkica na tijelu krhke bebe. Charlotte je imala izraslinu na leđima, mekani ružičasti brežuljak.

Idućih dana plavih točkica na blijedoj Charlottinoj koži bilo ih je sve više.

Liječnik je zatražio pretrage. Kada su stigli rezultati biopsije koštane srži roditelji Pia de Jong i njezin suprug Robbert pozvani su na razgovor s onkologom.

- Biopsija je potvrdila naše sumnje. Charlotte se rodila s rijetkom, ali vrlo opasnom vrstom leukemije. Nažalost, izgledi za preživljavanje su loši, rekao je.

Potom je nastavio kako se moraju dogovoriti o daljnjem liječenju, odnosno izabrati ono što je najbolje za malenu Charlotte.

- Jedina stvar koju vam možemo ponuditi je kemoterapija. Nažalost, jako je opasna za djecu, a kada je novorođenčad u pitanju, može biti fatalna. Ako i preživi, nuspojave mogu biti vrlo ozbiljne. Iskreno, ne možemo reći što je najbolje za Charlotte. O ovoj bolesti nemamo puno saznanja. Samo nekoliko dokumenata iz kojih možemo dobiti vrlo malo informacija, govorio je onkolog.

Na zahtjev oca, dobili su te dokumente, a jedna od prvih rečenica je glasila:

- Načelno, kongenitalna mijeloidna leukemija je smrtonosna bolest.

Pia de Jong osjećala je kao da se soba pomiče. Ustala se i krenula prema vratima.

- Nećemo je liječiti. Idemo doma, svi troje, rekla je pogledavši supruga od kojega je dobila pogled odobrenja za svoju odluku.

- Jeste li sigurni da to želite? Samo čekati, bez terapije? Roditelji uvijek žele učiniti sve što je u njihovoj moći za svoju djecu, upitao je doktor.

- Mi nećemo učiniti ništa. I to ponekad može biti puno, rekla je Pia.

Kada je došla doma, Pia de Jong praktički nije ispuštala malenu Charlotte iz svojih ruku. Željela je upiti njezin miris. Ljubav koju je osjećala prema svojoj curici potpuno ju je obuzimala.

- Charlotte, ostani sa mnom, šaputala joj je želeći u bočicu sačuvati njezin miris. Za kasnije.

Sve što je Pia de Jong željela bilo je da se pripremi za život prepun sjećanja na svoju curicu. Osim Charlotte, ona i Robbert imaju još dva dječaka.

Nekoliko dana kasnije, uzbuđeni Robbert došao je do nje dok je ušuškavala Charlotte i ispričao joj nešto jako važno. Često je navečer prebirao po knjigama i časopisima tražeći inspiraciju.

- Pronašao sam nešto jako važno, prošaputao je i nastavio:

- Blog o dječaku koji živi u Americi i rođen je s istom dijagnozom kao i Charlotte. Zove se Sammy. I znaš što je najnevjerojatnije. On je još uvijek živ, ima osam godina.

Pia je spustila Charlotte u krevetić i naglo se zainteresirala.

- Preživio je, a nije prošao kemoterapije?, upitala je.

- Upravo tako. Dogodila mu se spontana remisija, odnosno povlačenje teške bolesti, rekao je Robbert.

Pia de Jong počela je plakati i vrištati u isto vrijeme. Osjetila je takav nalet energije da bi mogla, ako treba, istrčati maraton bosonoga.

Prilikom sljedećeg posjeta liječniku spomenula mu je slučaj izliječenog dječaka. Nije reagirao, rekavši tek: 'Ona ima svoj način'.

Prvih godinu dana života Charlotte je bila osjetljiva beba, stalno umorna, krhka, mlitava. Imala je boljih i lošijih dana. Neizvjesnost je plašila Charlottinu majku.

Jedne večeri kada su se ona i suprug Robbert pripremali okupati Charlotte, suprug je primijetio: 'Izraslina na njezinim leđima je nestala'.

Pia je znatiželjno prstima prešla preko njezinih leđa i doista. Plava točka koju je babica primijetila po njezinom rođenju je nestala.

- Ovo je vrlo važno. Bila je prva i najveća. Ne znam kako se ovo dogodilo, ali ona je to učinila sama, bez ičije pomoči, rekao je Robbert.

Sljedeća kontrola kod liječnika donijela je još dobrih vijesti.

- Njezina je koža svaki put sve čišća.

Njegove riječi donijele su radosne osjećaje za Piju de Long, ali znala je da je izlječenje još uvijek prevelika riječ za ovo što se događa. No, budućnost je bila manje crna.

Roditelji malene Pije ponadali su se da bi Charlotte mogla uskoro biti još bolje. I bila je.

Više nije bila tako bljedunjava, i nije bila umorna cijelo vrijeme. Pia i Robbert pažljivo su radili planove za ljeto. Sa strepnjom su pratili njezinu krivulju rasta, bojažljivo se pitali što bi mogla postati kad naraste.

Charlotte je bivala bolje svakim danom, življe.

Sljedeća kontrola donijela je sjajne vijesti.

- Tumori su nestali. Dogodilo se ono što smo se jedva usudili nadati. Ona je u remisiji, rekao je liječnik.

Kada je Charlottina majka upitala znači li to da je zauvijek zdrava, onkolog je odgovorio:

- Kada su odrasle osobe u pitanju, prvih pet godina nakon izlječenja leukemije je ključno, ako se bolest ne vrati, smatramo ih izliječenima. Za bebe je teško prognozirati.

Charlotte je tada imala godinu dana.

- Prije godinu dana, bio je vruć dan kao danas, rodila sam kćer. Djevojčicu kojoj smo dali najljepše ime na svijetu. Danas je opet rođena, ovaj put potpuno zdrava, napisala je Pia de Jong u intimnoj ispovijesti o borbi za život vlastite kćeri koju je zabilježila u knjizi Spašavajući Charlotte - Majka i moć intuicije.

Charlotte de Jong danas ima 17 godina i zdrava je tinejdžerica.

Naravno, njezin slučaj je jedinstven i nipošto ne smije služiti kao uputa za ne-liječenje.

Pia de Jong je književnica, višestruka dobitnica literarnih nagrada i kolumnistica Washington Posta.

Živi u Sjedinjenim Državama, kamo se preselila s obitelji iz Amsterdama 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:24