VAŽNOST REANIMACIJE

MUŠKARAC 40 MINUTA BIO MRTAV Nije davao znakove života, no nisu odustajali: 'Dobio sam drugu priliku za život'

Na fotografiji: policajci Nikolina Bajic i Lawrence Guiler s Johnom Ogburnom, njegovom suprugom Sarabethom i troje djece
 Profimedia, SIPA USA

Muškarac iz Sjeverne Karoline, čije je srce stalo na čak 40 minuta, zahvalio se djelatinicima hitne službe koji su ga doslovce vratili iz mrtvih.

John Ogburn (36) doživio je srčani udar dok je radio na laptopu nedaleko od svog doma u gradu Charlotte 26. lipnja. Nakon što je nazvao hitnu pomoć, na lice mjesta u roku od samo minute stiglo je dvoje policajaca koji su se našli u blizini.

Oko 42 minute su naizmjence oživljavali Ogburna sve dok ponovno nisu osjetili bilo. Policijski službenici Lawrence Guiler i Nikolina Bajić dali su sve od sebe, piše BBC, a njihovi su napori tim više hvale vrijedni obzirom da se prva pomoć reanimacije ne treba obavljati 20 minuta nakon što osoba ne daje vitalne znakove.

‘Dobro mi je’

Nakon što su ga doveli u bolnicu, liječnici su Ogburna stavili u medicinski izazvanu komu kako bi se što bolje oporavio. Nakon tjedan u bolnici savjetovali su mu da izbjegava stres, smanji opseg posla i da ne vozi idućih šest mjeseci.

Za BBC je rekao da se osjeća dobro osim što ga bole prsa: ‘Ne osjećam se više pun energije kao prije, ali to je vjerojatno i zato što su mi se navike promijenile. Kombinacija pritiska na prsa i defibrilatora mi sad zadaje bolove, ali to je sve na što se mogu požaliti, sve ostalo je dobro.’

Ogburn još uvijek razmišlja kako iskoristiti drugu priliku za život. Najviše je zahvalan policajcima koji su se prvi nali na mjestu događaka i koji su ga velikim naporima i izvan zadanog vratili u život. ‘Znam da imaju vremenski okvir unutar kojeg bi trebali prestati oživljavati pacijenta, ali su nastavili i spasili me. Silno sam im zahvalan zbog toga’, rekao je.

Nemilosrdne brojke

Dr. Michael Kurz, profesor asistent na Medicinskom fakultetu Alabama, rekao je: ‘Dokazi govore da se svake minute, u kojoj srce ne radi i bez kvalitetne reanimacije, šanse za preživljavanje smanjuju za 10 posto. Slučaj iz Sjeverne Karoline pokazuje nam da bismo trebali preispitati te vremenske okvire i produljiti vrijeme preživljavanja. Primi li pacijent odmah reanimaciju šanse za preživljavanje srčanog udara povećavaju se za dva ili tri puta. Većina Amerikanaca nije sposobna za reakciju u slučaju srčanog udara i to se mora promijeniti.’

U Americi se godišnje dogodi više od 350.000 srčanih udara, a 90% žrtava pritom izgubi život. Samo 46% ljudi koji dožive srčani udar izvan bolnice prime bilo kakav oblik pomoći prije dolaska hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:42