DAREŽLJIVA PRIRODA

NA PROPLANKU U LICI NIKNUO TRAVNATI KRUG, VIDITE LI GA? Intenzivnije je zelene boje, u njemu raste gušća trava, a posvud uokolo niknule su gljive

 Ivan Babić
 

Onog dana kada je ostavio cigarete i prestao pušiti, Ivan Babić počeo je tražiti hobi. Kako je oduvijek volio prirodu, a imao je i neko predznanje, gljive su bile njegov bijeg od poroka, a vremenom su postale i puno više.

Godinama već Ivan bere gljive, i to mu je postala nova strast, puno više od početnog hobija. Jedna od lokacija na koje redovito odlazi je i mjesto Ramljani u Lici, gdje su i nastale ove fotografije.

Još početkom proljeća hodao je nedaleko mjesta, i na proplanku ugledao krug zeleniji od okolnog zemljišta, odnosno trave. Tražio je gljive đurđevače koje rastu u to doba, u travnju mjesecu, a naišao je na fascinantan prizor, pa je odlučio fotografirati ga.

Đurđevače nije pronašao, ali jest kračune, točno ovako raspoređene u krugu. Pored ovog kruga, ima još krugova, a ima i još zanimljivih gljiva.

Iako svaki gljivar nerado otkriva svoja staništa, jer uvijek se vraćaju na njih, a ondje ih čekaju njihovi veličanstveni darovi prirode, Ivan nam je otkrio kako je ondje pronašao i Vilin klinčac, pa čak i jednu uglatospornu vitezovku, koja je rijetka gljiva.

Ovisno o godini, količini padalina, ali i o temperaturi u određeno doba, gljive izniknu u većoj ili manjoj mjeri. Ujedno, o svim tim parametrima ovisi i koje će gljive niknuti, tako da se ponekad čak i iskusni gljivari iznenade nad prizorom kao što je ovaj.

Ivan Babić

FOTO: Ivan Mandić

Ova je godina bila iznimno plodna za gljive, sigurno ste vidjeli da vrganja i sunčanica ima više no prethodnih. Razlog tomu jest nekoliko prethodnih sušnijih godina, ali i to što ove godine nije naglo zahladilo. Temperature u rujnu bile su baš primjerene, niti je bilo produženo iliti bablje ljeto, niti je mraz udario prerano.

Na radost gljiva i gljivara. I prirode, koja je napokon dočekala vremenske uvjete kakvi dolikuju ovom vremenskom dobu.

'Takvi krugovi inače rastu i zaleđu Rijeke, a vjerojatno ih ima posvuda, no nerado o tome gljivari pričaju', kaže nam Ivan Babić.

'Najveće živuće biće na zemlji je gljiva. Postoje čak snimke iz svemira na kojima se može zapaziti promjer micelja. Tako je i trava na ovom krugu zelenija jer je to krug nastao od micelja gljive. On će nagodinu biti još veći. Svake godine naraste još za deset centimetara u širinu. Gljiva je zapravo pod zemljom, ovo što vidimo iznad tla, i to što beremo jest njen manji dio', pojasnio je Ivan.

FOTO: Ivan Mandić

Gljive su neobičan i raznovrstan svijet. Kako ne vrše osnovnu funkciju biljaka - fotosintezu, jer nemaju klorofil, a ne kreću se i ne razmnožavaju se spolnim putem poput životinja, ne mogu se svrstati ni u prvo ni u drugo carstvo, već predstavljaju carstvo za sebe. One predstavljaju zaseban oblik života na zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:00