FRATAR, IMAM I POP

'MOŽE LI NA BRDOVITI BALKAN DOĆI SUNCE?' Fotografije trojice prijatelja govore tisuću riječi, mnogima su privukle pažnju i izmamile im osmijeh na lice

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2019. u 22:50

FACEBOOK

 

Fra Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i paroh Željko Vidaković sluge su Božje u Vojniću u Hrvatskoj, točno tako piše ispod fotografije objavljenoj na Facebooku.

Poznati efendija Admir Muhić fotografirao se - i nije mu prvi put - s fra Ivom Bošnjakom i parohom Željkom Vidakovićem, a podsjetimo, za priču o njihovu prijateljstvu novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić ove godine osvojio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva - dobio je Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo za 2018. godinu.

Njegov nagrađeni tekst možete pročitati OVDJE.

Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, shvaćaju da vjersku toleranciju mogu najbolje pokazati na svom primjeru - zajedničke fotografije snimili su u Hrvatskoj, a njihovo obrazloženje dao je efendija Admir Muhić na svom Facebook profilu.

- E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati dijeljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasjenimo zlu crnu kroniku i politiku - napisao je Admir Maljevac Muhić, a prenosi Slobodna Dalmacija.

 

- Zasad zanimljiva fotografija trojice svećenika koji vjeruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pozornost i ne dijeli se dalje. Razloga zato može biti više. Možda svećenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvijek nezgodno vrijeme. Sumorno je. Kiša pada li pada - komentirao je netko ispod fotografije na kojoj se na istom mjestu nalaze fratar, imam i pop.

No nakon nekoliko dana fotografije su se ipak počele dijeliti putem društvenih mreža.

- Htjeli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sjesti za stol i pregovarati i naći rješenje za probleme. Nas trojica super surađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rješavamo probleme - rekao je u telefonskom razgovoru Admir ef. Muhić.

- Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu, a jedino se postavlja pitanje - ako mi možemo funkcionirati zajedno kao tri dobra prijatelja, mogu li i oni koji nas predstavljaju zajedno... Može li na brdoviti Balkan doći Sunce - pita se efendija.

- Nije ovo fotografiranje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo - rekao je i pojasnio kako su njihove prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. nakon čega su njih troje zbog svog pristupa postali zanimljivi u regiji.

Jedno je sigurno, kaže, "svakoga dana prolazimo kroz teška iskušenja, ali ostajemo sa svojima do samoga kraja".

- Ljubiti i cijeniti drugoga svakoga dana i ništa nam drugo ne treba - zaključuje efendija, a piše Slobodna Dalmacija.

Komentari ispod fotografija su različiti - od onih koji hvale ovakav pristup do onih koji "naslikavanje" ipak osuđuju.

- Tako i treba, samo nastavite tako! Svaka čast, eh, kad bi svi ovako bili složni i zagrljeni... Gdje bi nam bio kraj - oduševljeni su korisnici društvenih mreža.

- Lijepo je vidjeti ljude da se druže, ali svi ljudi koji razumno razmišljaju, znaju da ste Vi i religije kojima služite i širite ih upravo ti koji ljude razdvajate - nadodali su pojedinci.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo