DAREŽLJIVA PRIRODA

NA PROPLANKU U LICI NIKNUO TRAVNATI KRUG, VIDITE LI GA? Intenzivnije je zelene boje, u njemu raste gušća trava, a posvud uokolo niknule su gljive

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 16:02

 • Ivan Babić

   

   

   

  Onog dana kada je ostavio cigarete i prestao pušiti, Ivan Babić počeo je tražiti hobi. Kako je oduvijek volio prirodu, a imao je i neko predznanje, gljive su bile njegov bijeg od poroka, a vremenom su postale i puno više.

   

  Godinama već Ivan bere gljive, i to mu je postala nova strast, puno više od početnog hobija. Jedna od lokacija na koje redovito odlazi je i mjesto Ramljani u Lici, gdje su i nastale ove fotografije.

   

  Još početkom proljeća hodao je nedaleko mjesta, i na proplanku ugledao krug zeleniji od okolnog zemljišta, odnosno trave. Tražio je gljive đurđevače koje rastu u to doba, u travnju mjesecu, a naišao je na fascinantan prizor, pa je odlučio fotografirati ga.

   

  Đurđevače nije pronašao, ali jest kračune, točno ovako raspoređene u krugu. Pored ovog kruga, ima još krugova, a ima i još zanimljivih gljiva.

   

  Iako svaki gljivar nerado otkriva svoja staništa, jer uvijek se vraćaju na njih, a ondje ih čekaju njihovi veličanstveni darovi prirode, Ivan nam je otkrio kako je ondje pronašao i Vilin klinčac, pa čak i jednu uglatospornu vitezovku, koja je rijetka gljiva.

   

  Ovisno o godini, količini padalina, ali i o temperaturi u određeno doba, gljive izniknu u većoj ili manjoj mjeri. Ujedno, o svim tim parametrima ovisi i koje će gljive niknuti, tako da se ponekad čak i iskusni gljivari iznenade nad prizorom kao što je ovaj.

   

   

  Ivan Babić

  FOTO: Ivan Mandić

   

  Ova je godina bila iznimno plodna za gljive, sigurno ste vidjeli da vrganja i sunčanica ima više no prethodnih. Razlog tomu jest nekoliko prethodnih sušnijih godina, ali i to što ove godine nije naglo zahladilo. Temperature u rujnu bile su baš primjerene, niti je bilo produženo iliti bablje ljeto, niti je mraz udario prerano.

   

  Na radost gljiva i gljivara. I prirode, koja je napokon dočekala vremenske uvjete kakvi dolikuju ovom vremenskom dobu.

   

  'Takvi krugovi inače rastu i zaleđu Rijeke, a vjerojatno ih ima posvuda, no nerado o tome gljivari pričaju', kaže nam Ivan Babić.

   

  'Najveće živuće biće na zemlji je gljiva. Postoje čak snimke iz svemira na kojima se može zapaziti promjer micelja. Tako je i trava na ovom krugu zelenija jer je to krug nastao od micelja gljive. On će nagodinu biti još veći. Svake godine naraste još za deset centimetara u širinu. Gljiva je zapravo pod zemljom, ovo što vidimo iznad tla, i to što beremo jest njen manji dio', pojasnio je Ivan.

   

   

  FOTO: Ivan Mandić

   

  Gljive su neobičan i raznovrstan svijet. Kako ne vrše osnovnu funkciju biljaka - fotosintezu, jer nemaju klorofil, a ne kreću se i ne razmnožavaju se spolnim putem poput životinja, ne mogu se svrstati ni u prvo ni u drugo carstvo, već predstavljaju carstvo za sebe. One predstavljaju zaseban oblik života na zemlji.

   

   

   

  Tagovi

  Izdvajamo