SALVADOR SOBRAL

MRAČNA PROŠLOST TIHOG EMOTIVCA KOJI JE POBIJEDIO NA EUROSONGU Život mu je vrtlog jazza, droge i opake bolesti

Živim u zamci svoje bolesti. I taj osjećaj mi je najgori. Ne mislim da sam zbog toga poseban. Običan sam čovjek koji ima zdravstveni problem. I ako sutra umrem, umrijet ću sretan.

Teško je ne zamijetiti čovjeka koji ovako promišlja život. Osvojivši Eurosong, emotivni Portugalac Salvador Sobral osvaja i naslovnice diljem Europe. Njegov nedavni intervju s Danielom Oliveirom za televizijsku kuću SIC bio je posebno emotivan.

- Svakog dana kad se probudim i normalno dišem, za mene je to dobar dan. A opet, ima dana kad sam toliko loše da plačem - priznao mu je.

Oliveira, inače producent i voditelj emisije “Alta Definicao” pitao ga je na kraju što mu se vidi u očima kad nastupa.

- Vidi se nada - odgovorio mu je Sobral.

Padali su rekordi ovog vikenda u Kijevu. Portugal je prvi put u povijesti pobijedio na Eurosongu, pune 53 godine nisu se popeli na tron, još otkako su se prvi put pojavili 1964. godine. Nikad nisu bili u pet najboljih. Lani se čak nisu ni natjecali jer su godinu prije zapeli u polufinalu.

Stoga je Sobral na povratku iz Ukrajine dočekan kao heroj. Aerodrom je bio pun fanova - scena koja je inače rezervirana, pišu portugalski mediji, za nogometaše.

Voli Beatlese

Sobral je rođen tri dana nakon Božića 1989. godine u Lisabonu. Kao klinac često je putovao s roditeljima i sestrom Luisom Sobral, koja mu je inače i napisala pobjedničku pjesmu za Eurosong.

- Mnogo smo putovali i slušali glazbu. Beatles, Genesis, Simona i Garfunkela - prisjetio se u jednom razgovoru za španjolski list El Pais. To je ta glazba s emocijom, a ne konfekcijski vatromet, o čemu je pričao na pozornici u Kijevu.

I on i sestra odmalena su zaraženi glazbom i oboje su brzo krenuli s nastupanjem. Salvador je kao školarac aktivno sudjelovao u postavljanju školskih mjuzikala, a kako su mu roditelji primijetili da ima sluha i osjećaja za ritam, već sa deset se prijavio na natjecanje “Bravo Bravissimo”.

S osamnaest je nastupio u televizijskom talent showu “Idolos”, portugalskoj inačici “Pop Idola”, globalne reality franšize. Iako ga je žiri ocijenio visokim ocjenama, na kraju to nije bilo dovoljno za finale. Njegova sestra Luisa u istom je showu, ali u prvoj sezoni, završila kao treća.

Pjesma koju je napisala bratu, “Amor pelos dois”, prevodi se kao “Ljubav za dvoje” i lagana je jazz balada posve neuobičajena za blještavi Eurosong, inače rezerviran za konfekcijske pop poskočice i kičaste kostime. Onako neugledan, krhak, sitan, ali s emocijom osvojio je prvo portugalsko natjecanje Festival Da Cancao koje je organizirala nacionalna televizijska kuća Radio e Televisao de Portugal.

Pobjeda je bila impresivna. Dobio je najviše ocjene žirija u povijesti tog showa i druge najviše ocjene publike nego itko do tada.

Ima glas anđela, rekli su za njega drugi dan.

Sobralova mladost prilično je burna. Nakon “Idolosa” odlučio je ostaviti glazbenu karijeru po strani i upisao je studij psihologije. U sklopu Erasmus programa studentske razmjene neko je vrijeme proveo na otoku Majorci i potpuno se promijenio.

Veliki zaokret

Otkrio je bogat noćni život, zadimljene barove, umjetnike raznih profila, ali je otkrio i narkotike.

- Istina je, bilo je u tom razdoblju gljiva i raznih drugih droga... - priznao je u intervjuu za Canal Q.

No, najvažnije, Majorca mu je otvorila nove vidike. Počeo je nastupati po barovima i našao jednog od najvećih svojih uzora, jazzista Cheta Bakera. Za njega je znao reći kako su isti u duši - spoj anksioznosti, nade i melankolije, sve u jednoj osobi.

Zapanjio me, kaže.

Život na Majorci ubrzo je zamijenio glazbenom školom u Barceloni, Taller de Musics. Očistio se od narkotika i krenuo u profesionalnu karijeru. Uslijedili su prvi nastupi, na Mexefestu i EDOP Cool Jazz Festivalu.

A onda je u ožujku prošle godine Sobral izdao svoj prvi album, naslovljen s “Excuse me”. Zamislio ga je kao blend jazza i bossa nove i bilo je jasno da su dani kad je po talent showovima pjevao pjesme Stevieja Wondera iza njega. Zanimljivo, album je prošao nezapaženo.

Tek kad se pojavio s “Amar pelos dois” otkrili su ga i slušatelji, ali Salvador nije bio sretan. Stalno inzistira na mirnom i povučenom životu, a razlog je dijelom i u njegovoj bolesti.

- Samo želim živjeti miran život - ponovio je nakon pobjede na Eurosongu. Ipak, svjestan je da će barem u početku biti stresno.

- Glazba se danas brzo zaboravlja pa će tako i mene brzo zaboraviti - zaključuje Salvador. Njegovo zdravlje posebna je priča, a kako Sobral inzistira na tome da se o tome što manje zna i piše, mnogo medija spekulira o stvarnim razmjerima srčanih problema. Engleski mediji tvrde kako je između pobjede u Portugalu i nastupa u Kijevu bio na dvije operacije bruha te da će vrlo vjerojatno umrijeti ako mu do kraja godine ne nađu donora. Tabloidi su se pitali hoće li uopće preživjeti nastup u Kijevu, posebno nakon što se nije pojavio na brojnim scenskim probama i koktel partyjima uoči finala. Neke je tehničke probe umjesto njega odradila sestra Luisa, koja je s njime i zapjevala na pozornici odmah nakon proglašenja.

- Rješavam te stvari, sve će biti u redu - kratko se i tajnovito osvrnuo na sve tračeve. Portugalskim novinarima otkrio je kako se bolest počela pojavljivati prije nekoliko godina, i to kroz “malene dosadne” probleme poput umora i nedostatka daha.

Dan po dan

Iako živi od dana do dana, Sobral kaže da ima još jednu neispunjenu želju - želi postati otac.

- No, tu je ključno da budem zdrav. Ako ne budem, ništa od toga - rekao je Oliveiri. Osim srčanih problema, Sobral je na Eurosongu zamijećen i po sukobu s organizatorima. Naime, danima je u Kijevu nosio majicu na kojoj je bio otisnut natpis S.O.S. Refugees, jer se zalaže za prava izbjeglica. Organizatori su mu stoga poslali službeni mail u kojem su mu to zabranili.

- To mi je bilo bizarno. Naveli su da je razlog to što ne smijemo isticati političke i marketinške poruke na odjeći. Ali ako obučem Adidas majicu, nije li to isto reklama? Nisam htio zaraditi, želio sam biti humanitarac - objasnio je Sobral.

Karijera mu upravo doživljava uzlet. Osvojio je s njom najviše bodova u povijesti i već je broj jedan na download listama u 11 zemalja, a u top tri je u sljedećih 12.

Slijedi europska turneja, kaže. Svakih 15 dana je kod doktora. Samo da srce izdrži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:13